geniz eti

    Deniz Erdel Sordu:

    selam doktor bey kızım 4,5 yaşında ve devamlı üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor bir kbb uzmanına gösterdim röntgen çektirdi geniz eti büyük alınması gerek dedi ilaçlar geçici tedavi 15 gün sonra gene aynı hastalık olucaksınız size ameliyat öneriyorum dedi. sinüzleri açılmıyor geniz eti olduğu için dedi. nasıl bir yol izlemeliyim ameliyat hakkında sabah olucak aksam cıkar dedi peki bu hastalıktan tamamen kurtulacakmı

    Op. Dr. Atilla Şengör Cevapladı:

    Geniz etinin büyümesine yol açan sebepler endoskopik muayenede saptandığında, bu sebeplere yönelik ilaç tedavileri uygulanır. Bu süreç bazı durumlarda geniz etinde belirgin rahatlama sağlayabilmektedir. Ancak her şeye rağmen geniz eti küçülmüyor, buna bağlı diğer sistemleri etkileyen yeni sorunlar ortaya çıkıyor ve bunlar da tedavilere yanıt vermiyorsa, bu durumda geniz etinin alınması gerekebilir. Geniz etinin yol açtığı sorunların şiddetine göre, genellikle çocuk 3 yaşını doldurduktan sonra bu ameliyatın yapılması tercih edilir. Ancak geniz etinin solunum veya kulakla ilgili belirgin olumsuzluklar oluşturduğu durumlarda daha erken yaşlarda da bu ameliyatın yapılması gerekebilir. Geniz eti ameliyatı genel narkoz altında ve ameliyathane koşullarında yapılır. Geniz eti ameliyatının her ameliyatta olduğu gibi hastaneye girmiş olmakla başlayan genel riskleri dışında en önemli riski kanama komplikasyonudur. Günümüzün donanımlı hastaneleri ve uzmanlaşmış hekimleriyle bu riskler en aza indirgenmiştir. Günümüzde bu konudaki en önemli gelişme, geniz eti hangi teknikle alınırsa alınsın, geride doku kalıp kalmadığını gözleyebilmemizi sağlayan, çocuklar için özel olarak geliştirilmiş ince endoskoplardır. Geniz eti ameliyatı endoskopik kontrol altında yapıldığında, bu dokunun tamamının alınıp alınmadığı böylelikle kontrol edilmiş olur, kanama kontrolü iyi yapılır ve geniz etinin tekrarlama olasılığı azalır. Endoskopik kontrol altında yapılmış bir geniz eti ameliyatının başarısı çok yüksektir. Geniz eti nadiren yeniden büyüyebilir ancak çoğu kez eski belirtilerin tekrarlamasına yol açacak kadar büyümez. Ameliyattan sonra burun tıkanıklığının devam ettiği çocuklarda aslında geniz etine eşlik eden diğer bir hastalığın varlığı (örneğin alerjik nezle gibi) söz konusu olabilir. Geniz eti ameliyatına ek olarak bunların da tedavileri yapılırsa, çocuğun belirgin şekilde rahatlaması mümkündür.
    Eğer çocuğun şikayetleri geniz etine bağlıysa, tüm ailelerin duymak istediği şey bu durumda rahatlıkla söylenilebilir: geniz eti ameliyatından sonra çocuk iyileşir.