Yüzücü Kulağı Hastalığı

Yüzücü Kulağı Hastalığı
Yüzücü Kulağı Hastalığı

İçindekiler

Yüzücü Kulağı Ne Demektir?

Yüzücü Kulağı, dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da, özellikle ağrılı vakalarda doğada sık rastlanan bir bakterinin yaptığı bir enfeksiyondur. Temiz olmayan havuz ve deniz suyunda yüzmek bu hastalığın oluşum nedenleri arasındadır. Özellikle yaz aylarında deniz ve havuza giren insanlarda bu hastalık daha sık oluştuğundan bu isim verilmiştir.

Yüzücü Kulağı Nedenleri

Su içinde uzun zaman geçiren kimselerde, su sporları yapanlarda özellikle sıcak havalarda ve içinde klor gibi irritan maddelerin olduğu havuz sularına maruz kalanlarda ya dış kulak kanalına su kaçar ya da ortamın nemi yüzünden dış kulak kanalı derisi ıslanır ve mikropların üremesi için çok uygun bir ortam oluşmuş olur. Enfeksiyonu bakteri dediğimiz sıradan enfeksiyon etkenleri yapabildiği gibi mantar denilen mikroplar da yapabilir.

Hazırlayıcı faktör olarak kulağını karıştırma, kaşıma veya kulak çöpleri ile kurulama alışkanlığının olması ve egzamanın bulunması sayılabilir. Bu durumlar deride kuruluk ve ince çatlaklar oluşturabilir. Bu deri çatlaklarından su ve ısının olduğu durumlarda mikroplar kolaylıkla derinin içine girerek enfeksiyon yapar. Bu enfeksiyon şiddetli olursa veya tedavi edilmezse kulak zarını delip orta kulağa yayılabilir.

Belirtileri ve Bulguları

Dış kulak kanalı derisinin enfeksiyonu başladığında önce bir kaşınma, rahatsızlık hissi olur. Daha sonra ağrı başlar. Ağrı giderek şiddetlenir ve daha sonra kulak akıntısı başlar. Kulak kanalının giriş deliği kanalın tümü gibi derinin şişmesi nedeniyle daralmıştır. Kulak kanalının içi ve deliği kızarmıştır. Şişlik ve kızarıklık kanala yakın kulak kepçesine de yayılabilir. Ağrı bazen dayanılmaz bir şiddete ulaşabilir. Kulak kepçesi ve kanalı dokunmaya karşı bile çok duyarlıdır. Hasta o kulağının üstüne yatamaz. Enfeksiyon çok şiddetli olursa ateş yükselmesi, genel durum bozukluğu olabilir. Kanal iyice daraldığında, tıkandığında ya da akıntı ile dolduğunda işitme kaybı da olur.

Yüzücü Kulağı Tedavisi

Akıntı başlamışsa doktorun dış kulak kanalında birikmiş akıntıyı temizlemesi tedavi için çok önemlidir. Ağrının dindirilmesi için güçlü ağrı kesiciler kullanılır. Antibiyotik tedavisi genellikle damla halinde verilir. Bununla birlikte şiddetli ve yaygın enfeksiyonda ağızdan antibiyotik içilmesinde de yarar olur. Bunun takdiri doktordadır. Kulak kanalındaki temizlik işleminin tekrarlanması gerekebilir. Ağrılı olmasına rağmen bu temizliğin ihmal kir. Hastalık uygun bir tedavi ile genellikle bir haftada iyileşir; ancak bazen bu tedavi haftalarca uzayabilir. Özellikle mantar enfeksiyonlarında tedavi daha zordur. Tedaviden sonraki dönemde birkaç ay kulağı sudan korumak gerekebilir.

Yüzücü Kulağını Önlemek İçin

Hastalık zahmetlidir, tedavisi zaman alır ve hastanın konforu tedavi sonlanıncaya kadar bozuktur. O nedenle önlem almak, hasta olup tedavi görmekten daha caziptir.

Şu önlemler yararlı olur:

1) Daima kulak kanalının kuruması için doğal yolu kullanın. Banyodan sonra ya da denize-havuza girdikten sonra başı, yüzü ve kulak kepçesini kurulayınız. Başı bir tarafa eğip kulak kanalı içine kaçmış olabilecek suyun yer çekimi etkisiyle dışarı akmasını sağlayınız. Kulak kanalının içine kurutmak için pamuklu çöp vs. sokmayınız.

Kulak kanalı çevresini kurulamak için kanal içine sokmadan kulak kanalı deliğinin etrafını havlu ya da temiz bir bezle kurulayabilirsiniz.

2) Kulağa su kaçmasını önlemek için kulak tıkacı kullanmak çok gerekli değildir. Ancak bazı durumlarda doktor sizden böyle bir koruma yapmanızı isteyebilir. Bu durumda kulak tıkacı ve yüzücü bonesi kullanmak iyi olur.

3) Çocuklar yazın havuzdan ve denizden çıkmak bilmezler ve çok uzun süre suda kalabilirler. Bu durum yüzücü kulağı denilen hastalık için riski artırır. O nedenle ebeveynlerin çocuklarına ara verdirmeleri gerekir.

4) Ayrıca, yüzmeden önce yağlı kulak damlası veya lanolin damlatılarak kulakları suyun zararlı etkisinden korumaya çalışmak da bir diğer yöntemdir.

5) Her havuz yüzmek için uygun değildir. Hijyen koşullarına dikkat ediniz. Aşırı klorlanmış havuz suyu risklidir. Sadece dış kulak enfeksiyonu açısından değil aynı zamanda sinüzit açısından da havuz sularının hijyene uygun olması önemlidir. Çok kalabalık havuzlar, düzenli ve iyi temizlenmeyen havuzlar yüzmek için uygun değildir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here