Domuz Gribi 2020 – 2021 Son Durum

Domuz Gribi 2020 - 2021 Son Durum
Domuz Gribi 2020 - 2021 Son Durum

İçindekiler

Domuz gribi nedir?

Aslında ben bu tanımı hiç sevmiyorum ve genellikle, kendilerinin bu tanıya sahip olduğunu zanneden hastalarımı da özellikle uyarma ihtiyacı hissediyorum. Çünkü aslında mantıklı düşündüğünüzde domuz gribi diye bir hastalık yok, çünkü yıllar önce domuz gribi ilk çıktığı zamanlar evet domuzlardan insanlara bulaşmıştı. Fakat influenza virüsleri çok kolay mutasyona uğrayarak yapılarını değiştiren virüslerdir. Domuz gribi salgını sırasında, influenza virüsü yapısını değiştirerek artık insandan insana kolayca bulaşır hale geldi.

Ancak bu bir alışkanlık haline geldi ve yapılan tetkiklerinde influenza A yani H1N1 virüsü pozitif olan herkes, domuz gribi olduğunu zannediyor. Benim mantığıma göre bu doğru değil ama ne yazık ki kolay anlaşılması açısından, domuz gribi ifadesi bazen doktorlar tarafından bile kullanılabiliyor.

Domuz gribi diğer griplerden daha mı ağır?

Aslında hiç ilgisi yok. Bu ayrımı yapmak neden önemli? Çünkü hastaların birçoğu ne yazık ki, domuz gribi dendiği zaman çok daha fazla paniğe kapılıyorlar. Bunun daha tehlikeli bir hastalık olduğunu zannediyorlar. O yıllarda hatırlarsınız koronavirüste olduğu kadar olmasa da, yine ciddi bir panik havası vardı. Oysa H1N1 ya da eski ismi ile domuz gribinin yaptığı hastalığın, diğer influenzaların yaptığı gripten hiçbir farkı yok. Eğer risk faktörünüz yoksa, yine kendi kendine birkaç günde geçen bir hastalık.

Bu yıl neden influenza – grip yok?

25 yıllık hekimim, hayatımda hiçbir kış, influenza vakalarının bu kadar azaldığını, hatta benim bu yılki tecrübemde sıfıra indiğine hiç şahit olmamıştım. Polikliniğe gelen hastalarımdan influenza hızlı test isteme gerekliliği bile duymuyorum. Şimdiye kadar toplasanız en fazla 2 hastadan istedim, onların sonuçları da negatif çıktı. Bu durum sadece influenza için mi geçerli? Hayır kesinlikle sadece bu enfeksiyon için geçerli değil aslında. Basit soğuk algınlıkları, tonsilit – bademcik iltihapları, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında da ciddi anlamda bir azalma var. Sebebi aslında çok açık, koronavirüsü için alınan önlemler, damlacık yoluyla bulaşan diğer tüm solunum yolu enfeksiyonu etkenlerinin bulaşmasını da ciddi anlamda önlemiştir.

Koronavirüsü önlemleri tüm enfeksiyon hastalıklarını azalttı !!

Çocukların okulda olmaması, çalışanların büyük kısmının evden çalışıyor olması, toplumdaki hareketliliğin azalması sonucunda, bu tarz viral ve bakteriyel enfeksiyonlar neredeyse sıfıra inmek noktasındadır.

Peki bu durum iyi bir şey mi? Evet bir bakıma iyi bir şey. Ancak hayat tekrar normale döndüğünde, özellikle bağışıklık sistemi hazır olmayan birçok çocuk, maalesef belki beklediğimizden çok daha sık hastalanmaya başlayabilir. Kim bilir belki de bu salgın da aldığımız bazı dersler, artık sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmemiz sayesinde,  genel kış enfeksiyonlarında genel bir azalmaya da yol açabilir.

Grip belirtileri

İnfluenza’nın yaptığı hastalık, halk arasında sıklıkla basit soğuk algınlığı ile çok karıştırılıyor. Oysa soğuk algınlığı, nezle ile hafif bir öksürük, burun tıkanıklığı, ateş çoğu zaman yok, olsa bile çok yüksek ve inatçı bir ateş değil. Hafif bir kırıklık olsa bile asla tüm vücudun döküldüğü, tüm eklemlerin ağrıdığı bir şekilde olmuyor.

Ancak influenzaya bağlı grip olduğunuz zaman genellikle, ateş çok yüksek inatçı, çoğu zaman 39-40 derece civarında. Sık sık çıkan ilaçla zor düşen bir ateş, baş ağrısı, hiç yerinizden kıpırdamayacak kadar çok ciddi bir halsizlik oluyor. Tüm vücudun, sanki dayak yemiş gibi ciddi bir şekilde ağrıdığı daha ağır bir tablo İnfluenza ile olan gerçek grip. Bu rağmen eğer yaş veya altta yatan hastalıklar gibi herhangi bir risk faktörünüz yoksa, aslında yine 3-4 günde iyileşen bir hastalık.

Grip tedavisi

Basit soğuk algınlığında ne antibiyotiklerin, ne de influenza için verilen oseltamivir içeren antiviral ilaçların ( enfluvir, tamiflu, oseflu v.s ) kullanılması kesinlikle gerekmez. Yaş uygunsa, nezle öksürük gibi şikayetler çok yoğunsa bazen soğuk algınlığı ilaçlarından faydalanabiliriz. Bu ilaçlar hakkında daha detaylı bilgi için ” Soğuk Algınlığı İlaçları ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Grip tedavisinde bol sıvı almak esastır, C vitamini takviyesi, ıhlamur – bal – zencefil ile bitki çayları ve istirahat ile influenza da aslında kendiliğinden iyileşir. Bununla birlikte, biraz önce bahsettiğim oseltamivir içeren antiviral ilaçlar, enfeksiyonu seyrini kolaylaştırmak ve süresini biraz ve kısaltmaktadır.

Sambucus egra tarzı maddeler içeren şuruplar (Sambucus, Samigra, Sambucol v.s) ya da pelargonium sidoides içeren damlalar, tabletler (Umca, Pelumm v.s ) , propolis içeren son yıllarda moda olmuştur. Aslında bazı vakalarda antiviral ilaçlara yakın değerde faydalı olabilmektedir. Eğer hasta yaş ve altta yatan kronik hastalıklara bağlı bir risk faktör grubunda değilse bir seçenek olabilir. Özellikle kimyasal ilaç kullanmak istemeyen kişiler için antiviral ilaçlar yerine bunlar la kullanılabilir.

Bu tür hastalıklarda benim şahsi fikrimi, özellikle kendime ve evdeki erişkinlere ve büyük 12 yaşındaki çocuğuma uyguladıklarını sorarsanız… Ben hiçbir ilaç almamayı tercih ediyorum, özellikle soğuk algınlığı ilaçları veya parasetamol – ibuprofen içeren ağrı kesici ve ateş düşürücüleri kesinlikle kullanmıyorum üşüyüp titremeyi, terlemeyi ve sabırla beklemeyi tercih ediyorum. İnanın gerçek iyileşmenin sırrı aslında burada. Detaylar için ” Ateş Düşürücüler Gizli Düşmanımız ” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Hepinize sevgiyle selamlar, sağlıklı günler dilerim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here