Sinüzit Hakkında Merak Ettikleriniz

Sinüzit Hakkında Merak Ettikleriniz
Sinüzit Hakkında Merak Ettikleriniz

İçindekiler

Sinüzit Nedir?

Üst solunum yolu enfeksiyonları toplumda en sık görülen hastalıklardandır. Bu enfeksiyonların yaklaşık %5-10’unda ise sonradan sinüzit enfeksiyonu gelişmektedir. sinüzitler neden oldukları şikayetler nedeniyle rahatsızlıklara ve iş gücü kayıplarına neden olmaktadırlar.
Kafatasının daha çok ön bölümünde bulunan ve içi hava dolu boşluklar olan sinüslerin görevlerini normal olarak yerine getirebilmesi için burun boşluğuna açılan pencerelerinin açık, salgı yapısının normal, sinüs ve burun boşluğu epitelinin de sağlıklı olması gerekir. Sinüslerden biri, birkaçı ya da hepsinin iltihaplanması durumunda sinüzit meydana gelir. Sinüzit nadiren komşu olduğu göz ve beyinde enfeksiyonlara neden olabilir.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Tanfer Kunt, “Alerjik Rinit” hakkında bilgiler veriyor.

Sinüzit Nedenleri

Burun ve sinüslerin içerisindeki koruyucu mekanizmaların bozulması sonucu sinüzit baş göstermektedir. Bu mekanizmaların en önemlisi tüylü hücrelerin yaptığı temizliktir. Hücrelerin çalışması daha çok soğuk algınlığı denilen virüslerle bulaşan hastalıklar sırasında bozulmakta; bu esnada ayrıca sinüslerin içini döşeyen örtü de kalınlaşmaktadır. Bu durum, sinüslerin burunla bağlantısını sağlayan kanalların tıkanmasına yol açar, tıkanıklığın ardından bakteriler sinüs içerisinde çoğalarak, sinüzite neden olur. Her zaman bakteriler ile oluşmayan hastalığa, virüsler ve mantarlar da neden olabilir.

Belirtileri

Klinik olarak burun tıkanıklığı, önden veya arkadan iltihabi burun akıntısı ve yüz bölgesinde ağrı ana bulgulardır. Bunun yanında koku alma bozukluğu, baş ağrısı, ağız kokusu, yorgunluk, öksürük ve ateş görülebilmektedir.

Sinüzitte Ayırıcı Tanı

Sinüzit enfeksiyonunda görülen baş ağrısı başka hastalıklarda da görülmektedir, sinüzitte burun ve sinüslerdeki dolgunluk ve tıkanıklık ile beraber baş ağrısı görülmektedir.  Tipik olarak ağrı, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığının arkasından gelir. Ayrıca sinüzitte daha çok alın, göz çevresi ve yüzde ağrı oluşmakta ve ağrı yere eğilmekle birlikte artmaktadır. Nörolojik kaynaklı baş ağrılarında ise örneğin migren de baş ağrısı yarım baş ağrısı tarzında, şiddetli, göz dibine vuran tarzda ve ışıktan kaçma ile beraberdir.

Sinüzitte burun akıntısı, hem yapışkan hem de iltihap nedeniyle sarımsı yeşil renkte olabilir. Alerjik burun hastalıklarında ise akıntı, bol miktarda ve su gibidir.

Sinüzit Tanısı

Burun hastalıkların tanısı için direkt olarak burun içi ışıkla muayene edilir, gerekliyse endoskopik olarak detaylı inceleme yapılmalıdır. Özellikle sinüzit enfeksiyonu için sinüslerin açıldığı bölgeler incelenmelidir. Burun içersinde tespit edilen iltihabi akıntılardan örnek alınıp mikrobik araştırma yapılabilir. Sinüslerin içinin değerlendirilmesi radyolojik olarak mümkündür, yeni olgularda direkt film ile kronikleşmiş olgularda bilgisayarlı sinüs tomografisi ile değerlendirme yapılmalıdır.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavisinde; ilk olarak medikal tedavi planlanmaktadır, bunun için etkili antibiotikler ve sinüslerin havalanmasını kolaylaştıran dekonjestanlar (tablet, süspansiyon ve burun damlası şeklinde) ile ağrı kesiciler kullanılır. Eğer belirlenen durumda ilaçla tedaviye yanıt alınmadıysa cerrahi tedavi önerilmektedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) ile burun içerisinde ve sinüslerde aşırı tahribat yapmadan sadece sinüslerin temizliği ve kanalların açılması sağlanmaktadır. Bu metot ile kronik sinüzitlerin tedavisinde eskiye oranla daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here