Bakıcı mı, Yuva mı?

Bakıcı mı, Yuva mı
Bakıcı mı, Yuva mı

Günümüzde ekonomik koşulların değişmesi bazı annelerin de çalışmasını zorunlu kılmıştır. Bu durum sonucunda aileler çocuk bakımı için kendilerine uygun farklı seçenekleri değerlendirmek zorunda kalırlar. Bakıcı mı, yuva mı? Sık sorulan sorulardan biri,  bu  sorunun  cevabını  birçok  faktör  etkiler.   Ekonomik durum, çocuğun  yaşı,  bezli olup olmaması  v.s Gelişmiş ülkelerin hükümetleri önceliği çocuk bakımı için çözümler geliştiren firma sayısını artırmaya vermektedirler veya kanunlarını çocuk sahibi olan çalışan annelere göre düzenlemektedirler. Ancak tüm çabalara rağmen yine de çocuğunu çalıştığı firma veya kurumun desteğiyle baktırabilen aile sayısı gelişmiş ülkelerde bile çok azdır. Türkiye’miz gibi gelişmekte olan bir ülkede ne yazık ki bu tür düzenlemeler biraz daha zaman alacak gibi gözükmektedir.

O zaman nereden başlamalı? Sizin için uygun olabilecek değişik seçenekleri incelemeden önce, ilk olarak en önemli soruları göz önüne alalım-bebeğinizin bu çağdaki ihtiyaçları nelerdir? Bebeğinizin ihtiyaçlarına nasıl cevap verilecek?

• Tamamen bakıma muhtaç olan yeni bebekler beslenme, altlarının değişmesi ve rahatlama gibi temel bakımları için tecrübeli ve yetenekli bakıcılara ihtiyaç duyarlar.

• Bakıcının bebeğinizle sürekli olarak ilgilenmesi ve ona nazik hareketlerle bakması gerekir.

• Bebeğiniz güvenliği için olduğu kadar, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının da ön plana çıktığı bir anne yaklaşımına ihtiyaç duyar.

• Bakıcının kendi bakıcılık rolü ile sizin ebeveynlik rolünüz arasındaki farkı tam olarak bilmesi gerekir.

• Bakıcının bir yaşından küçük bir bebeğin tüm sorumluluğunu üstlenebilecek tecrübeye sahip olması ve acil bir durumda ne yapacağını bilmesi gerekir.

Çocuk bakımının seçimi

Siz ve bebeğiniz için en uygun çocuk bakımı çözümünü seçerken göz önüne almanız gereken birçok etmen vardır. Seçtiğiniz bakım türünün çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi dışında, gerekli bakım süresini, ortaya çıkan değişik seçenekler ve bunların maliyetlerini de göz önüne almanız gerekir.

Herhangi bir çocuk bakımını değerlendirirken, orada bizzat zaman geçirmeniz bakımın kalitesine karar verebilmeniz için en iyi yöntem olmakla birlikte bu her zaman mümkün olmadığı gibi, mümkün olsa bile karar verebilmek için her zaman yeterli de olmayabilir. Bu durumlarda daha önce belli seçenekleri denemiş olan bazı ebeveyn arkadaşlarınızdan da fikir alabilirsiniz. Ortamın ne kadar iyi ve güvenilir olup olmadığını tekrar sorgulayın ve geliştirici oyun ve eğlence faaliyetleri için uygun seçeneklere sahip olduğundan emin olun. Bebek bakım için alternatif seçenekler aşağıda sunulmuştur.

Çocuk yuvaları-kreşler

Çocuk yuvaları genellikle çalışan ebeveynlerin ihtiyaçlarına cevap verebilen ve tam veya yarı zamanlı olarak çalışan merkezlerdir. Ancak ne yazık ki bu tür yerler genellikle iki yaş üstü çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Henüz Türkiye’de iki, hele de bir yaşın altında çocuk kabul edebilen yuvalar neredeyse yok denecek kadar azdır.

Özel aile bakımı veya dadılar

Bebeğinize ya da çocuğunuza kendi evinde veya sizin evinizde bakıcılık yapabilecek bir başka anne ya da bakıcı tanıyor olabilirsiniz. Ancak böyle bir bakıcının yetenekleri, becerisi ve bilgisi çok önemli olduğu gibi alkol-sigara-uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarının da olmaması gereklidir. Bu durumda yine tanıdıklar aracılığı ile tavsiye edilmiş bir kişiyi görevlendirmek her zaman daha uygun olacaktır. İnternet aracılığı ile bu tür bakıcıları bir çatı altında toplayan şirketlere de ulaşmak mümkün olabilir. Ancak hiçbir tavsiye almadığınız, kurumsal bir yerden bulmadığınız birisine de bebeğinizi asla teslim etmeyin.

Aileden bir kişinin bakımı

Toplumumuzda çok yaygın olarak kullanılan bir yöntem de anneanne veya babaanne gibi büyük ebeveynlerin çocuğa kendi evinde veya şartlar uygunsa sizin evinizde bakmasıdır. Bu yöntem genellikle oldukça güvenilir ve hesaplı olmakla birlikte bazı kuşak ve yetiştirilme farkları bu durumda bazı ailevi problemlere neden olabilir. Ancak karşılıklı anlayışla bunun da üstesinden gelinebilir.

Ayrılık endişesi-suçluluk Duygusu

Özellikle ilk dönemlerde, pek çok aile çocuklarını bir başkasının bakımına bırakmış olmaktan dolayı suçluluk duyma eğilimindedirler. Bu gayet normaldir, öyleyse bu duygunun hakim olmasına izin vermeyin. Bu çeşit duyguları azaltmanın en iyi yollarından biri çocuğunuzu yetenekli ve ilgili kişilere bıraktığınızdan emin olmanızdır. Ayrıca siz çocuğunuza iyi bir gelecek sağlamak için çalışmaktasınız, bunu düşünmeniz de sizi rahatlatabilir.

Bebekler, başkasının kendilerine baktığını ufak yaşları dolayısıyla henüz tam olarak algılayamayabilirler ama yine de bunu içgüdüsel olarak hissettiklerinden çeşitli huy ve mizaç değişiklikleri gösterebilirler. Bazı bebekler durumdan pek hoşlanmamış görünse de bazıları da bakıcılarını hemen benimseme eğilimindedirler. Başlangıçta bu alışma süreci için normaldir. Başlangıçta bebeğinizi bakıcısıyla sadece kısa dönemler için yalnız bırakarak, ayrılacağınız ve daha sonra geri döneceğiniz duygusuna alışmasını sağlayabilirsiniz. Bunu sadece dadılarla değil vereceğiniz yuvalarda ve büyük ebeveynlerde de deneyebilirsiniz, başlangıçta kısa süreli bırakmalar ve orada keyif alması için zaman kazanmalısınız. Bebeğinizin geri döneceğinizden kesin olarak emin olmasını sağlayın ve endişeli bile olsanız bunu bebeğinize yansıtmamaya çalışın, çünkü bu durumda endişe duyulacak bir durum olduğunu düşünebilir.
Eğer birkaç hafta içinde bebeğiniz duruma uyum sağlayamaz ve sorunu bakıcınızla konuşarak da çözemiyorsanız planlarınızda değişiklik yapmanız ve diğer bakım seçeneklerini göz önüne almanız gerekebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here