Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Beslenme

Okul çağındaki çocuk ve gençlerin, hızlı büyüme ve gelişmeleri, normal beyin gelişimleri ve zihinsel performansları için tüm besin öğelerine olan gereksinimleri yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak ve dengeli beslenmek ve bunu yaşam boyu sürdürmek çok önemlidir.
Çünkü sağlıklı yaşamın, sağlıklı yetişkinliğin temeli bu yaşlarda atılır. Günümüzde hızla artan kronik hastalıkların kökeninde çocukluk ve ergenlik çağında yetersiz ve sağlıksız beslenme yatmaktadır.
Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı Beslenme, okuldaki performanslarını, başarılarını ve aktif olmalarını sağlamaktadır.

Çocuğunuzun Beslenme Çantasını dikkatli hazırlayın!

• Beslenme çantasında mutlaka en az bir çeşit proteinli bir besin bulundurun. Peynir, yumurta, süt, yoğurt, ayran protein açısından oldukça zengindir.
• Beslenme çantasında uzun sürece tok tutacak, besleyici, kan şekerinin ani dalgalanmasını önleyecek tahıl grubundan bir çeşit besin bulundurun. Ev poaçası, ekmek, tam buğday unuyla yapılmış börek ya da çörek bunlara örnek verilebilir.
• Meyve, meyve suyu, süt seçeneklerinden birisini her gün mutlaka beslenme çantasına yerleştirin.
• Beslenme çantasındaki besinlerin yenmeden eve geri gelmesini istemiyorsanız, çanta hazırlığı sırasında çocuğunuzdan fikir alın. Okuldaki öğretmeniyle işbirliği yaparak tüm çocukların benzer içerikte çanta getirmesini sağlayın.
• Beslenme çantası içerik önerilerimizi www.beslenmevediyet.org sitesindeki beslenme çantası bölümünden takip edebilirsiniz. Her hafta pazartesi günü yeni önerilerimizi Diyetistanbul Diyetisyenleri olarak sizler için hazırlıyoruz.

Yeterli ve dengeli beslenen çocuklar

• Okul başarısında üst sırada yer alırlar,
• Sosyal, mental ve fiziksel açıdan büyüme ve gelişmeleri normal seyrinde devam eder,
• Grip, nezle gibi enfeksiyonlara daha az yakalanırlar,
• Spor gibi sosyal faaliyetlere ilgileri yüksektir, fiziksel olarak bu alanlarda başarı şansları yüksektir,
• Daha sağlam kemik yapısına sahip olurlar, kemikteki kalsiyum depolarını doldurarak ileri yaşlarında osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına yakalanma riskini azatlılar.
• Kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı, enfeksiyonlar gibi bir çok hastalıktan korunmuş olurlar.

Okul Çocuklarının SAĞLIKLI BESLENMESİ İÇİN

• Günde 5-6 öğünde, 4 temel besin grubunu içeren sağlıklı menüler hazırlanmalıdır.
• Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yapılan bazı araştırmalar okul döneminde çocukların çoğunun kahvaltı etmediğini, etse bile sağlıksız abur cuburlar ile geçiştirdiğini göstermektedir.
• Çocuklara kahvaltıda ve diğer öğünlerde içecek olarak süt veya meyve suyu verilmelidir. Çay veya kahve besin öğelerinin vücutta kullanımını azalttığı için çocuklara ana öğünlerde verilmemelidir.
• Beslenme durumları izlenmeli kilo artışı veya zayıflaması dikkate alınarak önlemler alınmalıdır.
• Çocuklar sık acıkır. Açlıklarını bastırmak için genelde abur cubur denilen besleyici değeri olamayan besinlere ve içeceklere yönelirler. Bunu önlemek için okulda teneffüs aralarında yemeleri için sağlıklı ara öğünler hazırlayın. Süt-kek, meyve suyu- sandviç gibi, meyve gibi besinleri sırayla çantasına koyun ve gün içinde yemesi gerekli zamanları ona öğretin.

Açıkta satılan ürünleri tüketmeyin, çocuklarınıza da tükettirmeyin!

Besin değeri yüksek, mikrobiyolojik yönden güvenli, açıkta satılmayan yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterin.
Açıkta satılan yiyecek ve içecekler binlerce mikrop barındırabilir. Mikrop barındıran bu ürünler başta besin zehirlenmesi olmak üzere, tifo, paratifo, dizanteri gibi bir çok ölümcül enfeksiyon hastalıklarına neden olurlar.
Çocukluk döneminde savunma sistemi tam olarak gelişmediğinden bu tür hastalıklara daha kolay yakalanırlar. Bu nedenle çocuğunuzun ister evde, ister dışarıda, ister okulda yemek yesin sağlıklı ve güvenli besinler yediğinden emin olun.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here