Çocuklarda Boyunda Şişlik 1

Çocuklarda Boyunda Şişlik 1
Çocuklarda Boyunda Şişlik 1

Çocukta boyun şişliği nedenleri, tedavisi, boyundaki kitle türleri… KBB uzmanımız Op. Dr. Volkan Kahya, Doktoramcam Çocuk Sağlığı Portalı için açıkladı.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Eyvah çocuğumun boynunda bir şişlik var!!

Çocuğumuzun boynunda bir şişlik görmemiz elbette bizi çok heyecanlandırır. Fakat sakin olmak gerekir. Çünkü çocuklar çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikleri için bu tarz lenf bezi büyümelerine maruz kalırlar. Bazen geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilmektedir. Bu bağlamda ne yapmalıyız? Öncelikle bir hekime başvurmalıyız, bir çocuk doktoru veya kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız yeterlidir. Ayrıntılı bir muayeneden sonra öncelikle hekimin genel bilgisine dayalı olarak birtakım tedaviler verilir. Fakat bu tedavilerle eğer bu boyundaki şişlik gerilemezse, o zaman ikinci aşama bir cerrahi tedavi düşünülebilir. Fakat ilk etapta genelde ilaç tedavileri ile bu boyundaki şişlikler geriler.

Boyundaki şişlik nedenleri

Peki bu boyundaki şişlikler genelde neden olur? En sık olanı lenf bezi büyümeleridir, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık sık geçirilmesinden ötürü lenf bezleri şişer. Üst solunum yolu enfeksiyonu gerilediği an onlar da geriler. Fakat lenf bezleri elastik organlardır, bazen bu elastik özelliklerini kaybedip devamlı şiş bir şekilde kalabilirler. Bu da hastalık değildir, eğer doktor kontrolünde olursa ve devamlı bir büyüme oluşmazsa boyunda kalmalarında bir sakınca yoktur.

Bunun dışında boyunda birçok kitle olabilir, bunlar genelde orta hat kitleleri veya yan kitleler olarak ikiye ayrılır. Orta hat derken boynumuzun, orta kısmında şu Adem elmasından aşağı doğru inen hat boyunca kitlelerdir. Bunlar yine lenf bezleri olabileceği gibi yağ bezleri de olabilir, tam bu orta hatta. Bazen de tiroglossal kist dediğimiz tam bu Adem elmasının üstünde veya altında yerleşebilecek küçük hareketli kitlelerdir. Burada bizim en çok baktığımız şey dil hareketleri ile eğer hareket ediyorsa bu bir tiroglossal kist olabilir diyoruz. Bazen de bu kistler dışarıya doğru bir ağız verip akıntı oluşturabiliyor, bunlara da bir tiroglossal kist fistülü diyoruz. Mutlaka cerrahi tedavisi gerekmektedir herhangi bir ilaç tedavisi ile gerilememektedir, bunlara mutlaka cerrahi uygulanmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here