Anne Olmak İçin Geç Kalmayın

Anne Olmak İçin Geç Kalmayın
Anne Olmak İçin Geç Kalmayın

Günümüzde kadınların anne olmayı ileri yaşlara ertelemeleri gebelik oranlarının düşmesine ve kısırlığa neden olabiliyor. Çocuk isteyen kadınlara geç kalmamaları mesajı veren Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, doğurganlık konusunda ve kısırlık tedavisinde başarı oranını üç katına çıkarabilen yeni yöntem Base IVF hakkında bilgi verdi.

maybe-baby

Kadınlar için ideal üreme yaşı 21-33 arasıdır. Ancak modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmektedir. Günümüzde, özellikle kadınların iş hayatında aktif rol almasının artışıyla birlikte, doğurganlıklarını ertelemeleri söz konusudur. İleri yaşta bebek doğuran, özellikle ilk bebek için 30’lu yaşlarını bekleyen pek çok kadın mevcuttur. Tıptaki gelişmelere paralel olarak gebelik takibindeki gelişmeler de ileri yaş gebeliklerini teşvik eder bir hal almıştır. İleri yaşta anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle Tüp Bebek’te de gebelik oranları düşmektedir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara gebeliği geciktirmemeyi öneriyoruz. Bu yaş grubunda zaman, gerçekten kritik önem taşımaktadır. En kısa sürede en etkili tedaviye geçmek, izlenecek en doğru yoldur. 40’lı yaşlarda gebe kalma olasılığı, azalan yumurta rezervi nedeniyle %50 civarında azalır. Gebelik olsa bile, düşük riski de %30 civarındadır. Tüp bebek yönteminin başarıya ulaşması için kadının yumurtalıklarında yumurta kalitesi büyük önem taşımaktadır. Yumurta azalması veya kalitesinin bozulması, bazı durumlarda daha erken yaşta olabilmektedir.

Aşılamaya alternatif Base IVF ile başarı oranı artıyor

Yıllardır açıklanamayan infertilite ve polikistik over (PCO) nedeni ile yumurtlama tedavilerinde başarılı olamayan vakalara yeni bir uygulama daha gündeme geldi. Türkiye’de yılda yaklaşık 70-80 bin çifte aşılama tedavisi uygulanmakta ve tüp bebek-mikroenjeksiyon tedavisi öncesinde genellikle ortalama 3 kez hastaya aşılama yapılmaktadır. “Aşılama” tedavisine alternatif olarak kullanılan ”Base IVF” tedavisi, yüksek başarı oranı ve  düşük maliyeti ile aşılama uygulanan infertil çiftlere yeni bir kapı açmaktadır. Üstelik çoğul gebelik riski ve yüksek doz ilaç kullanımına bağlı komplikasyonların ortaya çıkma riskleri son derece azalmaktadır. Aşılama yönteminin başarı oranı %10-15 iken, Base IVF yönteminde gebelik oranı %30’lara kadar ulaşabilmektedir.  Base IVF tedavisinde kullanılan ilaç sayısı çok azdır. Önce ilaçlarla anne adayının yumurtası büyütülür. Büyüyen yumurtalar, anestezi eşliğinde toplanır. Anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermler, laboratuvar ortamında buluşturulur. Oluşan embriyolar, 2-3 gün sonra anne adayının rahmine yerleştirilir. Üstelik döllenme işlemi, tıpkı Tüp Bebek’te olduğu gibi vücut dışında gerçekleştirilmektedir.

Ramazan’da Tüp Bebek tedavisi

Tüp Bebek tedavisi yaklaşık 15-20 gün süren bir tedavidir. Bu sürede  hasta, hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri, ilaçları ve ultrason takiplerini iftardan sonra  yapması önerilir.  Ancak hastanın, yumurtalarının  toplanacağı  gün anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine önceden doktoru tarafından  bildirilir. Ayrıca Ramazan ayı, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin de sigara, alkol gibi olumsuz alışkanlıklardan kurtulması için bir fırsat olabilir. Ramaza’da bir gün içinde en az 2 öğün yemek yenildiğinden, dengeli beslenilirse vücudun ihtiyacı olan kalori, protein ve vitamin miktarı da yeterince karşılanmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here