Memede Kist Kaç Cm Olunca Tehlikelidir?

Memede Kist
Memede Kist

İçindekiler

Memede Kist Kaç Cm Olunca Tehlikelidir?

Meme kitleleri, yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Ancak memede kist veya diğer bir deyişle kitle, her zaman meme kanserine işaret etmez. Zaten kitlelerin farklı türleri vardır ve bunların bazıları tehlikeli sınıfta yer alır. Memede kist büyüklüğüne göre de, tehlikeli olarak adledilebilir. Kişinin kendi yapacağı kontrollerde memede bulunan kitle hakkında temel fikre sahip olabilmesi mümkündür. Ancak tabii kapsamlı bir muayene ve mamografi gibi tıbbi görüntüleme teknikleri kullanılmadan kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmaz. Prof. Dr. Gürkan Yetkin‘e göre yaygın olarak sorulan “Memede Kist Kaç Cm Olunca Tehlikelidir?” sorusuna cevap verebilmek için memenin tetkiklerinin yapılması gerekir. Ancak altının çizilmesi gerekir ki, memenin kişinin tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Gözden kaçmaması ve erken teşhis yapılabilmesi için bu kontroller çok önemlidir. Ayrıca 40 yaşından sonra düzenli hekim kontrolü de erken teşhis için oldukça önemlidir.

Her Meme Kisti Tehlikeli Değildir

Kistler, içi sıvı dolu yapılardır. Kitleler ise doku yapısı ile birlikte görülen üzerine gidilmesi gereken yapılardır. Kitlenin büyüklüğü, zararsız bir kist veya önemli bir kitle olup olmadığı yönünde fikir verebilir olsa da, elle muayene halinde buna karar vermek oldukça zordur. Pek çok vakada tıbbi görüntüleme ile birlikte biyopsi alınır ve kitlenin özelliklerine bakılır.

Kistler, farklı yapıları olan dokulardır. Basit kistler genellikle sorun teşkil etmez ve izlemeye alınırken, kompleks kistlerin dikkatle incelenmesi gerekir. Zira kompleks kistlerin sıvı yapısı ile birlikte doku taşıma durumu vardır ki, bu meme kanserinin bileşenlerinden birisi olabilir.

Hangi meme kistinin zararlı olabileceği, hangisinin meme kanseri ile ilişkisinin olup olmadığı gibi sorulara, maalesef evde karar verebilme durumu yoktur. Bu noktada açık kaynaklardan alacağınız bilgilerle yola devam etmek yerine, hekim kontrolü hayati öneme sahiptir. Meme kanserinde erken tanı ile ciddi oranda tedavi imkanı bulunduğundan, bu konuyu ihmal etmemek çok önemlidir.

Meme Kisti Kaç Cm Olunca Tehlikelidir

Normal koşullarda solid kitleler söz konusu olduğunda, büyüklük fark etmeksizin kontrollerin yapılması önerilir. Memedeki kitlelerin bir kısmı hiçbir soruna işaret etmezken, bazıları küçük de olsa meme kanseri ile ilişkili olabilir. Bu nedenle, yapacağınız elle kontrollerde büyüklüğüne bakılmaksızın tespit edeceğiniz kitlelerin kontrolü için hekime başvurmanız gerekir. Genellikle 1cm sonrasında kitleler ele gelmeye başlar. Bu durumda tıbbi görüntüleme tam boyutu öğrenmek için gerekli olacaktır.

Meme kitleri, basit kistler niteliğinde olsalar da, 3cm ve sonrasında risk olarak değerlendirilir. Bu büyüklükten itibaren, hekimin uygun cerrahi yöntemlerini kullanarak kitleyi ekarte etmek istemesi de söz konusu olabilir. Her ne kadar basit kistler meme kanseri değilse de, büyüyen ve 3cm üzerine çıkan kitleler dikkatle incelenir.

Meme kontrollerini elle yaparken, bir kistin 3 cm civarında olduğu anlamak oldukça kolaydır. Bu büyüklük avuç içini kolaylıkla doldurabilir. Ancak elbette kontrol için bu büyüklüğe ulaşmasını beklemeniz doğru değildir. Bir bezelye tanesi büyüklüğü dahi olsa, meme kistleri ve kitlelerin kontrolü gereklidir.

Düzenli Kontrol Yaptırın

Memenizde yapacağınız kontrollerde bir kitleye rastlamamak elbette önemli bir sonuçtur. Ancak kitle hissetmeseniz dahi, belli periyotlarda mamografi yaptırmanız olumlu olacaktır. Kimi kistler ve diğer kitleler, elle tespitin mümkün olmadığı yerlerde olabilir veya henüz tespit edilebilir olmayabilir. Bu durumda erken teşhisi sağlamak ve tedaviye başlayabilmek için gerekli veri muayene ile mümkün olacaktır.

Kistler ve kitleler, değerlendirilmesi yapılması gereken yapılardır. Bu nedenle, ne boyutta olursa olsunlar, vakit kaybetmeden kontrol yaptırmanızda fayda vardır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here