9 Aylık Bebek Beslenmesi

9 Aylık Bebek Beslenmesi
9 Aylık Bebek Beslenmesi

Aile ile birlikte sofraya oturma alışkanlığı kazanmaya başlayan bebek, açlık tokluk mekanizması doğumdan itibaren geliştiğinden yiyeceği miktara kendisi karar vermelidir.

Bu dönemde yediği miktardansa, motor gelişim ve koordinasyon açısından yiyecekleri elinde tutmayı ve ağzına götürmeyi başarmalıdır. Verilen her bir besin ayrı ayrı verilmeli ve ismi söylenerek yedirilmelidir. Yediğinde alkışlanarak ödüllendirilmelidir.

Youtube tanitim 1

6 aydan itibaren başlanan ek gıdalara devam edilirken, dişleri henüz çıkmamış olsa bile, çiğneme işlemini diş etleri ile de gerçekleştirebileceğinden elinde tutabileceği haşlanmış havuç, brokoli, patates, armut, peynir, köfte gibi yumuşak gıdalara alışması sağlanmalı, bu tip besinler dilimlenmiş olarak ve küçük parçalar halinde eline verilerek ağzına götürmesi öğretilmelidir.
Bu ay içerisinde bebek için kan sayımı yapılır ve demir değerleri kontrol edilir. Yetersizlik ortaya çıkarsa beslenme ile birlikte telafisi sağlanır. Besinsel kaynaklardan alınan demir şurup veya damla şeklinde alıma göre vücut için daha yararlıdır.  Ancak yeterli  olmadığı  durumlarda ilaç olarak da verilmelidir.

Domates, Salatalık, Çiğ Mevsim Sebzeleri

Bol su altında iyice yıkanması büyük önem taşımaktadır. Mevsimindeyse öncelikle ayrı ayrı verilerek denenir. Salata şeklinde veya ayrı ayrı 1 çay tabağı kadar yiyebilir.

KESİNLİKLE UZAK DURULMASI GEREKEN GIDALAR

Besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalı; fındık, üzüm, erik, kiraz, vişne gibi yuvarlak şekilli ve boğazına kaçabilecek gıdalardan uzak tutulmalıdır. 1 yaşına kadar alerjen etkisinden dolayı yumurta beyazının tüketilmesi özellikle de ailede alerji varsa önerilmez, fakat günümüzde bazı kaynaklar tam yumurta tüketimine 9-10. ayda başlanabileceğine yer veriyor.

*Her bir öğünde mide kapasitesi 200-250 ml dir. Yine de farklılıklar olabilir, çocuğun iştahına saygı gösterilmelidir. İştahsız çocuklarla ilgili ilginç  önerilerimiz  olabilir.

İştahsızlık Her Zaman Sorun mudur?

Çocuk-Yemek-Ebeveyn İlişkisinde Bozulma

*Günlük  enerjinin %50-60’ını geçmeyecek şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.

1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:

  • Bal, içeriğindeki alerjenler ve  kalpte  ritm  bozukluğuna yol açabilecek  bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
  • Çilek ve balık dışı deniz  ürünleri  alerjik  reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
  • Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.
  • İnek sütü çiğ  ve  muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
  • Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren  yayınlar,  ekoller de  vardır.  Ancak  yüksek  yağ  içeriği  dolayısıyla,  beslenme alışkanlığı açısından biz  çok  önermiyoruz.
  • Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
  • Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.
  • Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol  şeker  içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda  vardır.

Dilerseniz, diş çıkarma ile ilgili önerilerimize de göz atabilirsiniz Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili  detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu  inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.

9 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜLER

*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.

ÖRNEK MENÜ 1

Kahvaltı: Yumurta sarısı

½ dilim az tuzlu peynir

½ dilim parçalara ayrılmış ekmek

Öğle: 1 adet köfte veya 2-3 yemek kaşığı et sote veya tavuk sote

½ bardak ayran

İyice yıkanmış mevsim yeşilliklerinden oluşan salata

Ara: Dilimlenmiş havuç veya dilimlenmiş yumuşak armut veya elma veya muz

Akşam: Haşlanmış sebze (brokoli, patlıcan, kabak)

2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt

½ ince dilim küçük parçalara ayrılmış ekmek

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.

ÖRNEK MENÜ 2

Kahvaltı: Yumurta sarısı ve 1 silme yemek kaşığı lor peyniri ve biraz maydanoz ile hazırlamış karışım çiğ veya pişmiş olarak 1 ince dilim ekmek üzerine sürülerek tercih edilebilir.

Öğle: 1 küçük ve ½ büyük etli kabak dolması

2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

Ara : Dilimlenmiş yumuşak armut veya muz

Akşam: 2-3 yemek kaşığı mercimek yemeği

2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

ÖRNEK MENÜ 3

Kahvaltı: ½ kase yulaflı pekmezli muhallebi+1 adet yumurta sarısı

Öğle: 1-2 köfte büyüklüğünde balık

İyice yıkanmış mevsim yeşilliklerinden oluşan salata (limon ilaveli)

Ara: 2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt+Dilimlenmiş yumuşak şeftali

Akşam: Haşlanmış sebze + 1 silme yemek kaşığı lor peyniri

1 ince dilim ekmek

2 YORUMLAR

  1. mrb hocam benim oglum 8 buçuk aylik ve ben kendimi hep halsiz yorgun hissediyorum hic yataktan cikmak istemiyorum bu durumda bebegimle ve esimle de pek ilgilenemiyorum esim de bu durumdan cok rahatsiz oluyor ben de tek çare supradyn enerji kullanmak istiyorum bebegim icin zarari yoksa kullanmak istiyorum bu haldeyken hayat zor hocam lutfen yardim edin ne yapmam lazim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here