Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalıdır?

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalıdır?
Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalıdır?

“Boşanma” ‘nın çocuğa anlatılmadan kararın eşler arasında netliğe ulaşması gerekmektedir. Boşanma kararı alındıktan çocuğun gelişim düzeyine göre boşanmanın ne olduğu, bu kararı niçin aldıklarını , bu kararı almada çocuğun bir etkisi olmadığı, bundan sonra nasıl bir hayat olacağı , kendisinin kiminle nerede kalacağı anlatılmalıdır. Boşanma kararını çocuğa söyleme sürecinde konuşma sırasında anne ve babanın her ikisi de bulunmalı ve anne-babanın karşılıklı öfke, suçluluk veya suçlama gibi duyguları bu konuşmaya karıştırılmamalıdır. Boşanma çocuğa ifade edildikten sonra çocuğa bu konu hakkında kendisinin ne düşündüğü, hissettiği ile alakalı sorular sorulmalıdır.

Çünkü bu dönemde sorular netliğe kavuşmamış ise ifade edilemeyen duygular bilinçaltında bastırılmışsa sonraki süreçte çocuk sorunlar yaşayabilir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Psk. Mürvet Ülkü, “Boşanma ve Çocuklar” konusu ile ilgili bilgiler veriyor.

Çocukların sıkça sorduğu sorular;

  • Neden boşanıyorsunuz?
  • Sen ve babam/annem tekrar bir araya gelecek misiniz?
  • Benim yüzümden mi boşanıyorsunuz?
  • Okulumu değiştirmek zorunda kalacak mıyım?
  • Annemi/babamı ne sıklıkta göreceğim?
  • Arkadaşlarımı görebilecek miyim?
  • Büyük annemi ve büyük babamı görebilecek miyim?
  • Fakir mi olacağız?
  • Tatillerimi kiminle geçireceğim?

Çocuğun sorduğu sorulara doğru bir şekilde yaşına uygun ifadelerle cevap verilmelidir. Hayatta bazen boşanma gibi üzücü olayların insanların başına gelebileceği, bu durumun her şeyin sonu olmadığını, anne ve babası olarak her zaman yanında olunacağı, bu yaşadıklarının uzun vadede kendisini güçlendireceği algısı oluşturulmalıdır.

Boşanma çocuğun dünyasında büyük bir değişimdir. Zaten anne ve babasının boşanması sonucu büyük bir travma yaşarken çocuğun hayatına yeni değişiklikler getirmek uygun olmayacaktır. Yani yeni bir ev, yeni bir okul, ikinci bir evlilik çocuğun uyum sağlama sürecini daha da zora sokacaktır. Bütün bunlar ilerleyen süreçte olmaması mümkündür. Ama bütün bunların çocuk yeni hayatına uyum sağladıktan sonra tabiri caizse buzlar eridikten sonra yapılabilir. “Kötü olsa da çocuk annesiyle babasıyla birlikte büyümelidir. ” mi ,yoksa “Mutsuz olmaktansa en iyisi ayrılmak” mantığı mı daha doğrudur tartışılır ama şu gerçektir ki çocuğun sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için anne rahmine düştüğü andan itibaren anne ve babaya muhtaçtır. Yapılan araştırmalara göre çocuğun hayatında anne ve babası yoksa ya da görevlerini yerine getirmediğinde çocuğun hapse girme riski 8 kat, cinayet işleme riski 5 kat, davranış problemleri gösterme riski 20 kat ,taciz vakalarına karışma riski 20 kat, evden kaçma riski 32 kat ve madde bağımlısı olma riski 10 kat artmaktadır. Eşler birbirini boşayabilir bu herkesin en doğal hakkıdır. Fakat asla boşanmanın anne ve babanın arasında olmamalıdır. Ebeveynler gerektiği durumlarda uzman yardımına başvurmalıdır. Boşanmanın bedellerini asla çocuk ödememelidir.

Sevgiyle kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI

Çift ve Evlilik Terapisi

KAYNAKÇA;

Psk. Yasemin Yalçın, Aile Rehberi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan,Anne Notları

Psk.Dan.Serhat BAYRAKTAR- Sakarya Üniversitesi-Boşanma Neden ve Nasıl Etkiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here