Çocuklarda KBB Muayenesi

Çocuklarda KBB Muayenesi
Çocuklarda KBB Muayenesi

Çocuklarda KBB Muayenesi Ne Zaman ve Hangi Koşullarda Gereklidir?

Aileler bebek veya çocuklarının gösterdikleri belirtiler nedeniyle ya da çevrelerinden duydukları önermelerle bazen bir Kulak Burun Boğaz Uzmanının görüşüne ihtiyaç duyarlar. Bu dönemlerde aslında öncelikle, çocuklarını bebekliğinden itibaren takip eden Çocuk Hastalıkları Uzmanlarının görüşlerine göre hareket etmeleri daha doğrudur. Çocuk Doktoru gerekli gördüğü durumda zaten bir KBB Uzmanına yönlendirecektir. Bir bebeğin, annesinin karnındaki döneminden çocukluk yaşlarının sonuna kadar, KBB alanında çeşitli hastalıkları olabilir.

Örneğin riskli gebeliklerde, doğum sırasında ya da hemen sonrasında yaşanan bazı durumlarda bebeğin işitmesi ile ilgili sorunlar görülebilir. Bu amaçla günümüzde yenidoğanlarda işitme taraması pek çok hastanede rutine girmiştir.

Bebeklerde KBB Sorunları

Burun tıkanıklığı veya solunum sıkıntısı ile doğan bebeklerde üst solunum yollarında bazı gelişimsel ya da anatomik bozukluklar bulunabilir. Bu gibi durumlarda ince endoskoplarla burun boşluğunun arkasında olabilecek bir tıkanıklık (koanal atrezi) veya gırtlak bölgesindeki hava yolu daralmaları (larinmalazi, laringeal stenoz vs) görülebilir.  Bu durumlar çoğu kez doğum sırasında hemen belirlenir ve gerekli önlemler alınır.

En sık karşılaşılan durumlar olan üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip), orta kulak iltihabı ve boğaz enfeksiyonları (bademcik iltihabı, faranjit gibi) normalde Çocuk Hastalıkları Uzmanları tarafından belirlenir ve tedavi edilirler. Ancak bu hastalıklar sık sık tekrar ediyorsa veya tedaviye rağmen geçmiyorsa ya da uzun sürüyorsa bu çocukların bir KBB Uzmanı tarafından görülmesi gereklidir. Bu durum sık alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar için de geçerlidir. Çünkü burun solunum yollarının başıdır ve akciğerlere giden hava öncelikle burunda ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burun tıkanıklığı olan çocukların göğüs ile ilgili sorunlarının tedavisi de bu nedenle güç olur.

Okul Çağı ve Kreş Çocuklarında KBB Sorunları

Okul çağı çocukları sıkıntılarını dile getirebilmeyi becerebilirler; burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kulak tıkanıklığı veya kulak ağrısı gibi şikayetleri olduğunda ebeveynlerine bunu kendileri ifade edebilirler. Ancak yuva ve kreşe giden çocuklar ya da daha küçük çocuklar kendilerini ifade edemeyebilirler. Bu durumda eğitmenlerin ve ebeveynlerin gözlemleri önemlidir. Seslere yanıt vermeyen, konuşma becerisi geri kalan bir çocukta işitme kaybı olabileceği akla gelmelidir.

Diğer yandan uzun süreli ağız solunumu yapan, nefes almakta zorlanan, sürekli burun akıntısı olan ve öksüren çocuklarda burun tıkanıklığı, alerjik nezle, sinüzit veya geniz eti olabileceği akla gelir. Günümüzde bu tip durumları herhangi bir radyolojik inceleme gerekmeksizin, ince endoskoplar (pediatrik endoskoplar) kullanarak yaptığımız rutin KBB muayenesinde, çocuğa herhangi bir rahatsızlık vermeden belirleyebiliyoruz.

Yüksek sesle konuşan, bağıran çocuklarda, ses tellerinde nasırlaşmalar (ses teli nodülleri) nedeniyle ses kısıklığı görülebilir. Ancak bağırma olmadığı halde ya da önlenmesine karşın ses kısıklığı düzelmeyen-uzun süren çocuklarda mutlaka ses teli muayenesi yapmak gereklidir.

Sonuç olarak çocuklarda KBB muayenesinin belirli bir yaşı yoktur. Vurgulamak gerekirse çocuğu doğumundan itibaren takip eden Çocuk Hastalıkları Uzmanının görüşü çok önemlidir; çocukta geniz eti, kronik bademcik enfeksiyonu veya kulak sorunu olduğunu gözlemlediğinde çocuğunuzu doğrudan bizlere yönlendirebilir.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Atilla Şengör, “Çocuklarda Geniz Eti ve Bademcik” , “Orta Kulakta Sıvı Toplanması” , “Çocuklarda Burun Kanaması” ve “Dil Bağı” hakkında bilgiler veriyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here