Kasık Fıtığı – İnguinal Herni

İnguinal Herni Hastalığı; ” Kasık Fıtığı ” adı ile anılan kasık bölgesinde şikayetler ile karakterize bir hastalıktır. Doğuştan veya sonradan kazanılan bir hastalık olarak karşımıza çıkabilir.

Kasık fıtığı nasıl oluşur?

Kasık fıtığı; karın duvarının kasık kanalına ait olan iki taraflı zayıf noktasından doğar. Burada doğal olarak var olan ve içerisinden erkeklerde testislere giden kanal ve damarların geçtiği , kadınlarda ise rahimi yerinde tutan bağların geçtiği karın duvarındaki delik zayıflamış veya yırtılarak genişlemiştir. Kasık fıtığı, kasık kanalı denen bu sonradan yırtılarak genişleyen kanalın içersine giren barsak , karın içi yağlı dokular veya diğer karın içi organların kasık cildinden de fark edilebilen ağrılı şişliklerdir. Karın içi basıncı arttıran , kuvvetli öksürme , kusma , ağır kaldırma , ağır spor hareketleri karın duvarındaki zayıf noktadan fıtık oluşmasını sağlayabilir.

Kasık fıtığı kimlerde görülür?

Toplumda %80 oranında erkeklerde görünmekle birlikte kadınların da maruz kaldığı bir hastalıktır. Tedavisi kural olarak cerrahi operasyondur.

İnsanlarda yapılan en sık cerrahi operasyonlar arasındadır. ( Her yıl toplumda % 0.5 oranında yeni hasta eklenmektedir.) Doğumsal kasık fıtığı hastalığı tüm çocuklarda yaklaşık % 3 oranında görülür.

İnguinal herni ; % 15 oranında iki taraflı olma eğilimi varken , % 60 oranında sağ kasıkta , % 25 oranında sol kasıkta görülmektedir.

Kasık fıtığı belirtileri

Belirtileri genellikle gün sonuna doğru artan ağrı ve kasıkta şişlik olarak ortaya çıkar. Fıtık tarafında basınç hissi , fıtık bölgesinde çekilmeler eşlik edebilir.

Genellikle tehlikesiz bir hastalıktır, ancak ciddi komplikasyonlar, kasık fıtığı içeriğinin tamamen veya kısmen tıkanması ile gerçekleşir. Bu durumda şiddetli kasık ağrısı, bulantı, kusma tabloya eşlik eder.En korkulan komplikasyon olan barsak tıkanıklığı (İleus tablosu ) hayati tehlike oluşturur. Halk arasında fıtık boğulması olarak adlandırılan bu komplikasyon acil ameliyat gerektirir.

Tanısı

Kasık fıtığı’nda tanıya; öncelikle hasta şikayetlerinin dikkatlice değerlendirilmesi , yeterli fizik muayene ve sonrasında konulan tanının doğrulanması amacıyla detaylı ultrason tetkiki ile ulaşılır. Erken küçük fıtıkları ve aşırı kilolu hastalarda fizik muayene ve usg yetersiz kaldığı durumlarda radyolojik tetkik olarak MRI tercih edilebilir.

Benzer şikayetlere neden olan kasıkta lenf bezi büyümesi , tümörler , damar genişlemeleri , özellikle futbol oynayanlarda sık görülen pubis kemiği yangıları genellikle ultrason tetkiki ile ayırdedilebilmektedir.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Fatih Akova, “Çocuklarda Kasık Fıtığı Hastalığı” hakkında bilgiler veriyor.

Kasık fıtığı’nda tedavi

Tedavide birden fazla cerrahi yöntem vardır. Bu yöntemler genellikle açık ve kapalı yöntemler olmak üzere iki ana grupta toplanır. Seçilecek cerrahi yöntem ; hasta veya doktorun bireysel kararı , hastanın yaşı ve genel durumu , fıtığın büyüklüğü gibi çeşitli etmenlere bağlı olarak değişebilir. (İnguinal Herni Operasyonları )

Kasık fıtığından nasıl korunulur ?

Fazla vücut kilolarından uzak kalmak tavsiye edilir. Karın kaslarını çalıştırarak kuvvetlendirmek , ağır yük kaldırmaktan kaçınmak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Kasık fıtığı ameliyatı geçiren hastaların , işlemden sonra en az 3 ay ağır yük kaldırmamaları , fıtık nüksünü engellemek açısından dikkat edilemesi gereken diğer bir noktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here