Tortikolis

    Sevgi Erayman Sordu:

    İyi günler. Bebeğim 4.5aylıkken tortikolis teşhisi konuldu. Bir ay fizik tedavi gördük ve ben de evde devam ettim. Bir ay sonunda ultrason çekildi. Sağ scm kası ile sol arasında 0.3 milimlik bir fark çıktı. Acaba bu durum sıkıntı yaratır mı? Tedaviye devam etmeli miyiz?Doktorumuz önemli bir sıkıntının kalmadığını hemen hemen geçtiğini söyledi. Aradaki bu fark da kapanabilirmi ? Hala tedirginim.Teşekkürler.

    Prof. Dr. Gazi Zorer Cevapladı:

    Bahsettiğiniz farkın bir anlamı yok. Eğer bebeğiniz gerçekten tortikolis ise egzersiz tedavisi yapılmasından bağımsız olarak, bir yaşına kadar düzelen olgular için bir şey yapmaya gerek yoktur. Eğer bir yaşında düzelmemiş ise ameliyat edip düzeltmek gerekir. Yoksa gecikilmesi halinde yüzde asimetri çocuk büyüdükçe artar. Daha sonra ameliyat edilse de tamamen düzelmez. Yüzün bir tarafı asimetrik kalır.Geçmiş olsun dileklerimle.Prof.Dr.Gazi Zorer www.gazizorer.com