Astımda Koruyucu Önlemler Nelerdir?

İçindekiler

Astımda Koruyucu Tedbirler ve Çevre Düzenlenmesi

Hastalığın alevlenmesine sebep olan çevresel faktörler varsa, doktorunuz bazı çevresel değişiklikler yapmanızı önerecektir. Astım tedavisi ne kadar yoğun ve iyi yapılırsa yapılsın akar alerjisi olan bir kişi hala yün yatakta ve duvardan duvara halı kaplı bir odada yatıyorsa tedavi başarılı olamayacaktır. (bunu kahve içince çarpıntısı olan buna rağmen hem kalp ilacı alıp hem de kahve içen bir adama benzetebilirsiniz)

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Mustafa Bakır, “Çocuklarda Astım” ile çeşitli alerjik ve enfeksiyon hastalıkları ile ilgili bilgiler veriyor.

Astım Koruması İçin Yapılabilecek Çevresel Değişiklikler

a) Alerjenlerden Kaçınma ve Çevre Şartlarında Düzenleme

Hayvan tüyü ve atıkları: Hayvansal alerjenler sadece evde beslenen hayvanlar üzerinde değil, kuştüyü yastıklarda ve hayvan derisinden yapılmış diğer eşyalarda da bulunur. Ev hayvanlarının alerjenleri esasen hayvanların salyalarında ve daha az olarak da idrarlarında bulunur ve tüylerine yapışır. En doğrusu evde alerjik kişi varsa evde hayvan bulundurmamaktır. Eğer hayvan bulunan ortamdan eve geliniyorsa kıyafetler hemen çıkarılıp yıkanmalıdır.

Küf mantarı (rutubet) : Küf mantarı sporlarının en sevdiği ortam 20 C sıcaklık ve %60 nem oranıdır. Küflenme de zaten bir yerde mantar üremesi değil midir?

Küften korunma için:

  • Evin nemi azaltılmalıdır.
  • Kışın bazı odaların soğuk bırakılmasına izin verilmemeli; evde çamaşır kurutulmamalıdır.
  • Ev sık sık havalandırılmalıdır.
  • Küf kokan her tür eski ev eşyası evden uzaklaştırılmalıdır.
  • Evde fazla saksı bitkisi bulundurulmamalıdır.
  • Evde akvaryum ve kuş kafesleri etrafında çok kolaylıkla küflenme olabildiğinden bunlar evde bulundurulmamalıdır.
  • Su sızıntısı yapan borular vs lavabo altlarında bile olsa onarılmalı; yağmurun duvardan içeri işlemesi durumunda çok iyi su yalıtımı yapılmalıdır.

Polenler doğal olarak bitkiler de çoğalma ihtiyacındadır ama bunun bize en az zarar vermesi için ne yapmalıyız?

  • Eğer astımlı kişinin hassas olduğu bitki biliniyorsa bu bitkinin polen yayma döneminde mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmamalıdır.
  • Ev ve arabalarda polen filtreli klima veya havalandırma cihazları kullanılmalıdır.
  • Çamaşırlar polen mevsiminde dışarıda kurutulmamalıdır.
  • Polen mevsiminde dışarıdan eve gelinince banyo yapılmalı ve elbiseler değiştirilmelidir

Böcekler: Böceklerin de dışkıları, vücut parçacıkları ve salgıları da alerjiye neden olabilmektedir.

Bu maddelerde korunma için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Böceklerin yaşamasına uygun; insan sağlığına uygun olmayan koşullar ortadan kaldırılmalıdır: Çöpler balkonda ve kapalı olmalı, açıkta yiyecek ve kirli bulaşık bırakılmamalı vs.
  • Böceklerin muhtemel giriş yerlerine böcek yemi tabletleri, ilaç vs konmalıdır.

b) İrritanlardan Kaçınma

Bu grupta en zarar veren etken sigaradır. Astımlı bir kişinin yaşadığı evde ( evin tüm odaları dâhil ) sigara içilmesine kesinlikle izin verilmemelidir.

Odun ve kömür sobaları kullanılan evlerde is ve kokular solunduğu için mümkünse ısınmak için başka bir yola başvurulmalıdır. Ayrıca piknikte yakılan mangal dumanı da ağır bir irritandır.

Saç spreyleri, parfümler, temizlik maddeleri, sinek ilacı ve hava kirliliği de tahriş edicidir. Hasta bunlardan etkileniyorsa, mümkünse temas önlenmelidir. Atmosfer şartlarındaki ani ısı ve nem değişiklikleri astımı tetikleyebilir. Hava kirliliğinin fazla olduğu rüzgârsız günlerde dışarı çıkılmamalıdır. Evde de pencereler kapalı tutulmalıdır.

Ev tozu akarları için tıklayın…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here