fbpx
Salı, Mart 19, 2024

Psikiyatri


Psikiyatri tıpta  akıl ve ruh sağlığı ile ilgili hastalıkların tanısının konması ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Yaşam şartlarının her geçen gün zorlaşması, trafik, geçim sıkıntısı derken insanların ruhsal sorunları da her geçen gün biraz daha artmaktadır.Toplumda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi depresyon ve panik bozukluktur. Anksiyete bozuklukları, panik ataklar, psikiyatrik tedavilerle ilgili merak ettiğiniz her konunun cevabına Psikiyatri kategorimizden ulaşabilirsiniz.

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri tıpta  akıl ve ruh sağlığı ile ilgili hastalıkların tanısının konması ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.  Bir kişinin psikiyatrik değerlendirmesi tipik olarak kişinin hikayesi ve akıl sağlık durumunun incelenmesi ile başlar, fizik muayene ve bazı psikolojik testler de uygulanabilir. Bazı özel durumlarda nörolojik sistemin MR ve tomografi gibi  araçlarla görüntülenmesi de gerekebilir. Hastalığın seyrine göre ayaktan ve yatarak tedaviler uygulanabilmektedir.

İstemsiz olarak akla  gelen, tekrarlayıcı, mantıksız gelmesine rağmen engellenemeyen düşünceler Obsesif Kompulsif Bozuklukhastalığının ana belirtisidir.Bu sabit sıkıntı verici düşüncelere obsesyon (takıntı) denir. Halk arasında buna takıntı hastalığı da denir.Bu takıntıların yarattığı sıkıntıdan kurtulabilmek için hastalar bazı ritüelleri (kompulsiyonlar) kullanırlar, bunlar  tekrarlayıcı hareketlerdir. Bu düşüncelerin oluşturduğu sıkıntıdan kurtulmak için yapılan davranışlar günün önemli bir bölümünün boşa harcanmasına neden olur. Bu ritüellere örnek  vermek  gerekirse ; “Elim  kirlendi düşüncesiyle sürekli elleri yıkamak, kilitledim mi, açık unuttum mu,  acaba numarayı  doğru  kaydettim  mi  gibi şüpheler nedeniyle devamlı kontrol etmek” Devamı…

Anksiyete bozuklukları psikiyatri alanında görülen bir grup hastalıktır. Bu bozuklukların genel özellikleri birbirine benzese de belirtilerin şiddetine, sürekliliğine ve birtakım davranışsal karakteristiklere göre yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, fobik bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, akut stres reaksiyonu, ayrılık anksiyete bozukluğu şeklinde sınıflanabilir. Ayrılık anksiyete bozukluğunu çocukluk dönemi anksiyete bozukluğu olarak nitelemekte yarar vardır.Çünkü bu tanıyı alan vakaların neredeyse tamamı çocuktur. Yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluk  anksiyete bozuklukları içerisinde en sık rastlanan bozukluklardır. Yazının devamında yaygın anksiyete bozukluğundan bahsedeceğiz. Devamı…