Robotik Cerrahi ve Kullanım Alanları

Robotik Cerrahi ve Kullanım Alanları
Robotik Cerrahi ve Kullanım Alanları

İçindekiler

Hangi durumlarda robotik cerrahi kullanılmaktadır?

Robotik cerrahi hemen tüm branşlarda laparoskopik yöntemler ile gerçekleşen operasyonların gerçekleşmesini sağlayan bir yöntemdir. Son yıllarda tıp dünyasının da teknolojik gelişmeleri yakından takip edip gelişmelerden bu dünyaya bir şeyler aktarmaya çalışmalarıyla birlikte robotların cerrahi operasyonlara katılması sağlanmıştır. Yani robotların kullanımı kapalı ameliyat tekniği uygulanacak olan tüm operasyonlarda mümkündür.

Neden robotlara ihtiyaç duyulmaktadır?

Son yıllarda teknolojik anlamda gerçekleşen olaylara bakacak olursak eskilerde yaklaşık olarak 1 kg olan hard diskler şimdilerde cebimizde taşıdığımız anahtardan bile daha hafif ve küçük boyutlardadır. Yani teknoloji gittikçe küçük hacimler ile büyük işler yapma yolunda çalışmalar kaydetmektedir. Tıp alanı da teknolojinin gelişmelerine bu konuda ortak davranarak hareket kabiliyeti yüksek, bir cerrahın elinden daha küçük boyutlarda hatta bir çocuk eli ile hemen hemen aynı ölçülerde olan robotların cerrahi müdahalelerde kullanılmasının daha mantıklı olduğuna karar vererek bu tıp dünyasını robotlarla tanıştırmıştır.

Robotik cerrahinin faydaları nelerdir?

Robotik cerrahinin kullanıldığı operasyonlarda ölüm, enfeksiyon, kanama, ameliyat esnasında oluşabilecek komplikasyonların tamamı hemen hemen sıfır oranına indirgenmiştir. Ameliyatların ufacık robotlarla, uzmanlar tarafından saniye saniye yönetilmesinin sağlanması, tamamen kusursuz operasyonların yapılmasını sağlamaktadır. Bu sayede hastaların iyileşme süreleri kısalıp ameliyat sonrasında yaşayacakları acılar azaltılmış, daha rahat ve acısız ameliyatlar gerçekleşmiş olmaktadır. Bunun yanında hastanede yatış süresini de kısaltarak hastaların normal hayatlarına çok daha kısa sürede dönmeleri sağlanmaktadır.

Robotik cerrahi neden tercih ediliyor?

Hastanın karın boşluğunu küçük kesilerden giren bir kamera ile ve birçok cerrahi alt çubuğu sayesinde karnında küçük bir yara oluşur.

  • Doktor ameliyat ettiği bölgeyi yakından, 3 boyutlu ve en ince ayrıntısına girerek görebilmesi küçük sinir ve damarları ayırt edebilmesi ve korumasını sağlar.
  • Ameliyat esnasında doktorun eli gibi çalışan robot sayesinde ameliyat mükemmel olur. (http://www.fuatdemirci.com.tr/robotik-cerrahi-nedir/)

Robotik cerrahi ve doktora faydaları

  • Ameliyat esnasında ayak da durmaları gerekir. Bu süre çok uzun sürdüğü için aşırı yorgunluk oluşur. Bu nedenle cerrahi müdahaleyi zorlaştırır.
  • Ameliyat esnasında doktor oturarak karşısındaki konsoldan yönetir. Böylece fiziksel yorgunluğa bağlı stres azalır ve doktorun konsantrasyonu da artar.
  • Hızlı ve güvenli şekilde ameliyatın gerçekleşmesini sağlayarak doktora itibarın artmasına yardımcı olur. Tercih edilen doktorlar arasına girerek tecrübesi de artmış olur.
  • Kaynak : http://www.fuatdemirci.com.tr/
Bu videolar da ilginizi çekebilir:
Laparoskopik Lazer Cerrahisi
Ayrıntılı Ultrason Nedir ve Kimlere Yapılır?
Histeroskopi ve Polip
Laparoskopik Kanser Cerrahisi

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here