Bebeklerde Reflü

bebeklerde reflü
bebeklerde reflü

İçindekiler

Bebeklerde reflü neden olur?

Özellikle ilk 6 aydaki bebeklerde mide kapağı, yani yemek borusu ile mide arasındaki geçişi sağlayan kapak tam olarak çalışmamaktadır. Bu nedenle beslenme sonrası nedensiz, bazen de çeşitli pozisyon ve hareketler sonucu bebeklerde reflü ortaya çıkar.

 Bebeklerde reflü bir hastalık mıdır?

Bebeklerde reflü kesinlikle bir hastalık değil, aksine koruyucu doğal bir mekanizmadır. Bebekler doyduklarını tam olarak bilmezler ve kontrolsüzce emerler. Eğer bu mide kapağı tam olarak çalışsaydı ve bebeklerde reflü olmasaydı, şişkinlik, gaz sancısı ve huzursuzluk gibi şikayetler aşırı emen bu bebeklerde daha fazla görülürdü. Akılda tutmak gerekir ki bebeklerde reflü, çoğu zaman tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Bebekleri aşırı huzursuzluktan, şişkinlikten koruyan doğal bir mekanizmadır. Bebeğin gelişimi normalse, ciddiye alınacak başka belirtiler yoksa, kusmalarının sayısı ve şiddeti çok aşırı değilse herhangi bir tetkik ve tedavi gerekmez.

 Bebeklerde reflü dışındaki diğer kusma nedenleri

Aşağıdaki listedeki bazı hastalıklar bebeklerdeki aşırı huzursuzluk, karın ağrısı ve kusmanın sebebi olabilir. Şikayetler çok şiddetli ise, bu durumun normal olup olmadığı mutlaka tetkiklerle aydınlatılmalıdır.

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Böbrek taşları
  • Böbrek kanallarında darlık (UPJ v.s)
  • Besin alerjileri
  • Metabolik hastalıklar
  • Pilor stenozu adını verdiğimiz mide çıkışındaki darlıklar 

Bebeklerde reflü hangi durumlarda tetkik edilmelidir?

Bebekte kusmaların sayısı, miktarı ve şiddeti çok fazlaysa, özellikle fışkırır tarzda kusmalar her gün oluyorsa tetkik edilmelidir. Eşlik eden büyüme gelişme geriliği, ateş, vücutta ağır egzama, ürtiker gibi alerji belirtileri varsa tetkik etmek gerekir. Bu gibi durumlarda batın ultrasonu, idrar tahlili, idrar kültürü, bazı dışkı testleri ve metabolik tarama testleri yapılabilir.

Bebeklerde reflü tedavisi

Daha önce de dediğim gibi çoğu zaman bu duruma tedavi tedavi gerekmez. Ancak eğer aile bu durumdan çok rahatsız oluyorsa müdahale edilebilir.

Poziyon önerileri

Öncelikle bebeğe uygun pozisyon vermek ve bazı hareketlerden kaçınmak kusmaları azaltacaktır. Bu bebekler uyudukları ve yattıkları zaman reflü yatağı veya reflü yastığı kullanılmalıdır.

Bu bebekler beslendikten sonra hemen kucağa alınmamalı ve hemen gazı çıkarılmamalıdır. Çünkü karnına daha fazla baskı olacağı için kusmalar artabilir. Beslendikten sonra 15 dakika kadar ana kucağına koyup az eğimli bir ortamda oturmasını sağlayarak midedeki gıdanın bağırsaklara inmesi için vakit geçirmek gerekir.

Bu tür bebeklerde beslenmeden sonra hemen alt değiştirme giyme soyma gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.

Gıda takviyeleri

Pozisyon önerilerinin yeterli olmadığı durumlarda tedavide öncelikle ilaç olmayan seçeneklerle başlamak gerekir. Anne sütünü sağarak karıştırabileceğimiz, sütün koyulaşarak mideden geri gelmesini önleyen bazı tozlar mevcuttur. Buna tam olarak mama demek mümkün değil, ama mama firmaları tarafından üretilen İngilizce thickener adını verdiğimiz, anne sütünü ya da mamayı koyulaştırıcı tozlardan faydalanabiliriz. Emzirdikten sonra sağdığınız sütün içine önerilen miktarda bu tozlardan koyarak, bu karışımı bebeğe ayrıca verebiliriz. Anne sütüyle beslenemeyen bebekler için direk reflü mamaları da mevcuttur.

 İlaç tedavileri

Gıda takviyelerinin de yeterli olmadığı durumlarda yine bebekler için ilaç olarak satılan, ama aslında kana geçmediği için ve direkt olarak sindirim sisteminden atıldığı için, bence yine de direk olarak ilaç kategorisinde sayılmayacak bazı tozlardan faydalanabiliriz.

Bu tozların yeterli olmadığı daha şiddetli reflülerde öncelikle tetkik edip, eğer bir sorun yoksa, bulantı kusma önleyici bazı ilaçlardan faydalanabiliriz. Ancak bunlar kimyasal olduğu için bebeğin kanına da geçebileceği için, bu bizim için en son seçenektir. Bebeğin kusmasının yukarıdaki hastalıklardan birine bağlı olması durumunda, sebep neyse buna yönelik özgün tedaviler doktorunuz  tarafından düzenlenir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Sık Görülen Çocuk Hastalıkları” ve çocuk sağlığı ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here