Rota Aşısı – İshal Aşısı

Rota Aşısı - İshal Aşısı
Rota Aşısı - İshal Aşısı

Bu makale daha önce @doktoramcam Instagram sayfasında yaptığım bir canlı yayından alıntılanmıştır, faydalanacağınızı umuyorum.

Canlı yayının tamamını ” Özel Aşılar Kafanızı Karıştırmasın ” adlı videomuzda bulabilirsiniz.

Rota aşısı – İshal Aşısı ( Rotateq, Rotarix )

Evet şu anda yaptığımız özel aşılardan bir tanesi, Rotavirüs – İshal Aşısı. Biraz halk arasında bu yanlış anlaşılıyor zehirli ishal deniyor. Burada bir kavram kargaşası var, bazen doktorlar da kolay anlaşılabilir düşüncesiyle bunu söyleyebiliyor. Ama benim mantığıma göre baktığınızda, Rotavirüs’e zehirli ishal demek pek mümkün değil. Sümük yok, kan yok, ateş nadir olsa da çok yüksek değil, genellikle olmuyor. O yüzden ben genellikle, Salmonella veya Shigella bakterisine bağlı olarak ortaya çıkan kanlı ishale, zehirli ishal demeyi tercih ediyorum.

Rota Aşısı sonrasında çocuk kusarsa…

Rotavirüs İshal Aşısı, ağızdan uygulanan, neredeyse yan etkisi hiç olmayan bir aşı. Nadiren kusma, bazen ishal, bazen ateşe sebep olabilir. Çok sık soruluyor, ” Rotavirüs Aşısı’ndan sonra emzirebilir miyiz? ” . Ağızdan alınan bir aşı olduğu için, evet emzirebilirsiniz hiçbir sakınca yok. Yine Rotavirüs Aşısı olan anne babaların çok merak ettiği konu: ” Şimdi bu ağızdan alınan bir aşı, çocuk aşıyı aldıktan sonra hemen kusarsa, ne olacak? ” . Tabii ki bilim insanları da bu soruyu kendi kendilerine sormuşlar, bu konuda çalışma yapmışlar. Hemen kussa bile alınan çok az miktardaki virüsün çoğalarak, yeterli seviyede antikor oluşturdukları görülmüş. Dolayısıyla çocuk aşının büyük bir kısmını kussa bile birkaç damla bağırsaklarda gerekli korumayı sağlıyor aslında.

Rota Aşısı – İshal Aşısı 15 haftadan büyük bebeklere yapılmamalı!

Bu aşıda önemli bir kuralımız var, bu aşıların ruhsatında ve prospektüsünde de yazılı. Bebek 15 haftayı geçmişse kabaca, aslında 14 hafta 6 günden daha büyükse bu aşının yapılmaması tavsiye ediliyor. Tabii ki yapılabilir, çok büyük bir ciddi sıkıntı mı olur? Hayır, ama yine de böyle bir uyarı var. Ben de genellikle hastalarım geciktiği zaman bu bilgiyi söylüyorum riskin çok büyük olmadığını ama böyle bir öneri olduğunu. İlle de yaptırmak istiyorsa da dosyasına bu konuda bilgi verildiğini yazarak bu aşıyı yine uygulayabiliyoruz. Nedir sorun? Geç yapıldığı zaman, Invajinasyon dediğimiz bir bağırsak tıkanıklığının, normal popülasyona göre biraz daha sık, hani örnek veriyorum 10.000’de 5 ise, işte 10.000’de 7-8’e çıktığını söyleyebiliriz. Sonuçta bu aşıyı geç olan herkeste Invajinasyon olmuyor aslında ama sonuçta firma böyle bir uyarı yapma ihtiyacı hissetmiş.

Rota Aşısı ve doz karmaşası

Genellikle kafaları karıştıran; işte ” Benim iki doz oldu, benim 3 doz oldu… Benim 2 ayda başladı, benim 3 ayda başladı gibi… ” Dediğim gibi ilk doz 15 haftayı geçmemesi gerekiyor, son dozun da 8 ayı geçmemesi gerekiyor. Aslında markalara göre doz değişiyor, 2 tane marka var. Açıkçası bu, kafanızdaki soruları yanıtlamak için yapılan bir canlı yayın. Bu nedenle marka ve fiyat söylemekten hiç gocunmayacağım. Ama ” Şu aşı iyidir, bu aşıyı tercih edin ” gibi bir önerim de bulunmayacak. Açık ve net bir şekilde, ” Hangi aşı ne kadar yapılır, hangi ayda başlanırsa doz sayısı ne olur? ” sadece bunları söyleyeceğim. Karar, doktorunuzla sizin arasında kalan bir şey aslında.

Evet Rotavirüs Aşısı doktordan doktora değişmekle birlikte, en erken 2 aylıkken başlanabilir. Bazı doktorlar 2 ayda hemen, Sağlık Bakanlığı aşılarından bir süre sonra bunu uygulamayı tercih edebilirler ama 3 ayda başlanması da bir sorun teşkil etmeyecektir. Ben pratik uygulamamda 2 ayda çok fazla aşı var diye genellikle 3 .ayı tercih ediyorum. Böylece 1 ay devlet aşısı, 1 ay özel aşı şeklinde bir pratik bir takvim oluşturdum kendime. 3 ayda başladığınızı farz edersek Rotarix markası 2 doz yapılıyor. Dolayısıyla 5. ayda 2. dozu yapmak gerekiyor. Eğer Rotateq tercih edildiyse 7. ayda 3. doz da uygulanıyor. Rotarix sadece 2 doz olarak uygulanıyor. Bunu tekrar hatırlatmak gerekiyor, son dozun 8 ayı geçmemesi gerekiyor.

Rota aşısı fiyatı nedir?

Özel aşıların fiyatlarını da merak ettiğiniz için güncel fiyatlarını söyleyeceğim. Rotarix 2 doz uygulanıyor.  Rotarix fiyat bilgisi Ocak 2021 itibariyle doz başına 311 TL. Rotateq 3 doz olarak uygulanıyor, doz başına da 214 TL. Yani toplam maliyeti, 2 aşının aşağı yukarı birbirine eşit. Kabaca İshal Aşıları ile ilgili bunları söyleyebiliriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here