MERS Virüsü Nedir?

MERS Virüsü Nedir?
MERS Virüsü Nedir?

İçindekiler

MERS Nedir?

MERS kelime anlamı İngilizce Orta Doğu Solunum Sendromu kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır.

M iddle

E ast

R espiaratory

S yndrome

Normalde basit bir nezle yapan Coronavirüsü’nün farklı bir tipinden kaynaklanır. Daha  önceki  yıllarda  adını sık duyduğumuz SARS’a sebep olan Coronavirüslere benzer. İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Mustafa Bakır, “Boğmaca ve Verem (Tüberküloz) Hastalığı” hakkında bilgiler veriyor.

MERS Virüsü Nasıl Bulaşır?

Dünya Sağlık örgütü’nün eski verilerden yola  çıkarak 2013’te yaptığı açıklamaya göre kişiden kişiye bulaşma oldukça düşük orandadır, 1 metreden daha uzakta bulaşma pek bildirilmemiştir. Kesin kaynağı bilinmemekle birlikte, hayvansal kaynaklardan gelebileceği düşünülmektedir. Mısır, Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinde develerde de bulunmuştur. Yarasaların da bu hastalığın bulaşmasında bir rolü olabilir.

Belirtileri

Hasta kişilerle yakın temastan 2-14 gün sonra genellikle ateş, öksürük, nefes alma zorluğu ve bazen de ishal kusma gibi sindirim sistemi şikayetleri görülebilir. Hastalığı  kapnaların %20’sinde hiçbir belirti olmaz, ya da hafif soğuk algınlığı belirtileri ile atlatırken, bazı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine kadar gidecek ağır komplikasyonlar görülebilir. Hastaların %30’u ölümle sonuçlanmaktadır, MERS öncesinde zaten bağışıklık sistemi zayıflamış, diyabeti ve kronik böbrek yetersizliği, kronik  kalp ve akciğer hastalığı olan insanlarda komplikasyon ve ölüm görülme ihtimali daha yüksektir. Ölüm ihtimali yaş ilerledikçe artmaktadır, 50 yaşta %35-40’larda iken, 60 yaşında %75’e kadar çıkabilmektedir.

Tanısı

Hastaya kan tahlili yapıldığında kan sayımında lökositlerin ve lenfositlerin, pıhtılaşmayı sağlayan trombosit hücrelerinin sayısının düştüğü ve karaciğer enzimlerinin yükseldiği, böbrek fonksiyonlarının bozulduğu, hatta yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC)(ağır  hastalıklarda  görülen kontrolsüz  bir  pıhtılaşma+kanama  bozukluğu) bulguları olduğu görülebilir. Vakaların neredeyse tamamında akciğer filmi çekildiğinde orta ve daha ciddi seviyede bulgulara rastlanır. Kesin tanı için genizden burundan veya balgamdan alınan örneklerde virüs aranabilir.

Tedavisi

Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, virüs olduğu için antibiyotik kullanılması gerekmez. Ancak destek tedavisi önemlidir, hastanın bulgularına göre bazen yoğun  bakımda izlem ve suni solunum desteği bile  gerekebilir. Sıvı takviyesi, eğer mevcutsa böbrek yetmezliği ve yaygın damar içi pıhtılaşma ile mücadele, uygun beslenme önemlidir. Ancak ikincil bakteriyel enfeksiyonlar ayırt edilemediği durumlarda bazen yine antibiyotik tedavisi de eklenmelidir.

MERS Virüsünden Aşı ile Korunmak Mümkün mü?

Bugün için MERS için lisanslı bir aşı mevcut değildir

MERS Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Klasik enfeksiyon kontrol önlemlerine başvurmak gerekir,  tabii ki  kesin  tanılı ve  şüpheli hastalar karantina altına alınmalıdır. Sağlık personeli de maske ve eldiven gibi kişisel korunma önlemlerine başvurmalıdır. Havayolu izolasyonu yapılmayan birçok durumda salgının yayıldığı gözlenmemiştir, virüs 1 metreden daha uzakta, şimdiki bilgilerimize göre bulaşmaz.Çoğu zaman maskenin koruyuculukta yeterli olduğu düşünülmektedir. Ancak hala, bu virüsün solunum yolu ile basit bir şekilde damlacık yoluyla da taşınabileceğine dair şüpheler de bulunmaktadır, vakalar araştırıldıkça  bu konuda daha kesin bilgiye ulaşılacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here