tuvalet eğitimi

    Fatma Çakır Sordu:

    merhaba hocam önerileriniz için teşekkr ederim.ben lazımlıga çişi gelmeden oturtmaya çalışssam dahi asla oturmak istemiyor.yani düzenli olarak belli saatlerde asla oturmuyor.çişi gelince pantolonunu indirmeme bile bazen izin vermiyor.bazende oturup sanıyeler içinde kalkıyor.5 10 sanıye en fazla.oturmak istemeyincede birsey yapamıyorum o zaman gelince tekrar gideriz kızım diyorum.lazımlıga çişini yapmakta istemiyor gibi sanki bir kere bir kısmını içine bir kısmını dısına üzerine falan yaptı.yaparken kalktıgı sırada oldu bu durum.lazımlıgın kirlendiğini düşünerek pis oldu demee başladı agladı.neden oturmak istemediğini anlamadım.bunu çözmak için ne kadar sevdiği şeyi yapsamda ikna olmadı.gün boyu çişim geldi diyor oturtmaya çalışıorum sonra anne gelmiyor diyor kalkıyoruz ve üzerimize yapıyoruz.5 gunde sadce 3 defa kakamızı tuvalete yaptık ondada tam oturur vaziyette bıle değildik.yeterli zaman dılımınde oturmuyoruz lazımlıkta .oturamıyoruz.bunu nasıl aşacagımı bilemez oldum.iki yaş bu eğitim için kritik döenm diye biliyordum ama erkenmi oldu acaba.önerilerinizi bekliyorum.ayrıca bu dönemde yemesi çok iyi olmayan kızımın yemesi iyice kötüleşti.bu durumla ilişkili olabilirmi acaba.teşekkürler.

    Uzm. Psk. Nilcan Kuleli Sertgil Cevapladı:

    merhaba,
    Kızın sanki sizinle işbirliği yapmakta zorlanmakta, telkinlerinize güvenip tuvaletini doğru yerde doğru anda rahatlayıp bırakamıyor.  Farklı konularda isteklerinize yaklaşımı nasıl? yatma zamanı, yemek düzeni, kurallara uyum, oyun oynama konularında sizinle işbirliği yapar mı? yani öyle değil böyle, ya da oraya değil buraya, şimdi bitirip toplayalım, şimdi yatma zamanı gibi isteklerinize uyumu nasıl? 2 yaş dönemi itiraz dönemi olduğu için ilişkinizde temel olarak isteklerinizi dinletme sorunu yaşıyorsanız tuvalet eğitiminde sorun yaşamanız beklenir.iki çözüm yolu olabilir, ikisinde de öncelikli olarak aranızdaki ilişkinin güçlenmesini sağlamak, hem size güvenini arttırmak hem de sizin isteklerinize uyum sağlama konusunda becerisini arttırmak gerekli. Bunu yaparken sabır gösterebileceğinizi düşünüyorsanız önerilerimi dikkate alarak denemeye devam etmeniz birinci yöntem olabilir, itiraz ve kazalarını tam anlamıyla görmezden gelmeli ve hiç olumsuz tepki vermemelisiniz. Bunun geçici bir dönem olduğunu düşünüp kızınızın bu beceriyi kazanırken sizin desteğinize ihtiyacı olduğunu kendinize telkin edebilirsiniz. zaman vermeniz genellikle yeterli olacaktır. Bunu yapmakta zorlanırım diyorsanız, ikinci yöntem olarak tuvalet eğitiminden şu dönemde vazgeçip tekrar beze başlayabilirsiniz ama bu sefer ön hazırlıkları yani bezle tuvalete oturma, otururken beze yapma, tuvalette temizlik, banyo da oyun ve vakit geçirme, uyandığında, yatarken ve banyo öncesi açıp yapması için fırsat denemeleri vermek vb. yapmalısınız.tuvalet eğitimi ile iglili çocuk kitaplarına bakabilirsiniz. pozitif davranışlarını yakın ilgi ile ödüllendirebilir, olumsuzları gene gözardı edebilirisiniz. Uyum sağlar ise 4-5 ay sonra tekrar altını açmayı bu sefer kararlı şekilde deneyebilirisiniz. Bunlar haricinde gün içerisinde kızınıza mutlaka 1-1 özel oyun zamanları ayırın. Kızınız ne istiyorsa onu oynayın. en az 2-3 sefer 20 dk oynayın ve bu süre içerisinde başka şeylerle ilgilenmeyin. Kızınızın günlük rutini olsun ve yemek, uyku saatleri gibi. Basit kurallarınız olsun ve takipçi olun, kurallarda sorun yaşıyorsanız kararlı bir şekilde birlikte kurala uygun davranışı gerçekleştirin. Beklentinizi hissetttirin. 
    İlişkinizde kızınızın işbirliği konusunda memnun değilseniz bir gelişim uzmanından randevu alarak kızınızla iletişiminizi güçlendirmek için bireysel öneriler alabilirsiniz.