Persentil Eğrileri – Büyüme Eğrileri

Sevgili Anne-babalar çocuk  sağlığının  en  önemli  konularından  birsi de bebek  ve çocuğun  gelişiminin izlenmesidir. Bu  bilinçle  yola  çıkarak  uzun  çalışmalardan  sonra Persentil Eğrilerini (büyüme eğrileri) yayın  hayatına  sokmuş  olmanın  haklı  gururunu  yaşıyoruz. Persentil  eğrileri internet  aramalarında  sık kullanılan  bir terim  olduğu  için  bunu  burada  da  böyle  ifade  ettik.  Ancak siz  anne-babaların işini  kolaylaştırmak  için  makalenin  altında göreceğiniz eğriler  yerine  tablolardan  faydalanacaksınız.  Tablolardan bebeğinizin  ya  da  çocuğunuzun  yaşına  uygun  verileri karşılaştırabilecek  ve  çocuğunuzun  boy  ya  da  kilo  gelişiminin  kaçıncı  persentile  denk  geldiğini  öğrenebileceksiniz.

Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com

Çocuğun  sağlık  değerlendirmesinde  en  önemli  kriterlerden  birisi  de büyüme ve  gelişmenin  takibidir. Büyüme  gelişmede  önem  verdiğimiz  3  ölçüt  vardır. Kilo,Boy ve Baş çevresi. Her  toplumun genetik  özelliklerine  göre  farklı  bir  büyüme  potansiyeli  vardır. O  yüzden  her  ülke  kendi  toplumuna  ait  verilerden  elde  edilen  tabloları  kullanmalıdır.

Zaman içinde  büyüme  standartlarında değişiklikler ve ilerlemeler olacağı  için bu  verilerin 20-30 yıl  gibi  belli  aralarla  güncellenmesi  gerekir.  Birçok  kaynakta ne  yazık  ki hala  eski  verilere  göre  tablolar  görebilirsiniz. Bu  aracın  çalışma  prensibinde Prof. Dr. Olcay Neyzi ve ark.ın büyük  özveriyle 2008 yılında güncelledikleri  çalışmanın  verilerinden  faydalanılmıştır. Türk çocuklarının büyüme  standart verilerini Türk  toplumuna  sağlayan İstanbul Tıp Fakültesi hocalarımıza teşekkürü bir borç biliriz.

Persentil Eğrileri Ne İşe Yarar?

Boy,  kilo ve baş  çevresi  gelişimindeki  bir  duraklama veya  aşırı  hızlanma  bazı  hastalıkların  erken  teşhisi,  tedavisi  ve  izleminde çok  önemli bilgiler sağlayacaktır.

Bugüne  kadar  doktorunuza  sorduğunuz  “Çocuğumun Gelişimi Normal mi?” sorusunun  cevabını artık  siz kendiniz  verebileceksiniz.

Persentil Eğrileri Nasıl Kullanılır?

Öncelikle persentil eğrilerini  yorumlamak  biraz  kafa  karıştırıcı olabileceği  için  daha  kolay  kullanılacağını  düşünerek büyüme  gelişme  tablolarını yayınladık.  Doktor  veya  aile  sağlığı  merkezinde  yapılan  ölçümleri,  çocuğunuzun  yaşına  ve  cinsiyetine  uygun  tablolarda  karşılaştırarak  çocğunuzun  boy-kilo  ve  3  yaşa  kadar  da  baş  çevresinin  kaçıncı  persentilde  olduğunu  öğrenebileceksiniz.  Böylece çocuğunuzun o yaştaki boy-kilo  ve baş çevresi gelişiminin yaşıtlarına göre nasıl olduğunu 5 saniyede öğrenmeniz  mümkün olacak.

Persentil Eğrileri Nasıl Yorumlanır?

Tüm  ölçümler için 3. persentil  o yaş için normalin  alt  sınırı,  97. persentil o yaş için normalin üst  sınırı, 50. persentil  ise  Türk standartlarına göre o yaş  ve  ilgili  ölçüm  değeri için ortalama değerleri ifade  etmektedir. 3. persentil  herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 3.  sıradaki  en  kısa veya  en zayıf normal çocuğu  ifade  ederken, 97.persantil ise herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 97.  sıradaki  en  uzun veya  en kilolu normal çocuğu  ifade  eder.

Persentil Eğrileri Kaynak:

Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2008; 51: 1-14.Neyzi O, Günöz H, Furman A, Bundak R, Gökçay G Darendeliler F, Baş F

Erkek Bebek Gelişim Tablosu:
Erkek bebek gelişimi

Kız Bebek Gelişim Tablosu:
Kız bebek gelişimi

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Nurçin Saka “Erken Başlayan Ergenlik” hakkında bilgiler veriyor.

Erkek Çocuk Gelişim Tablosu:Erkek bebek gelişimi

Kız Çocuk Gelişim Tablosu:Kız bebek gelişimi

 

4 YORUMLAR

    • Siteye kullanıcı bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sağ tarafta adınızın yazdığı menüden “Ailem”‘i seçiniz. Açılacak olan pencereden “Ölçümlerine Git” ‘i tıklayınız. “Yeni Ölçüm Ekle” penceresinden değerleri girip kaydedebilirsiniz.

    • Siteye kullanıcı bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sağ tarafta bir menü göreceksiniz. O menüden “Ailem”’i seçin. Sonra açılacak olan sayfanın altında “Ölçümlerine Git” butonunu görebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here