Kızıl Hastalığı

Kızıl Hastalığı
Kızıl Hastalığı

İçindekiler

Kızıl Nedir?

Kızıl, diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak bir viral enfeksiyon değildir. Halk arasında beta mikrobu diye de bilinen A grubu beta hemolitik streptokok isimli bir bakterinin neden olduğu ateşli, döküntülü bir enfeksiyondur.

Belirtileri

Yine diğer döküntülü hastalıklardan farklı olarak, döküntüler birbirinden ayrık ufak kızarıklıklar yerine vücutta genel bir kızarıklık halidir. Parmakla bastırıldığında solar, yerinde beyaz-sarımsı bir iz bırakır , parmağın çekilmesiyle 1-2 saniye içinde tekrar eski kızarık halini alır, genellikle döküntülü derinin üzeri zımpara kağıdına dokunurcasına pütürlüdür. Dirsek gibi büklüm yerlerinde döküntü oldukça koyu renkli birer çizgi halini alır. Genellikle ağız çevresi bu döküntüden etkilenmediği için, ağız çevresi daha soluk görünür Birkaç gün içinde yüzden başlayıp tüm vücuda yayılan deri soyulması gözlenebilir. Hastalığın ilk 1-2 gününde dil beyaz çilek görünümünde iken, daha sonra dil kırmızılaşarak kırmızı çilek dili halini alır. Genellikle bademcikler hem kızarık, hem de üzeri beyaz bir iltihap tabakası ile kaplanmıştır. Genellikle hasta kişiyle temastan 1-7 gün sonra aniden yüksek ateş, baş ağrısı kusma, boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar, boyun bölgesindeki lenf bezleri şişebilir.

Teşhisi

Boğazda hızlı strep A testi veya kültür ile beta mikrobu çoğu zaman gösterilebilir. Beta mikroplarının döküntü yapmadan, sadece boğaz iltihabı yapan tipleri de vardır. Bu durumda kızıldan söz edilemez, bu bir bademcik iltihabıdır.

Kızıl tedavisi

Her ikisi de 10 gün süreyle doktorunuzun önereceği antibiyotik türü ilaçlarla tedavi edilmelidir. Ateş ve boğaz ağrısı da, yine buna yönelik rahatlatıcı ilaçlarla azaltılabilir.

Döküntü olsun veya olmasın beta mikrobu ile hastalanan bazı duyarlı kişilerde, 14-15 gün sonra eklem ve kalbi etkileyerek romatizmaya, bazen de nefrit dediğimiz geçici bir böbrek rahatsızlığına neden olabilir. Bu tür komplikasyonlar açısından dikkatli olmak bu hastalıkta çok önemlidir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Döküntülü Çocuk Hastalıkları” ve “Yenidoğan Bebek Sorunları” hakkında çeşitli bilgiler veriyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here