Bebeğin Odasını Ne Zaman Ayıralım?

Bebeğin Odasını Ne Zaman Ayıralım?
Bebeğin Odasını Ne Zaman Ayıralım?

Bu sorunun tek bir cevabı olmamakla birlikte, kısaca acele etmeyin diyebilirim. Eğer bu konuda 6-8 ay gibi çok aceleci davranırsanız aile hayatınız ve uyku düzeninizin altüst olacağına hiç  şüphe  yoktur. Yoksa  bebeğinizin  ihtiyaçlarına  her an cevap  verebiliyorsanız tabii  ki  6  aydan itibaren oda ayrılabilir. Eğer bir bebek uyandığı zaman etrafına bakındığında, uyuyor bile olsanız sizleri görürse, veya kokunuzla, nefes  sesinizle varlığınızı  hissederse genellikle tekrar yatar ve  kaldığı  yerden uykusuna  devam  eder. Çünkü güvendiği dağlar çok yakınındadır, onu terk etmemiştir. Yani ağlayarak  sizi de uyandırması gerekmez.
Ancak henüz hayata güveni tam olarak gelişmeden, etrafında olup bitenlerin ve  neden-sonuç  ilişkilerinin tam olarak farkına varmadan onu kendi odasına atar ve de ihtiyaçlarını karşılamazsanız, uyandığında yakınında sizleri  görmeyince veya varlığınızı  yakınlarda  hissetmeyince mutlaka avaz avaz ağlayacak, sizi de uyandıracak ve yanına çağıracaktır.

bebegin odasini ne zaman ayiralim

Çağıracak yaşta değilse bile, siz ağlama sesinden dolayı koşa koşa gitmek zorunda kalacaksınız. Üstelik süt çocukluğu ve oral dönem dediğimiz emme ihtiyacının yoğun olduğu dönemde bebekler sık sık, bazen saat başı  bile emmek isteyebilirler. Uzak bir odadaki bebeği emzirmek için kalkmak sizin uykunuzu inanın çok daha fazla bölecektir. Eğer çocuğun  seslenişlerine her  an  cevap  verebilecekseniz, tabii  ki  bunu  6 aydan  sonra  istediğiniz  zaman planlayabilirsiniz. Ancak bunu  yapamayacaksanız  bunu  geciktirmenin de  çocuğunuza  bir  zarar vermeyeceğini  söylemek istiyorum.

Eğer çocuğunuzun  her seslenişine  cevap  vermeyecekseniz çocuğun odasını ayırmada hem sizin için hem çocuğunuz  için en uygun yaşların  1,5-2 yaştan sonra olduğunu düşünüyorum. Artık çocuk hayata iyice güvenmiştir, onu terk etmeyeceğinizi bilir. Hele de odasını ayırma dönemi yumuşak bir geçişle planlanırsa, emin olun hiçbir sorun yaşamazsınız. Bence eski terbiye  yöntemlerini  terk etmenin zamanı geldi  de geçiyor.

Odayı ayırmada yumuşak  geçiş için, basit birkaç  önerim olacak;

Herşeyden önce bu süreci doğallaştırın:  Çocuğa odasını sevdirin…

Çocuğun  odası aynı zamanda evin bir odasıdır, sadece geceleri çocuğun terk edildiği bir oda değildir. Yani burası da bir yaşam alanıdır. Çocuğa bunu hissettirmek için gündüz bu odada ütü yapabilirsiniz, çamaşır katlayabilirsiniz, çocuğunuzla özellikle bu odada oyunlar oynayabilirsiniz, zaman zaman evdeki diğer bireyler baba veya büyükanne büyükbaba gibi kişiler bu odada oturup kitap okuyabilir, uzanıp gazetelerini okuyabilirler. Böylece çocuk bu odanın sadece geceleri kendisinin yalnız bırakıldığı bir oda olmadığını, burada da bir hayat olduğunu öğrenir ve  odasını daha çok sever,  kolayca  benimser.

Çocuğunuzun hayata olan güvenini güçlendirin…

İlk zamanlar, çocuğun odasında yatağının yanına ufak bir çekyat ya da kanepe koyabilirsiniz  ve artık anlayacağı yaşa geldiği için çocuğunuza şunu söyleyebilirsiniz: “Ben sen uyuyana kadar yanında yatıyorum, bu yataktan yorulursam,  belim ağrırsa kendi yatağıma gidebilirim, ama merak etme, çok yakındayım ve sen ne zaman çağırırsan hemen gelebilirim”. Böyle  bir  yaklaşım  zaten  1,5-2 yıldır  hayata  iyice  güvenmiş  olan  çocuğunuzun  güvenini  daha  da  güçlendirecektir.

Eğer siz yukarıda tarif ettiğim şekilde yumuşak bir geçişle biraz daha bilinçli bir yaşta çocuğu odasına koymazsanız, aceleci davranırsanız ve  seslenişlerine  her  an cevap  veremezseniz emin olun o yürümeye başlayıp yatağından tırmanıp inmeyi başardığında, kendi kendine odanıza gelecek, hatta  yatağınıza ortak olacak. Ve bu noktadan sonra onu odadan, yataktan göndermek çok daha zor olacaktır.

Sonuç olarak bebeğinizin ve çocuğunuzun hayata olan güveni tam oluşmadan ihtiyacı olan ilgi ve şefkati asla ondan esirgemeyin, yaşına uygun bir şekilde bu bağımlılığı yavaş yavaş ılımlı bir şekilde azaltın.

Sağlıcakla Kalın…

…ya da Doktoramcam.com’un deyimiyle “Tek Tıkla Kal Sağlıkla”

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı” ve “Bebeklerde Ağlama Nedenleri” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here