Aşırı Terleme

İçindekiler

Aşırı Terlemeye Terletmeyen Çözüm

Aşırı terleme boyun eğilmesi gereken bir hastalık değildir. Her hasta doktoru ile konuşarak kendisine en uygun tedavi şeklini seçip, bu oldukça rahatsız edici fiziksel ve sosyal problemden kurtulabilir.
Terleme; hastanın günlük yaşantısını etkiliyor, sosyal ilişkilerinde utanmasına, ellerinin sürekli ıslak olması nedeniyle tokalaşmaktan ya da başkalarıyla temas etmekten kaçınmasına neden oluyorsa, iş hayatında sıkıntılara neden oluyor ve kişinin psikolojik durumunu etkileyecek boyuta ulaşıyorsa tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul edilmelidir.

Çözüm

Aşırı terlemeye sinirsel çözüm özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı yaratan el ve koltuk altlarındaki aşırı terleme sorunu için koltuk altından küçük kesilerle girilerek yapılan “ETS” tedavisiyle yüzde yüze yakın başarı elde edilebildiği bildirildi.

Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Cerrahi Operatörü Prof. Dr. Bülent Arman; “Kamera ile göğüs boşluğuna girilerek yapılan bu operasyonda, el ve koltuk altı bölgesinde aşırı terlemeye yol açan sinirlere müdahale edilerek terleme tedavi edilebilir” dedi.

Aşırı Terleme Belirtileri

Arman; vücudun normal fonksiyonlarından birisi olan terlemenin temel işlevinin vücut sıcaklığının ayarlanması olduğunu belirterek, ancak, kişilerin efor sarf etmemesine, aşırı acı yiyecekler tüketmemesine ya da heyecanlanmamasına ve ortamın sıcak olmamasına rağmen terleme meydana gelmesi durumunda, “aşın terleme”den (hiperhidroz) söz edilebileceğini söyledi.

Aşırı Terleme Nelere Yol Açar?

Arman; “Aşırı terlemenin en çok yüz, el ve koltuk altlarında görüldüğünü, aşırı ve normalden çok fazla terleyen kişilerin, iş ve sosyal yaşamlarında önemli kısıtlamalar ve problemler yaşadıklarını anlattı. “Özellikle ellerden ve yüzden damlayan, ceketlerden ve ayakkabılardan taşan bir terleme varsa bu durum ciddi bir sosyal problem yaratabilir.” diye konuştu. Terlemenin aynı zamanda dış görünümü ve günlük yaşımı olumsuz etkilediğini, başkalarıyla ilişki kurmayı engellediğini, sosyal sıkıntılara neden olduğunu, iş, meslek ve kariyer seçiminde olumsuzlar yarattığını, yaşam kalitesini ve ruhsal sağlığı bozduğunu ifade eden Arman, tedaviye yönelik şu bilgileri aktardı:

Aşırı Terleme Tedavisi

“El ve koltuk altında aşırı terleme (Aksillopalmar Hiperhidrozis) olgularının tedavisinde çeşitli kozmetik ürünler, iyontoforez ve botoks uygulamaları gibi çeşitli yöntemlere başvurulabiliyor. Ancak bu yöntemlerin hepsi geçici çözümlerdir. Bu uygulamaların yıllar boyunca defalarca tekrarlaması gerekir.

El ve koltuk altı aşırı terleme olgularında kalıcı ve kesin çözüm ise kısaca ETS olarak adlandırılan ‘Endoskopik Torakal Sempatektomi’ operasyonudur. Bu operasyonun başarı oranı yüzde 98-99 arasındadır. ETS ameliyatları genel anestezi altında uygulanır. Diz artroskopisi veya laparoskopik safra kesesi ameliyatları gibi aynı şekilde kapalı yöntemle uygulanır. Hastanın koltuk altı bölgesinde açılan, biri 10, diğeri 5 milimetrelik iki minik kesi aracılığı ile yapılır. Operasyon süresi ortalama 20 – 30 dakikadır. Kamera ile göğüs boşluğuna girilerek yapılan bu operasyonda el ve koltuk altı bölgesinde aşırı terlemeye yol açan sinirlere müdahale edilerek aşırı terleme tedavi edilebilir.” Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) ameliyatlarının sıklıkla “Klips” ile uygulandığını belirten Arman, “Klipsli ETS”denilen bu operasyonda, sempatik sinir zincirine kesme veya yakma yapılmadan sadece titanyum klips konularak terlemenin tedavi edilebildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Bülent Arman; operasyonun hemen sonrasında hastanın el ve koltuk altı terlemesinin geçtiğini söyledi. Hastanın 12 saatlik bir dinlenme sonrasında evine gönderildiğini, yan etki ve komplikasyon oranlarının da son derece düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Süleyman Bülent Arman, “Akciğer Kanseri ve Nodüller” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here