öfke kontrolü

    ÖZLEM ORAL DEMİR Sordu:

    2.5 yaşında bir kızım var. durmak zorunda olduğumu bilmeme rağmen öfkemi kontrol edemiyorum. 2 dk. sonra toparlıyorum ama iş işten geçiyor. bi öneriniz var mı? teşekkürler

    Uzm. Julide Çelikkol Suner Cevapladı:

    Günlük hayatımız o kadar yoğun ve stresli ki maalesef çoğumuzun siniri burnunda ve öfkemizi kontrol edemez hale geldik. O yüzden yalnız değilsiniz. Öfkelenmemek ve öfkeyi kontrol altına almak mümkün ise hepimizin isteği ama oldukça da zor.
    Madem öfkenizi kontrol etmek istiyorsunuz, o zaman artık ne zaman öfkelendiğinizin farkında olmanız gerekiyor. Öfkenizin farkına vardığınızda da bilinçli olarak kontrol etmeniz daha kolay olabilir. Örneğin :

    1) Eğer kendinizi gergin ve sinirli hissediyorsanız, bunu önceden anlayacağı bir dilden kızınıza anlatabilirsiniz. " Anne şu anda yorgun, üzgün. O yüzden şimdi sakin bir şeyler yapalım. " türünde bir açıklama ile kendi kendinize kalarak sevdiğiniz bir şeye vakit ayırarak, sinirlerinizin yatışmasını sağlayabilirsiniz.
    2) Sinirinizin burnunuza geldiğini hissettiğiniz anda :
    O ortamı terk edin, durumu görmemezlikten gelin
    Kızınızın bazı davranışlarını umursamamaya çalışın ( gelip-geçici olabiliyor )
    Başka birinden o anda durumu devir almasını isteyin ( eşiniz )
    Derin nefes alın ( bu konuda Doktoramcam sitesinde yer alan uzman nefes eğitmeni Hülya Çelebi Hanım'a da başvurabilirsiniz )
    3) Kızınızdan özür dileyin. Öfkeniz geçip sakinleştikten sonra, kızınızın yanına gidip, bağırdığınız için, onu üzdüğünüz için özür dileyin. Sizi üzen ve sinirlendiren şeyin ne olduğunu anlatın. Sizinle empati kurmasını sağlayarak, annelerin de üzülebileceğini görmesini sağlayın. Bir daha bağırmamaya çalışacağınızı, sinirinize dikkat edeceğinizi söyleyin. 
    4) Eğer kızınız henüz bir yuvaya gitmiyor ve evde sürekli sizinle ise, yavaş yavaş ona bir yuva veya arkadaş ortamı ayarlayabilir, kendinize ait bir zaman dilimi yaratabilirsiniz. Bu şekilde onun da kendi yaşıtları ile birlikte enerjisini boşaltma imkanı olacaktır. Bu da ilişkinize olumlu yansıyacaktır.
    5) Kızınızın ne tür davranışlarının sizi sinirlendirdiğini çözümleyin. Eğer sizin haklı olduğunuz, ve mutlaka öğrenmesi gereken bir durum ise bunu sakin bir zamanda onunla konuşup birlikte çözüm bulmaya çalışın. Ya da kızınızın davranışlarının altında yatan sebebi anlamaya çalışın. Siz empati yapın ve davranışlarının sebebini çözün.
    6) Kızınızın sizi sinirlendiren davranışlarının benzerlerini yaşayan arkadaş, akraba, v.s varsa, durumu nasıl çözdüklerine dair fikir alabilirsiniz. 
    7) Kendinize bir bakın. Acaba biraz titiz bir anne misiniz ? Bazı davranışları, hataları, sakarlıkları görmezden gelebilir misiniz ? Titizliğinizden biraz olsun vazgeçebilir misiniz ?
    8) Uzlaşma. Uzlaşmak da paylaşmak gibi bir şeydir. Çocuklarımla seyretmiş olduğum bir CD'den beraber öğrenmiştik. Kızınızla uzlaşın. Onun istekleri ile, sizin doğrularınız arasında mutlaka ortada buluşacağınız bir nokta vardır.

    Kendinize de acımasızlık etmeyin, siz de insansınız.
    Selamlar