10 Aylık Bebek Beslenmesi

10 Aylık Bebek Beslenmesi
10 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebek beslenmesinde 6. aydan itibaren yiyeceklerle tanışma süreci başlar fakat anne sütü, giderek azalmakla birlikte en az 1 yaşına kadar mutlaka devam etmelidir.

1 yaştan sonra da günlük enerjinin %20-30’unu  geçmemek kaydıyla, çoğu kaynak artık anne sütü alımını 2 yaşa kadar öneriyor.

9. aya kadar olan tanışma sürecinin ardından artık bebek için belirli bir beslenme planı oluşturulmuş, alerji yapan ya da yapmayan gıdalar belirlenmiştir ve bebek artık tanıştığı besinler ile beslenmeye başlar. Evde pişen yemeklerin hemen hemen hepsini yiyebilir. Bebek için ayrı yemek pişmemeli çocuğu için örnek olacağı bilincinde, aynı öğünleri yemeye çalışmalıdır. Asla bol tuzlu baharat ve salçalı yemekler yapılmamalı, zeytinyağı kullanılmalı, taze ve mevsiminde ürünlere yer verilmelidir.

Youtube tanitim 1

Çünkü bu dönem bebeğin ileriki yaşlarda oluşacak beslenme alışkanlığını da doğrudan etkiler. İstemediği gıdalar zorlanmamalı, açlık tokluk mekanizması geliştiğinden, karar bebeğe bırakılmalıdır. Tüketmesi için gıdalar uzun süre açıkta ve oda sıcaklığında bekletilmemeli ve zararlı bileşen oluşumuna bu şekilde engel olunmalıdır. Yemek sonrası bardak ile birlikte kaynatılmış su verilebilir. 1 yaşına kadar mutlaka içme suyu kaynatılarak verilmelidir.

*Herbir öğünde ortalama mide kapasitesi 200-250 ml’dir. Çocuğun iştahına saygı  gösterilmelidir. İştahsız çocuklarla ilgili ilginç önerilerimiz olabilir.

İştahsızlık Her Zaman Sorun mudur?

Çocuk-Yemek-Ebeveyn İlişkisinde Bozulma

* Günlük enerjinin %40-50’sini geçmeyecek şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.

1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:

  • Bal, içeriğindeki alerjenler ve  kalpte  ritm  bozukluğuna yol açabilecek  bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
  • Çilek ve balık dışı deniz  ürünleri  alerjik  reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
  • Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.
  • İnek sütü çiğ  ve  muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
  • Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
  • Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren  yayınlar,  ekoller de  vardır.  Ancak  yüksek  yağ  içeriği  dolayısıyla,  beslenme alışkanlığı açısından biz  çok  önermiyoruz.
  • Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
  • Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.
  • Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol  şeker  içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda  vardır.

Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili  detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu  inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.

10 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜLER

*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.

ÖRNEK MENÜ 1

Kahvaltı:1 adet yumurta sarısı

1 dilim az tuzlu peynir

2-3 adet zeytin (½ adet ile başlanır ve bölünerek verilir. Tane ile vermeyiniz.)

1 ince dilim ekmek (tam tahıl/tam buğday/ruşeym)

Öğle: 3-4 yemek kaşığı mercimek yemeği

1 silme yemek kaşığı bulgur pilavı

3 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt

Ara: Dilimlenmiş meyve (muz/elma/şeftali vs. mevsimine uygun) (1 tatlı kaşığı çekilmiş fındık ilave edilebilir.)

Akşam: Kılçığından tamamen temizlenmiş küçük parçalara ayrılmış balık

1 çay tabağı mevsim yeşilliklerinden oluşan salata (limon ilaveli/zeytinyağı 1 tatlı kaşığı ilave edilebilir.)

1 ince dilim ekmek (tam tahıl/tam buğday/ruşeym)

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.

ÖRNEK MENÜ 2

Kahvaltı:1 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt, 3 yemek kaşığı yulaf ile geceden dolaba konularak sabaha kadar daha lezzetli ve yumuşak olması sağlanabilir.

Öğle: 1 kase sebze çorba

1 orta boy etli kabak dolması

2 yemek kaşığı yoğurt

Ara: Dilimlenmiş meyve (mevsimine uygun)

Akşam: 3-4 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay tabağı mevsim yeşilliklerinden oluşan salata (limon ilaveli/zeytinyağı 1 tatlı kaşığı ilave edilebilir.)

1 ince dilim ekmek

ÖRNEK MENÜ 3

Kahvaltı:1 adet yumurta sarısı ve 1 ince dilim peynirle hazırlanmış omlet

3 adet zeytin

Mevsim yeşilliklerinden oluşan söğüş

1 ince dilim ekmek

Öğle: ½ kase tarhana çorba

3 yemek kaşığı mevsim türlü

½ kase cacık

Ara: ½ kase pekmez ve yulaflı muhallebi

Akşam: 1 adet köfte veya 2-3 yemek kaşığı et sote veya tavuk sote

1 bardak ayran

½ ince dilim ekmek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here