Gazlı Bebeklerde Çözüm Önerileri

Gazlı Bebeklerde Çözüm Önerileri
Gazlı Bebeklerde Çözüm Önerileri

İlk 3 ayda bebek anne babalarına en çok üzen sıkan ve doktorlara gitmelerine sebep olan durumlardan bir tanesi de gaz sancıları. Gaz sancılarının nedenleri, gaz tanesine karışan diğer sağlık sorunları tedavi yaklaşımları hakkında sizleri bilgilendirmek istediğim bu videodan memnun kalacağınızı umuyorum.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Sevgili doktoramcam ziyaretçisi anne babalar bugünkü konumuz yine ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir konu: Bebeklerde Gaz Sancısı…

Özellikle ilk 3 ay anne babaların en çok şikayet ettiği konulardan biri bu.

Bebeklerde gaz sancısı nedenleri

Bebeklerin bağırsaklarındaki bir gelişimin eksikliği ya da gecikmesi, yetersizliği, bağırsak florasındaki bir dengesizliğe bağlı olarak çoğu zaman aslında tam olarak da sebebi bilinmiyor.

Belirtileri

Bebeklerin gün içinde zaman zaman huzursuzlanması, ayaklarını karnına çekerek kıpkırmızı olma, ıkınma gibi hareketlerle daha çok karakterize bir durum. Hastalık demek zor. Bazen bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum. Çünkü en ufak bir ağlamada bebeğin gazı olduğu düşünülüyor, bir sürü çeşitli ilaçlar deneniyor. Ben hep ailelere şunu soruyorum: “Siz bu çocuğu kucağınıza aldığınızda memeye koyduğunuzda susuyor mu susmuyor mu? ” . Çünkü özellikle de buna aşırı gaz sancısı yani Kolik, İnfantil Kolik diyebilmemiz için bu ağlamanın 3 haftadır haftada 3 günden ve günde 3 saatten fazla ne memede ne kucakta susmayan bir ağlama olması gerekiyor. Aslında çoğu bebek bu derece gazlı değil.

Tedavisi

15 günü geçtikten sonra zaman zaman ağlamalar var ve bu aileyi rahatsız ediyorsa bazı tedaviler denenebilir ancak kesin çözümü olan bir şey değil. En çok kullanılan gaz ilaçlarından biri Simetikon, ilaç markası söyleyemeyeceğim masum bir ilaç. İlaç sayılmaz hatta çünkü kana geçmiyor, bağırsaklardan emilmiyor, direkt ağızdan alınıp bağırsaktan atılıyor. Güvenli ve yıllardır kullandığımız bir ilaç. Probiyotikler denenebilir, bazı bitkisel ilaçlar var, kimyon v.s içeren, bazı bitki çayları var, bebek çayları var ama çok fazla olmamak kaydıyla 15-20 ml günde verilebilir. Çok çaresiz kalındığında Parasetamol ağrı kesici fitil yarım tane veya kilosuna göre ¾, tam verilebilir ancak haftada 3 ten fazla olmamalı günde tek doz gibi çok çaresiz kalındığında verilebilecek bir şey. Özellikle arabayla gezmeye çıkmak, motor sesi mesela saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ya da çamaşır makinesinin santrifüjü gibi motor sesleri de bebeği sakinleştirmekte yeterli.

Gaz sancısı başka hastalıkların habercisi olabilir mi?

Özellikle çok ağır seyreden, çok inatçı gaz sancılarında “gaz sancısı” demeden önce mutlaka idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı veya anne sütünden geçebilecek bir besin alerjisini de mutlaka akılda bulundurmak, gerekli tetkikleri ve uygulamaları yapmak gerekiyor. Bunun dışında laktoz sindiriminin gecikmesi ve yetersizliğine bağlı olarak da gaz sancısını taklit eden bir durum Laktoz İntoleransı olabilir.

Laktoz İntoleransı’nda…

Bunun için piyasada satılan doğal vücudumuzda bulunan laktaz enzimini damla olarak da kullanabiliyoruz, bu denenebilir. Yine anneler için kolaylaştırıcı bir yöntem: “laktoz” ilk süt dediğimiz sütte çok, son sütte yağ fazla ve doygunluğu sağlıyor. Eğer 10 dakika buradan 10 dakika diğer memeden emzirirse anne Laktoz Yüklenmesi olabiliyor özellikle hassas bebeklerde.

Yine gazlı bebeklerde denenecek yöntemlerden bir tanesi de eğer ardışık emzirme uygulanıyorsa aynı memeyi 2-3 saat boyunca emzirme, bebek her istediğinde aynı memeyi vermek ve ancak bir 2-3 saat sonra diğer memeden emzirmeye geçmek de denenebilecek önemli yöntemlerden bir tanesi.

Yine başka bir konuda tekrar görüşmek dileğiyle… Sağlıklı ve iyi günler diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here