Hepatit B Aşısı (Sarılık Aşısı)

Hepatit B Aşısı (Sarılık Aşısı)
Hepatit B Aşısı (Sarılık Aşısı)

İçindekiler

Hepatit B Nedir?

Halk arasında “sarılık” adı ile bilinen ve karaciğerlerin iltihabı şeklinde kendini gösteren, hepatit B virüsünün neden olduğu kronikleşebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Yani karaciğerin yetmezliği ile sonuçlanarak ölüme yol açabilir. Sadece virüsü taşıyan kişinin kanı ile temas veya cinsel ilişki ile bulaşır. Nadiren açıklanamayan bulaşma örnekleri de literatürde mevcuttur.

Hepatit B Taşıyıcı Anne Bebekleri Nasıl Korunur?

Hepatit B aşısı annede gebelikte tespit edilmiş Hepatit B taşıyıcılığı yoksa doğumdan itibaren ilk 2 ay içinde herhangi bir zamanda yapılabilir. Annede taşıyıcılık olması halinde aşının ve ayrıca koruyucu ilacın(hepatit B immuglobülini) doğumdan hemen sonra ilk 24 saat içinde yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar yapılmadan bebeğin anne sütü alması önerilmez. Bu durumda her gebe anne adayının hepatit B taşıyılık durumu bebek doğmadan önce belirlenmelidir. Annede taşıyıcılık olmasa bile bu aşının doğumdan itibaren yapılması biz çocuk hekimlerini her zaman daha rahatlatmıştır.

Hepatit B Aşısı Kaç Doz Yapılır?

Aşının ilk dozundan 1 ay sonra 2. dozu, 6 ay sonra 3. dozu yapılmalıdır. Anne taşıyıcı ise bu takvim 0-1-2-12. aylar olarak değişir. Aşının yeterli bağışıklık oluşturup oluşturmadığı tespit edilebilir, ancak rutin olarak böyle bir uygulama gerekli değildir.

Hepatit B Aşısı Yan Etkileri

Hepatit B aşısının neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur, çoğu zaman ateş ve yapılan bölgede şişlik bile olmaz.

Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

Bu aşı ileri yaşlarda yapılamaz mı derseniz, daha önceden aşılanmamış herkesin her yaşta bu aşıyı olması mümkündür. Ancak doğumdan itibaren olmayan aşılamalarda önce kan testi ile bireyin hepatit B taşıyıcılık durumu değerlendirilmelidir.

Hemen ücretsiz üye olmak ve aşı takvimini oluşturmak için

Bu aşı takvimine neden ihtiyacım var diyorsanız…

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. İsmail Gönen ve Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.

bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Yani karaciğerin yetmezliği ile sonuçlanarak ölüme yol açabilir. Sadece virusu taşıyan kişinin kanı ile temas veya cinsel ilişki ile bulaşır. Nadiren açıklanamayan bulaşma örnekleri de literatürde mevcuttur. Hepatit B Taşıyıcı Anne Bebekleri Nasıl Korunur? Hepatit B aşısı annede gebelikte tespit edilmiş Hepatit B taşıyıcılığı yoksa doğumdan itibaren ilk 2 ay içinde herhangi bir zamanda yapılabilir. Annede taşıyıcılık olması halinde aşının ve ayrıca koruyucu ilacın(hepatit B immuglobülini) doğumdan hemen sonra ilk 24 saat içinde yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar yapılmadan bebeğin anne sütü alması önerilmez. Bu durumda her gebe anne adayının hepatit B taşıyılık durumu bebek doğmadan önce belirlenmelidir. Annede taşıyıcılık olmasa bile bu aşının doğumdan itibaren yapılması biz çocuk hekimlerini her zaman daha rahatlatmıştır. Hepatit B Aşısı Kaç Doz Yapılır? Aşının ilk dozundan 1 ay sonra 2. dozu, 6 ay sonra 3. dozu yapılmalıdır. Anne taşıyıcı ise bu takvim 0-1-2-12. aylar olarak değişir. Aşının yeterli bağışıklık oluşturup oluşturmadığı tespit edilebilir, ancak rutin olarak böyle bir uygulama gerekli değildir. Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Hepatit B aşısının neredeyse hiçbir yan etkisi yoktur, çoğu zaman ateş ve yapılan bölgede şişlik bile olmaz. Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır? Bu aşı ileri yaşlarda yapılamaz mı derseniz, daha önceden aşılanmamış herkesin her yaşta bu aşıyı olması mümkündür. Ancak doğumdan itibaren olmayan aşılamalarda önce kan testi ile bireyin hepatit B taşıyıcılık durumu değerlendirilmelidir. Hemen ücretsiz üye olmak ve aşı takvimini oluşturmak için Bu aşı takvimine neden ihtiyacım var diyorsanız… Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. İsmail Gönen ve Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, "Aşılar" hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here