kızım

    Ayşegül Ataş Sordu:

    merhaba doktor bey..boğaz enfeksiyonunun sebepleri nelerdir..çocuğumu bundan nasıl koruyabilirim.malum kış geliyor ne yapmamı önerirsiniz..hastalıktan korunmanın yolları nelerdir daha doğrusu püf noktası..şimdiden teşekkürler

    Op. Dr. Atilla Şengör Cevapladı:

    Boğaz infeksiyonları genellikle damlacık yoluyla, yani solunum yoluyla ya da temasla bulaşır.  Bu amaçla mikropların yayılmasını önlemek hem çocuğun kendisine, hem ailesine hem de bulunduğu kreş veya okul gibi çevrelerde alınan önlemlerle olanaklıdır. Bu amaçla aşağıdaki önerilere dikkat edilmesi faydalı olacaktır.

    1.Ellerinizi yıkayın. Ellerin yıkanması mikropların uzaklaştırılmasında oldukça önemlidir. Sabun ve akan sıcak su ile nezle virüsleri el ve parmak cildinden temizlenir. El yıkama ile aslında nezle virüsleri ölmezler; virüsler yıkama sayesinde mekanik olarak ortamdan uzaklaştırılırlar. El yıkama nezle olan kişi veya eşyaları ile temastan sonra çok önemlidir. Çocuklara, hasta olan kişi ile temas ettikten sonra ellerini yıkamaları öğütlenmelidir.
    2.Fincan veya bardakları paylaşmayın. Tek kullanımlık kağıt bardaklar, okul ve iş yerlerinde mikropların yayılımını önlemede başarılıdır. Kağıt mendil kullanın. Kağıt mendile sümkürdükten sonra hemen çöpe atmak en iyisidir. Böylelikle masaya, koltuğa, sandalyeye vs. temas ile başkasına virüs bulaşması önlenmiş olur.
    3.Gözlere, burun ve ağza dokunmayın. Böylece mikroplar bu bölgelerden size bulaşamaz. Kağıt havlu kullanın. Mutfak veya diğer yerlerde, özellikle nezle olunduğunda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmelidir. 
    4.Oyuncakları temiz tutun. Oyuncaklar mikropları barındırabilirler. Oyuncaklar düzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkanmalıdır.
    5.Başka yöne hapşırın. Diğerlerinden uzağa veya mendile hapşırılması önemlidir. Ağzınızı elleriniz ile kapadıysanız, sonrasında mutlaka elinizi yıkayınız. Bu modeli çocuklarınızın da örnek almalarını sağlayın.
    6.Havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalırlar. Pencereler açıldığında temizlenirler. Ayrıca oda da nemlendirilmelidir, bunun için kaloriferin üzerine ıslak bez konulması yeterli olur. Böylece burun mukozasının kuruması önlenir.
    7.Mikropları temizleyin. Mikroplar üç saate kadar, kapı kollarında, tırabzanlarda, ışık düğmelerinde ve telefon ile uzaktan kumanda gibi sıkça dokunulan yüzeylerde yaşayabilirler. Bunların ara sıra dezenfektanlarla silinmesi faydalıdır.
    8.Sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Sigara içilmesi burun ve akciğerler üzerinde olumsuz etkilidir. Çocukları soğuk algınlığına karşı zayıf hale getirir.
    9.Bol sıvı alımı çok önemlidir. Su, meyve suyu, çay ve diğer içecekler ile nezleye bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir.
    10.Tuzlu su ile burun temizleyin. Tuzlu su, burun içindeki ödemin azalmasına ve burnun açılmasına yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Piyasadaki burun spreyleri kullanılabilir veya evde de basitçe hazırlanıp kullanılabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı saf tuz koyup karıştırdıktan sonra burun damlalıkları ile buruna damlatılması belirgin rahatlama sağlar.

    Kreş ve Yuvalarda da Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Vardır:
    • Kreş veya yuva ortamının hijyeni ve havalandırılması çok önemlidir.
    • Ortamdaki çöp kutuları her gün boşaltılmalı ve temizlenmelidir.
    • Bulunulan ortam ısısı 16 derecenin altında olmamalıdır. Isı 29 dereceyi aştığında ortam havalandırılmalıdır.
    • Çocukların evdeki oyuncakları yuvaya getirilmemelidir.
    • Yuvadaki oyuncakların temiz ve yüzeylerinin hasarsız olması gereklidir.
    • Salgılarla (salya, öksürük veya burun akıntısı) kirlenen oyuncağın başka bir çocuğa verilmeden önce sabunlu suyla yıkanması ve silinmesi gereklidir.
    • Her gün bitiminde yerlerine kaldırılmadan önce oyuncaklar, raflar ve kaplar seyreltilmiş çamaşır suyu ile silinmelidir. Haftada bir kez tüm oyuncaklar bu şekilde temizlenmelidir.
    • Aileler ile ortak karar alınarak, sezona uygun çarşaf ve battaniyeler sağlanmalıdır.
    • İstirahat edilen yatak, karyola ve benzeri yerlerin üç tarafında en az 60’ar santimetre mesafe olmalıdır.
    • Kirlenen örtüler tekrar kullanılmadan önce temizlenmelidir.
    • Tek kullanımlık bardak, tabak ve kaplar tercih edilmelidir.
    • Kumaş havlu ve bezlerin üzerine çocuğun adı işlenmeli ve kendisinden başkası kullanmamalıdır. Bunlar da haftada bir temizlenmelidir. Bunların yerine kağıt havlu kullanılabilir, ancak kullanıldıktan sonra atılmalıdır.
    • Çocuklar el yıkamaya özendirilmelidir, görevli personel de sık sık el yıkamalıdır.

    Aşağıdaki belirtiler varlığında çocuk yuva veya kreşe gönderilmemelidir: .
    o Ateş
    o Burun akıntısı
    o Öksürük
    o Huzursuzluk
    o Kusma
    o İshal
    o Döküntü
    o Göz yaşarması/akması
    o Son 2 gün içinde bir hastalık veya infeksiyon ned eniyle antibiyotik kullananlar
    o Bariz bir çocukluk dönemi infeksiyonunun bulaşıcı döneminde olanlar:
    Suçiçeği (yedi gün)
    Kızamık (döküntüler kaybolana kadar)
    Kızıl (döküntüler kaybolana kadar)
    Kabakulak (şişkinlik inene kadar, genellikle yedi gün)
    İltihaplı döküntü (impetigo) Eğer çocuğunuzun burun akıntısı, öksürük veya kızarıklığa yol açan bir alerjisi varsa bu durum eğitmene mutlaka belirtilmelidir. Bu
    sayede belirtilerinin bulaşıcı bir hastalığa bağlı olmadığı bilinebilecektir.

    Bunlar dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü olması ve aşılarının tam olması gereklidir. Çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlü olması rafine olmayan, doğal gıdaların tüketilmesiyle yakından ilişkilidir. Bu koşulların hemen tümünde Çocuk Hastalıkları Uzmanının önerilerini takip etmek gerekir.