Özel Aşılar Kafanızı Karıştırmasın

Özel Aşılar Kafanızı Karıştırmasın
Özel Aşılar Kafanızı Karıştırmasın

Özel aşılar hakkında aklınıza gelen tüm soruları cevaplamaya çalıştığım bu canlı yayın kaydını beğeneceğinizi ve faydalanacağınızı, kafanızdaki tüm soruları cevaplayacağını umuyorum. Videoyu farklı sosyal medya mecralarında paylaşarak birçok kişinin bu bilgilerden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Bizi takip etmeye devam edin.

 

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metnin özetidir. Detayları okumak isteyenler bölüm aralarındaki makale bağlantılarını kullanabilirler.

Beni tanımayanlar için öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Dr. Anıl Yeşildal, yaklaşık 20 yıldır çocuk hekimiyim. Şu anda Acıbadem Sağlık Grubu’nda, Beylikdüzü Tıp Merkezi’nde, şubesinde Çocuk Hekimi olarak görev yapmaya devam ediyorum.

Doktoramcam.com’u tanıyalım

Doktoramcam. com benim 2006’da kurduğum bir, öncelikle kişisel sağlık sitesiydi. Daha sonra hızlı artışlar ve ziyaretlerin çok yüksek seviyelere çıkması dolayısıyla ben bunu bir portala çevirdim ve şu anda orada 300 tane farklı branştan uzman var. İçeriklerin büyük bir kısmı bana ait. Uzmanların bir kısmı aktif olarak yeni içerik yayınlamaya devam ediyorlar. Zaman zaman Instagram’daki videoları da mutlaka siteye ekliyorum. Özellikle bebeği olan veya hamilelik döneminde olan anneler için ” Ay Ay Bebek Gelişimi ” , ” Hafta Hafta Gebelik ” , ” Ay Ay Bebek Beslenmesi ” , ” Bebek Oyuncakları – Bebek Oyunları Rehberi ” ve faydalanabileceğiniz daha birçok kaynak var. Yani sitede içerik çok zengin.

Özel aşılar hakkında kafanız mı karışık?

Şimdi, bu akşamki konumuz özel aşılar. Kafanızda bir sürü soru işareti olduğunu biliyorum, o yüzden bu canlı yayını yapmak istedim. Öncelikle neden özel aşı deniyor? Adı üstünde devlet ödemediği için, ücretsiz bir aşı olmadığı için özel aşı deniyor….

Devamı için ” Özel Aşılarla İlgili 6 İpucu ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Bugün olduğunuz birçok ücretsiz aşı eskiden özel aşıydı

Biraz önce dediğim gibi, bugün olduğunuz birçok devlet aşısı bir zamanlar özel aşı kapsamındaydı.. ve peyderpey, yavaş yavaş bunlar devlet aşısı kapsamına alındı. Özellikle 2006 yılından itibaren, ciddi bir hızla 2012’ye gelene kadar şu anda birçok devlet aşısı, özelden devlet aşısı kapsamına döndü.

Devamı için “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Rota aşısı – ishal aşısı ( Rotateq, Rotarix )

Bu arada yavaş yavaş kafanıza takılan soruları yazmaya başlayın ama anlattığım konuları içeren sorularsa, onları tabii ki geçeceğim cevaplarken.

Evet şu anda yaptığımız özel aşılardan bir tanesi, Rota Virüsü Aşısı – İshal Aşısı. Biraz halk arasında bu yanlış anlaşılıyor, “Zehirli İshal” deniyor. Burada bir kavram kargaşası var. Bazen doktorlar da kolay anlaşılabilir düşüncesiyle bunu söyleyebiliyor ama benim mantığıma göre baktığınızda, Rota virüsü’ne “Zehirli İshal” demek pek mümkün değil.

Devamı için ” Rota Aşısı – İshal Aşısı ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Meningokok menenjit aşıları

2. özel aşımız Meningokoklar için yaptığımız menenjit aşıları. Meningokok bakterisi dünyadaki en tehlikeli, en korkunç bakterilerden bir tanesi. Asistanlığımda ne yazık ki bu şekilde takip ettiğim hastaların çoğunun ya sakat kaldığını, kolunun, bacağının, parmağının kesildiğini, kör, sağır olabildiğini veya ne yazık ki bütün çabalara rağmen hayatını kaybettiğine defalarca şahit oldum.

Bazı aileler aşı yan etkileri, bazıları da haklı olarak ekonomik nedenlerle, menenjit aşısı gerçekten gerekli mi? diye sorarlar. Eğer Google’a girerseniz, çok seviyorsunuz Google doktorluğunu 🙂 , bazen işe yarıyor.

Menenjit aşısı fiyatı nedir?

Menenjit aşısı fiyatı da, en sık sorulan sorulardan bir tanesi. Fiyat markaya göre değişmektedir. Takip eden makalelerde bu konuda markaya göre ayrıntılı bilgi verilecektir….

Devamı için ” Menenjit Aşısı – Meningokok Aşısı Gerekli mi ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Nimenrix – Menactra – Menveo Arasındaki Farklar
Meningokok Aşısı ( Bexsero )

Dörtlü Meningokok Aşıları ( Men A,C, Y, W135 )

Şu anda elimizde Meningokok 4’lü aşı var. Bunun içinde A, C, Y , W135 tipi Meningokoklar var. Çok ciddi bir yan etkisi yok, çok kafa karışıyor. İşte “Benimki 2 doz, onunki 3 doz, bana 3 ayda başlandı, bana 1 yaşından sonra yapıldı, benim doktorum 9 ay dedi…”. Hiç kafa karıştırmaya gerek yok, aslında bunun çok basit bir sebebi var. Öncelikle bir aşı çıktığında ilk başta doz sayısı biraz fazla olarak çıkar. Sonra antikor çalışmaları, yani bu aşıların ne kadar etkili olduğu ile ilgili çalışmalar devam eder. Sonra kontrollü bir çalışma yapılır, acaba nasıl bir etki alacağız diye. Olumlu sonuçlar alındığı zaman, aşının ruhsatı değişir, prospektüsü değişir ve doz sayılarında azalmaya gidilir.

Dörtlü Meningokok aşı markaları arasında ne gibi farklar var?

Dörtlü Meningokok aşısı şu anda ülkemizde 3 çeşit marka var….

Devamı için ” Nimenrix – Menactra – Menveo Arasındaki Farklar ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

B tipi Meningokok aşısı ( Bexsero )

Şimdi özel aşılarımızdan son bir tanesi de, sık kullandığımız özel bir aşı da Meningokokların B tipi. Biraz önce de dediğim gibi bakterinin hücresel antijenik özellikleri dolayısıyla şu an için ne yazık ki diğer Meningokok tipleri ile birleştirilemiyor. Ama ben eminim birkaç yıl içinde bu da başarılalacaktır. 5’li Meningokok aşılarını ben ümitle bekliyorum.

Devamı için ” Meningokok Aşısı ( Bexsero ) ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

HPV aşısı – Rahim ağzı kanseri aşısı

Son özel aşımız HPV aşısı. Bu virüs bayanlarda rahim ağzı kanserinin en sık sebebi, Dünya’da kadınlar arasında en sık görülen ve en sık ölüme sebep olan 2. kanser türü. Bu aşı nedense ülkemizde hak ettiği değeri göremedi. Aslında bir kanser aşısı var ve kimse bu aşı ile ilgilenmiyor. Genelde daha çok kadın doğum uzmanları bu aşıyı uyguluyorlar ama o zaman da aslında iş işten geçiyor. Neden?

HPV aşısı, beklenen ilgiyi, Türkiye’de neden görmedi?

Çünkü Türk toplumunda tabular var, evlilik öncesi bayanların ilişkisi pek hoş karşılanmıyor. Aksine erkekler teşvik ediliyor, bu bir üstünlük gibi görülüyor. Oysa bu HPV enfeksiyonunu taşıyan erkekler ve evlilik öncesi ilişkiye giren erkekler….

Devamı için ” HPV Aşısı – Rahim Ağzı Kanseri Aşısı ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

……Ben ilginize teşekkür ediyorum, umarım faydalı olmuştur. Şu anda 5 tane soru sorulmuş onları görüyorum, bunları cevaplamaya çalışacağım.

S: Alerji aşılarından da bahsedebilir misiniz?

Alerji aşılarının enfeksiyonla bir alakası yok, alerjik çocuklara uygulanabilir. Aslında bilimsel olarak kanıtlarımız ve güvenlik çalışmalarımız 5 yaş sonrasını işaret ediyor. 5 yaşından önce alerji aşısı yapmak çok da güvenli olmayabilir ama tabii ki güvenlik önlemleri alarak bazı doktorlar önerebilir bu tercihe bir şey diyemeyeceğim.

Eğer alerji aşısı uygulanacaksa, alerji testi yapıldığında bir en fazla iki tane maddeye karşı alerjisi olabilir. Daha fazla, özellikle de 4-5 maddeye karşı alerji olduğunda, yapılacak alerji aşılarındaki etkinlik çok azalıyor. Ama tekli hayvan tüyü alerjilerinde, polen alerjilerinde, ev tozu alerjilerinde alerji aşılarından bayağa ciddi başarılar elde edilebiliyor.

Yalnız alerji testlerinin de, alerji aşılarının da mutlaka bir çocuk alerji uzmanı tarafından yapılması gerekiyor. Maalesef herkes bunu uygulamaya çalışabiliyor, bu konuda da dikkatli olmanızı öneririm.

Coronavirüs aşılarına gelince, Coronavirüs aşıları biraz sıkıştırılmış bir programla, aciliyet nedeniyle ne yazık ki çok hızlı bir şekilde çıktı . Faz 1, faz 2, faz 3 çalışmaları bir birleri üstüne, biri bitmeden diğeri başladı. 3 vaka sayıları bazı ülkelerin markaların aşılarında çok yeterli değil aslında. On binlerce doz karşılaştırmalı çalışma yapılması gerekiyor. Ne yazık ki vaka sayıları yeterli değil. Çok hızlı oldu 3 çeşit şu anda aşı var.

Devamı için “Coronavirüsü Aşıları” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

….benim aşılarla ilgili söyleyeceklerim bu kadar, şu anda başka bir soru da görmüyorum. İlginiz ve dikkatiniz için çok teşekkür ediyorum, burada canlı yayını sona erdireceğim. İnşallah başka konularda, ilk fırsatta tekrar görüşmek dileğiyle. Ara ara saate bakıyorum, aniden kesilsin istemiyorum. Ben çok yakında sorular ve cevaplar şeklinde, beslenme, büyüme, anne sütü, yürüme, konuşma, emekleme, aklınıza ne gelirse… Bunları yanıtlamak isteyeceğim. Çok soru olacak biliyorum, o yüzden belli bir süreden sonra soru sormayı tabii ki durduracağız.

Çok yakında görüşmek üzere, sağlık diliyorum hepinize. Umarım kafanızdaki karışıklıkları gidermişimdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here