36 Haftalık Gebelik

37 Haftalık Gebelik
37 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bebekler anne karnında farklı pozisyonlarda bulunabilirler, ama doğum için ideal olan bebeğinizin başı aşağı doğru, popo kısmı yukarıda olacak bir pozisyonda durmasıdır.
Gebeliğinizin ilerlemesiyle, içerideki alanın daralmasına bağlı olarak bebeğinizin yaptığı hareketler daha da azalacaktır. Bebeğinizin kilosu artarken, gelişmesi artık yavaş ama istikrarlı bir şekilde devam edecektir.

Anne Adayı Hakkında

Garip rüyalar mı görüyorsunuz? Bu oldukça sık rastlanan bir durumdur. Doğuma doğru bunlar giderek sıklaşır. Dikkat edin, eğer bunlar çok yoğun ve dayanılmaz ise, hele de sancılar da başlamışsa hastaneye gitmeniz gerekebilir.

36. haftayla birlikte gebeliğin son ayına girmiş olursunuz. Çok  yakında doğacak bebeğinizle tanışmak ve gebelik şikayetlerinden kurtulmak için can atıyorsunuz değil mi? Artık mide yanması birlikte  yaşamaya alıştığınız sürekli bir şikayet haline gelmiş olabilir. Genişlemeye devam eden rahminiz midenizi yukarı doğru iter ve bu da mide asidinin yemek borusuna kaçarak reflü yapmasına neden olabilir. Gebeliğin sebep olduğu  sindirim yavaşlaması, mide yanmasını daha da kötüleştirir, çünkü yavaş sindirim yemeklerin midenizde uzun süre kalmasına neden olur. Mide şikayetleriyle ilgili daha detaylı  bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” adlı yazımızı okuyunuz…

Doğum Başladı mı?

Doğumun ne  zaman  başlayacağın bilmek  zorundayım! Hayır  hiç  de  böyle  bir  zorunluluğunuz  yok.  Ve  inanın  çoğu  kadın  bundan  emin  olamaz. Bu sancıları  başlatan unsurun  ne  olduğu doktorlar için bile  hala tam olarak bilinmemektedir. Ancak beyin tarafından salınan oksitosin hormonunun rahimdeki kasılmaları başlattığı bilinmektedir. Ancak doktorla dahil hiç kimsenin bunun ne zaman başladığı ve  nasıl olduğu hakkında kesin  bir fikri yoktur. Kabul  görmüş olan bir teoriye göre, doğum yaklaştıkça uterus (rahim) ve serviks(rahim ağzı) oksitosine giderek daha duyarlı bir hale gelmektedir.

Beyninizden oksitosin hormonu salınırken siz bunu görmez ve hissetmezsiniz ama doğum günü yaklaştıkça bunun diğer belirtilerini fark edebilirsiniz. Doğumdan önce bebeğiniz pelvisinize doğru iner tabi siz bu hareketin de farkına varmayabilirsiniz. Doğumdan önceki bu yer değiştirme haftaları veya günleri alabilir. Bazı kadınların bu hareketi hissetmesiyle ilgili güçlü bir kanıt ortada yokken, buna karşın ilk kez anne olacaklar bunu daha iyi fark edebilir.

Serviksinizin (Rahim ağzı) Açılması

Doğuma yakın doktorunuzu ziyaret ettiğinizde doktor rahim ağzınızdaki açıklığı rahat bir şekilde ölçebilir. Açıklığın olması durumunda artık doğum saati yaklaşmış demektir, açıklığın daha da artmasıyla doğum saati de yaklaşır. Yani rahim ağzınız doğum için açılmaya başlar ve bu gelişim haftalarca da sürebilir. Gerçek doğum sancıları gelmeden önce bu açıklık 1-2 veya 3 santimetrelik boyuttadır ve bu açıklık 10 cm olduğunda doğuma tamamen hazır bir hale gelmiş olursunuz.

Serviksinizin İncelmesi

Açılma ile birlikte bebeğinizin rahim ağzından geçebilmesi için serviks incelir. Efasman olarak bilinen bu incelme olurken serviksteki kılcal damarların yırtılmasına  bağlı olarak bir kanama meydana gelir, bununla birlikte vajinal akıntınız da artar. Fakat bazı durumlarda kanın, serviksin incelmesine bağlı olarak  mı yoksa mukus tıkacının atılmasına  bağlı olarak mı geldiğini söylemek mümkün  olmayabilir. Bununla ilgili bir şüpheniz varsa doktorunuza danışmalısınız, kanamanın nedeni hakkında en doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir.

Mukus Tıkacınızın Atılması

Mukus tıkacı, gebelik boyunca servikal kanalı doldurarak ona tıkaç görevi yapan koyu bir mukus kitlesidir. Mukus tıkacı doğum ağrılarının başlamasıyla yerinden ayrılarak vajinadan dışarı atılır. Bu tıkacın atılımı birden bire veya yavaş yavaş olabilir. Cinsel ilişki sırasında veya doğum öncesi bu tıkaç yerinden gevşeyebilir. Ancak mukus tıkacının atılması doğumun hemen başlayacağı anlamına gelmez, yani doğum başlamadan saatler veya günler öncesinde de bu tıkaç dışarı atılabilmektedir.

Doğuma Yakın Enerji Patlaması

Doğuma yakın bir zamanda alışılmışın dışında olan belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bunlardan biri olan enerji patlaması yuva kurma içgüdüsüne bağlanmaktadır. Bazı kadınlar bu  dönemde  büyük bir enerji ile ev temizleme, yemek yapma gibi işlere giriştikelrini ifade edebilirler. Ancak bize sorarsanız, “siz  yine de bu enerjinizi doğuma saklayın” deriz.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Ayşe Duman, “Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım” ile ilgili bilgiler veriyor.

36. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Bebeğim için bir çocuk doktoru nasıl bulabilirim?

Cevap: Yeni doğacak bebeğinizin sağlık hizmetini kimin yapacağına karar verirken dikkatli olmalısınız. Bu araştırmayı yaparken doktoru bulabilmenin en iyi yolu, çocuğu olan arkadaşınız veya akrabalarınızın bu konu hakkındaki deneyimlerini sorgulamanızdır. Son  yıllarda  internet de bu  konuda  oldukça  yardımcıdır. Eğer İstanbul’da oturuyorsanız buyrun size bir örnek, Uzm. Dr. Anıl Yeşildal‘ı tıklayarak yakından tanıyabilirsiniz…

Soru: Bebeğin iri doğmasını önlemek için 36. haftada doğumu başlatmak olur mu ?

Cevap: Böyle  bir  uygulama kesinlikle  yanlış. Bebeğinizin akciğerleri 36. haftada gelişmiş olabilir, fakat 36. hafta bu gelişim aşamasının tam sınırıdır, bazı bebekler için bu daha erken olurken, bazıları için daha geç olabilir. Anne ve bebek için herhangi tehlikeli bir durum olmadığı sürece, 39. haftadan önceki haftalarda doğum yapılması önerilmez. Bebek  çok  iriyse ve gerekliyse sezeryanla  alınır.

Soru: Doğum zamanımın geldiğini nasıl anlayacağım?

Cevap: Doktorunuz size doğum zamanınız gelmeden önce doğum belirti ve bulguları hakkında bilgi verecektir. Zarın yırtılıp sıvı gelmesi, vajinadan aşırı sulu akıntı olması, kasıklarda ağrı ve kramplar, kanama olması ve karından aşağı doğru baskı hissi doğum belirtilerindendir. Bu belirtilerden doğumunuzun yaklaştığını anlayabilirsiniz, en azından şüphelenebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here