PPD Testi

PPD Testi
PPD Testi

PPD Testi Nedir?

Astım hastalarının belirtileri ile tüberküloz hastalarının belirtileri benzer olduğu için her hastaya mutlaka PPD testi yapılmalıdır.

Günümüzde tüberküloz enfeksiyonunu gösteren tek test tüberkülin cilt testi değildir. PPD  testine, Tüberkülin cilt testi (TCT) de  denir. Kişinin tüberküloz basili ile enfekte olup olmadığını gösterir, hastalık hakkında bilgi vermez. Hastalık tanısında dolaylı olarak yardımcı olabilir.

Ülkemizde rutin olarak BCG – verem aşısı  yapılmaktadır. PPD testinin pozitif çıkmasına sebep olan bir faktördür. Dolayısıyla PPD testinin pozitif olması tek başına tüberküloz  ( verem )  teşhisi koymak için yeterli değildir. Eskiden 9 aylık bebeklere BCG – verem aşısı tutmuş mu diye, kontrol etmek amacıyla PPD testi yapılırdı. Son yıllarda PPD testi negatif olsa bile, omuzda aşıya ait iz bulunmasa bile,  hücresel olarak verem aşısının tuttuğu bilinmektedir. Dolayısıyla artık bu amaçla, kontrol için PPD testi yapılmamaktadır.

Tüberküloz teşhisi için balgam kültürleri, mide açlık suyunda tüberküloz bakterisinin aranması da  gereklidir. Quantiferon dediğimiz daha gelişmiş teknoloji ile yapılan kan testleri, akciğer grafisi,  bazen de tomografi kesin teşhis koymak için  daha faydalı olmaktadır.

PPD Testi Nasıl Yapılır?

Sol önkolun 2/3 üst kısmında iç ya da dış yüzüne, cilt içine yapılır. Kullanılacak alanda cilt lezyonu olmaması ve venlere uzak olması önerilir. Enjeksiyondan sonra 6-10 mm çaplı bir kabarcık oluşmalıdır. Bu test  uygun yapılmamışsa hemen ikinci bir test dozu, birkaç cm uzak bir yere yapılır ve yeri kaydedilir. Şişe ya da ampulün işi bitince tekrar buzdolabı ya da buz kabına konur. Masa üzerinde bekletilmez. Tüberkülin uygulanacak saha herhangi bir antiseptikle silinmez.

Test Sonucu Nasıl Anlaşılır?

Test uygulanan kişi daha önce BCG ile aşılanmışsa ya da tüberkül basili ile karşılaşmışsa, 2-3 gün içinde test yerinde hiperemi (kızarıklık) ve endürasyon (kabartı) oluşur. Hipereminin çapı önemli değildir. Sertlik şeklinde saptanan kabartının (endürasyonun) çapı önemlidir.

Endurasyon (sertlik) varlığı inspeksiyonla ve palpasyonla saptanır. Bir tükenmez kalem ucu ile de endurasyonun başladığı noktalar saptanabilir. Test yapıldıktan 48-72 saat sonra (2-3 gün) endürasyon çapı şeffaf bir cetvelle milimetrik olarak ölçülür. Önkolun doğrultusuna dik olan çap okunur. (Özel durumlarda ölçüm 96 saate kadar yapılabilir.) Endurasyon yokluğunu not ederken “negatif” değil “0 mm” olarak yazmak doğrudur.

Test yerinde bül, vezikül ve benzeri reaksiyonlar görülebilir. Önemli değildir. Kesinlikle pomat vb sürülmez. Ağızdan ağrı kesiciler alınabilir. Birkaç haftada kendiliğinden geçebilir.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Alerjik Hastalıklar” ile ilgili bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here