Okula Uyum Sorunları

Okula Uyum Sorunları
Okula Uyum Sorunları

Sevgili takipçilerimiz, Tıbbi Koordinatörümüz Uzm. Dr. Anıl Yeşildal ve çok sevdiğimiz Pedagoğumuz Emine Eraslan size çok keyifli ve faydalı bir canlı yayın yaptılar. Okul çağında çocuğu olan herkes, çok faydası olacağını düşündüğümüz bu yayını mutlaka izlemeli.

Bir çocuğun yaşıtlarına göre zeki olması, algılarının açık olması, onun okula gerçekten hazır olduğu anlamına gelir mi? Tabii ki gelmez…Okul olgunluğu dediğimiz bir kavram var, okula başlamadan önce bir çocuğun mutlaka bu olgunluğa erişmiş olması gerekiyor.

Çocuğunun okula gerçekten hazır olup olmadığını öğrenmek isteyenler, çocuğunun okula uyum sorunlarını çözmek isteyenler, Uzm. Dr. Anıl Yeşildal ve pedagoğumuz Uzm. Emine Ersalan’ın bu canlı yayın video kaydı tam size göre.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Öncelikle çok teşekkür ederiz bu davetimizi kabul ettiğiniz için. Ben takipçilerimize sizi biraz tanıtayım kısaca.

Emine Hanım, Doktoramcam.com kurulduğu andan itibaren hep yanımda olan, kendisini İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki Çocuk Asistanlığı döneminden beri tanıdığım, en güvendiğim pedagog çocuk gelişim uzmanlarından bir tanesi. Doktoramcam.com’a katkıları saymakla bitmez, bir sürü makalesi, videosu var. Siteyi ziyaret edenler zaten muhtemelen sizi tanıyordur. Güncel bir konu istedim, her ne kadar okullar yüz yüze açılmış olmasa da aslında bu online eğitimlerle yavaş yavaş okul havasına girdi aileler de çocuklar da…

Hatta duyduğum kadarıyla bu online eğitimlerde bile okul fobisi varmış, küçük çocukları bilgisayarın başına oturtmak zor oluyormuş, ağlayan zırlayan çocukları duyuyoruz. Bir de son zamanlarda okul olgunluğu diye bir terim duydum. Bunu biraz açar mısınız? Okul olgunluğu nedir, çocuk buna ulaşmazsa neler oluyor?

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Şimdi ben Emine Eraslan, Anıl Bey’in tanıttığı gibi çocuk gelişim ve eğitim uzmanıyım. 30 yıl İstanbul Tıp Fakültesi çocuk kliniği’nde çalıştım ve çok fazla gelişim testi yaptım. Ortalama söylersem 40 binin üzerinde, bu gelişim testlerinin bir kısmında aslında okul olgunluğu testleri de vardı.

Okul olgunluğu nedir? Nasıl anlaşılır?

Çünkü okula başlıyor olmak için sadece bilişsel yani zihinsel gelişim yeterli değil…..

Özbakım becerileri çocuğa fırsat verilerek öğrenilir

ve bunları biz fırsat verirsek öğreneceğiz. Okula verdiğimizde mesela evde besleniyor ya çocuklar tabii okulda beslemeyecek öğretmen. Anne ile öğretmen işbirliği yapmalı…

Detaylar için “Çocuğum Okula Hazır mı?” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Çocuklar 3 yaşında okula başlamalı

Evet çocukların, genel olarak bütün gelişmiş ülkelerde aslında bütün Dünya’da 3 yaş bittiğinde yani 36 ay bittiğinde anaokuluna başlatmasını öneriyoruz….

Detaylar için “Çocuğum Okula Alışmakta Zorlanıyor” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Şimdi okul korkusuna gelelim, okul korkusu…

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Bu okula uyum sürecinin biraz daha aşırısı oluyor herhalde, artık fobi boyutunda değil mi? farklı bir şey. O zaman detayları sizden alalım.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Şimdi hani hepimiz Dünya’ya gelirken farklı kişilik özellikleriyle doğuyoruz. Anksiyete’ye yatkın doğmuş olabilirim….

Detaylar için “Okul Korkusu Olan Çocuğa Yaklaşım” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Peki şimdi pandemi ile ilgili annelere söyleyeceğim; Online ders yapılıyor ya çok ikinci bir şey patlayabilir mi, yeni bir dalga gelebilir mi……

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

……..Ben geçen gün arabam bozuktu. Bir toplu taşıma maceram oldu, nasıl kalabalık anlatamam ben size. Mart’ta bir koltuk bir boş, bir koltuk doluydu. Şimdi ne değişti de her şey normal gibi davranıyoruz? Dolayısıyla bence bundan daha fazla artamaz, bir an önce okullar resmen açılmalı.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Bu fikrinize çok memnun oldum ben de.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Bazı meslektaşlarım bana kızıyorlar, ama benim düşüncem budur.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Peki çok teşekkürler.

Detaylar için “COVID 19 Pandemi Sürecinde Okul” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Asıl ben teşekkür ediyorum, umarım dinleyenler faydalanmıştır. Ben bir tane soru gördüm. direk konu ile alakalı değil, ama izleyicimizi mutlu edelim. Bu sorunun cevabını verelim: Bir takipçimiz demiş ki; “Oğlum 20 aylık, lokal anestezi ile sünnet olacak. Psikolojisi etkilenir mi?” demiş. Öncelikle bunun sizin açınızdan şey edelim, daha sonra ben de bunun cevabını vereyim.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Tamam zaten 2 yaşına kadar olsun diyoruz yani bir şekilde ama lokal anestezi dediniz değil mi, lokal anestezi?

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Evet o şekilde yazmış.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Yani tabii ona çocuk cerrahı, üroloji doktoru kim yapıyorsa onlar karar veriyor, lokal mi? diye. Orada anne-babanın ses tonu, mimikleri, olayı nasıl karşıladığı, çocuğu doktora teslim edişi, aldıktan sonraki ses tonu, olaya bakışı önemli. Burada siz ne diyorsunuz? bilmiyorum. Bizim yüz ifademizi okuyarak çocuk korkacak mı, endişe mi duyacak? Biz orada anne-baba olduğumuzda, bizim olaya bakış açımız önemli. Biz olumlu bakıyorsak çocuk da olumlu atlatabilir.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Sizce hangi anne-baba çocuğuna iğne yapılırken ve bisturi ile derisi kesilirken, oradan kan akarken hangi anne-baba soğukkanlı olabilir? Siz bunu söyleyin bana. :))

Uzm. Ped. Emine Eraslan

O zaman bu anne için söylüyorum, ailece şimdiden olmadan kendilerini hazırlasınlar, içlerinden Anksiyete yaşasalar bile çocuğun yanında ses tonu ve mimiklerine hakim olsunlar ki, çocukları çok rahat atlatsın.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Anladım. Benim şahsi önerim lokal anestezi ile olmasın. Ne yaparlarsa yapsınlar bu aile de kendine hakim olamaz, bu çocuk da bundan korkmaktan geri duramaz. Bu yaşta çocuğa lokal anestezi ile sünnet yapılması tıbben de bence zor. Çünkü o çocuğu nasıl zapt edecekler? Zapt edilemeyen ve avaz avaz bağıran bir çocuğun sünnetini yapmak, doktor için de son derece zor aslında. Anne-baba için de zor, çocuk için de zor.

Eğer genel anesteziden dolayı bir endişe duyuyorlarsa, anestezi ile ilgili test yapılabilir. Yine anestezi fobisi de biraz, yedikleri ya boğazına kaçarsa korkusuna benziyor. Zaten sünnet anestezisi büyük ameliyat anestezisi gibi çocuğun nefesinin durdurulduğu, kas gevşeticilerin yapıldığı bir şey değil. Hafif bir amnezi yaratan, birazcık uyumasını sağlayan, derin uykuyu sağlayan bir anestezi. Dolayısıyla bu anesteziden bir zarar görme olasılığı Ankara’ya otobüse binip gitmekten daha tehlikeli değil. Ben açıkçası kendi çocuğum olsa, lokal anesteziyi bu yaşta tercih etmezdim. Genelde de aslında 3 aydan sonra doktorlar da çok lokal anesteziyi tercih etmiyor. Tabii bu doktorla ailenin kendi arasında vereceği bir karar.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Yani ben şöyle Tıp Fakültesi’nde 30 yıl çalıştığım için biliyorum. Çocuk ürologları ve çocuk cerrahları yıllar evvel lokal anesteziyi kestiler ve yasakladılar. Tabii dediğiniz gibi, çocuğun belki bir riski var, başka bir şey var.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Olabilir. O zaman yapacak bir şey yok, bunu ya kabul edecekler veya 6-7 yaşı bekleyecekler. İlle de genel anestezi almak istemiyorsa 6-7 yaşı bekleyecek, olur da tesadüf bir fıtık veya bir ne bileyim geniz eti, başka nedenle bir ameliyat olması gerekir, genel anestezi alması gerekirse bu 4 yıllık dönemde de o zaman da aynı anda Çocuk Cerrahı ya da ürolog ile konuşulup, rica edip aynı seansta 2 ameliyat birlikte yapılabilir. Aslında bu da zaman zaman farklı branştaki cerrahların tercih ettiği bir yöntem olabiliyor.

Yayını kaçıranlar için daha sonra bunu IGTV video olarak yayınlayacağız. İsteyen istediği zaman izleyebilecek.

Uzm. Ped. Emine Eraslan

Bu arada bazı sorular görüyorum, ama süre de doldu cevaplayamadığımız bazı sorular varsa…

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Evet videoların altına sorularını yazabilirler.

Çok güzel bir yayın oldu, çok teşekkür ederim.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Ben de teşekkür ederim katıldığınız için. Daha sonraki haftalarda kardeş kıskançlığı, tuvalet eğitimi… bunları da sizinle ayrıntılı konuşmayı çok arzu ederim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here