Yenidoğan Yoğun Bakım İhtiyacı Var mı

Pediatric ICU with ECG monitor on foreground

İçindekiler

Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı gebelikte tahmin  edilebilir

Eğer bebeğinizin erken doğma riski  varsa,hekiminiz, doğumunuzu koşulları uygun,  yani  yenidoğan yoğun  bakım ünitesi  olan bir hastanede gerçekleştirmelidir.

Ancak acil bir doğum olduysa,  bebeğinizin en kısa zamanda uygun taşıma koşullarıyla yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir merkeze sevki planlanmalıdır. Normal  şartlarda  en doğal ve  iyi  taşma  yöntemi  anne karnıdır.

Eğer yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede doğum gerçekleştirilmişse zaten  bir  sorun  olmayacaktır.  Ve ihtiyaç  halinde  bebeğiniz  hemen  bu  bölüme  alınabilecektir. Tabi bu  yoğun  bakım  ihtiyacı  her  erken  doğum olan  vaka  için  gerekli değildir. Genellikle  34  haftanın  altına  indikçe  yoğun  bakım  ihtiyacı  olasılığı  giderek  artacaktır.  Ancak  bunun  tersinin  de  mümkün  olabileceği  aklınızın  bir  köşesinde  bulunmalıdır. Yani  zamanında  ve  uygun  kiloda  doğan  bir  bebek  de  herhangi  bir  nedenle  daha  seyrek  olsa  da  yoğun  bakım  veya  en  azından  özel  bakım  ünitelerine  ihtiyaç  gösterebilir.

Bebeğiniz erken doğduğunda, karşılaşabileceğiniz sorunlar, bir sonraki aşama,  gerekli  olabilecek  tedavi yöntemleri hakkında çocuk  doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Erken doğan bebeğin sağlık durumu belirlenirken, anne karnında geçirdiği zamanın ve bebeğin ölçüleri önemlidir. Bunun dışında başka birçok faktör de göz önüne alınmalıdır. Özellikle organlarının ne kadar geliştiği veya başka bir sağlık problemi olup olmadığı araştırılır.          ( mikrobik hastalıklar, doğum sakatlıkları..vb.) Erken doğan bebekler çok  küçük  olmasalar bile, bir  kısmının erken  veya  geç  dönemde hafif ya da ağır derecede sağlık problemleriyle karşı karşıya olabilir. Bebek  ne  kadar  ufak  ve  az  gelişmişse  o kadar  ciddi  problemler  yaşama  olasılığı  artacaktır.

Hangi bebekler daha riskli

Bu sebeple 26-29. haftalarda doğan bebeklerin hayatta kalma ihtimali  daha  düşük, yaşadıkları  takdirde  hafif ya da ağır derecede sağlık problemleriyle  karşılaşma olasılıkları  daha yüksek olacaktır. 30-33. haftalarda doğan bebeklerin durumu genellikle daha iyi olacak ve daha az sorun yaşayacaktır. 34 haftadan sonra bebekler genellikle hafif derecede az gelişmiş ve genellikle de iyi durumdadırlar.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Murat Palabıyık, “Yenidoğan Sarılığı” ve “Yenidoğan Yoğun Bakım” hakkında bilgiler veriyor.

RDS nedir?

30-32 haftanın altındaki bebeklerin  çoğu normal şekilde solunum yapmalarına yardımcı olacak bir solunum cihazına ihtiyaç duymaktadır. Buna ek olarak,  yeni doğmuş bebeğinizin, az gelişmiş akciğerlerinden dolayı hayatının ilk birkaç gününde karşılaşabileceği  problemlerden birisi de Solunum Güçlüğü Sendromudur. (RDS) dir. RDS’ ye yakalanmış bebekler genellikle solunum cihazına bağlıdır ve akciğerlerine yardımcı olması için sıvı yüzey basıncını düşüren sürfaktan türü ilaç tedavisine ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca  erken  doğum  tehdidi önceden  biliniyorsa kadın doğum hekiminiz doğum öncesinde  belirli  periyotlarda size iğne şeklinde başka bir  tedavi de  uygulayabilir. Böylece daha  anne karnında iken bebeğinizin akciğer gelişiminin  hızlanması kısmen  de  olsa  mümkün  olacaktır. Genellikle  bu  amaçlarla  kullanılan  kortizon  türü  ilaçlar,  bebeğinize  bir  yan  etki  yapmadığı  gibi, çok pahalı ve riskli olan  yoğun  bakım  tedavilerinden de  korunmasını  sağlayabilirler.

Yenidoğan yoğun bakım sürecindeki diğer tedaviler

Solunum cihazına bağlı şekilde oksijen desteği alan prematüre bebeğinizin antibiyotik tedavisi alması da genellikle gerekmektedir. Çünkü mikrobik hastalıklar erken doğumların en sık rastlanan sebeplerindendir. Yoğun  bakım  doktorunuzun  yapacağı  bazı  testler  ve  size  soracağı  bazı  sorularla  antibiotik  ihitiyacı  olup  olmadığı en  geç  24  saat  içinde  belirlenmelidir.  Aynı zamanda da bebeğiniz solunum  problemleri  geçene  kadar  bir süre beslenemeyeceği için   damardan alacağı bazı sıvılara ihtiyaç duyacaktır. Yoğun  bakımda  kullanılacak  diğer  aletlere  gelince,  bebeğinizin vücut  ısı  ve  nemini  dengeleyecek  küvöz en  önemlisidir. Çok  ufak  bebekler  için  ısı  yatakları,  kanın  oksijen  düzeyini-kalp  ve  solunum  hızlarını  gösteren  monitörler gerekebilir. Erken  doğanlarda  daha  erken  ve  sık  görülen sarılığın  tedavisi  için  fototerapi  cihazlarını sayabiliriz. (mor  ışık  veren ultraviole lambaları)

Yenidoğan Bebek  kategorimizde  yer  alan  içeriklerde Yenidoğan  bebeklerle  ilgili  her  tür  sorunuzun  cevabını bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here