Yenidoğan Bebek – Siz Sordunuz Biz Cevapladık

Yenidoğan Bebek - Siz Sordunuz Biz Cevapladık
Yenidoğan Bebek - Siz Sordunuz Biz Cevapladık

Yenidoğan döneminden 4-5 yaşa kadar her yaşta, her konuda siz sordunuz, biz cevapladık. Dolu bir canlı yayın oldu, kaçıranlar bu canlı yayının kaydını diledikleri zaman izleyebilirler.
Uzm. Dr. Murat Palabıyık’a bu canlı yayına katıldığı için çok teşekkür ediyorum.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metnin bir kısmıdır.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

İyi akşamlar canlı yayına hoş geldiniz. Bu akşam sevgili dostum meslektaşım Uzm. Dr. Murat Palabıyık’la birlikte özellikle yenidoğan bebeklerle ilgili çok keyifli bir canlı yayın yapacağız; sizlerin sorularına da yer vereceğiz. Biraz sonra Murat Bey’i davet edeceğim, evet Murat Bey gelmiş şimdi onu canlı yayına alalım. Evet Murat Bey’in katılmasını bekliyoruz, herhalde birazdan geliyor.

Merhaba Murat’cığım nasılsın, hoş geldin.

Uzm. Dr. Murat Palabıyık

Sen nasılsın?

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Ben de iyiyim

Uzm. Dr. Murat Palabıyık

Anıl, nasıl ateşli çocuklar gelmeye devam ediyorlar mı? Altıncı hastalıkta artış oldu değil mi?

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Valla ben onu aslında daha çok geçen ay yaşadım ve bu ay zaten daha yeni başladı, ama geçen ay hakikaten sosyal bir dolaşım olmamasına rağmen 4-5 tane altıncı hastalık olan bebek geldi. Hatta bir tanesi hastanelik oldu, yani nötrofili o kadar düşüktü ki, mecburen febril nötröpeni olarak hastanede yatmak zorunda kaldı.

Uzm. Dr. Murat Palabıyık

Bize hep şey yapıyorlar, altıncı hastalık olduğunda suçlu kim diyorlar, kimden bulaştı, biz nasıl bir hata yaptık diye. Aslında suçlu arama duygusu böyle annelerde yoğun. Boş verin, suçlu aramanıza gerek yok. Yani bu engel olabileceğiniz bir şey değil. Bu da diğer enfeksiyonlar gibi damlacık yoluyla bulaşıyor olabilir, aslında nasıl bulaştığı bile tam net değil.

Koronavirüsü için aldığımız önlemler diğer hastalıkları azalttı

Neyse solunum hastalıkları geçen yıla oranla, özellikle İnfluenza neredeyse hemen hiç görmüyoruz. Gelen çocukların çoğunluğu sağlam çocuk kontrolüne geliyorlar.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Benim de öyle %90 sağlıklı çocuk, arada bir işte hafif ateş hafif kusma öyle yüksek ateşli, inatçı ateşli hastalık da yok. Ben ilk yarıda sadece bir tane test istedim o da negatif geldi. 3 aydır beta da öyle çok az. Nasıl oluyor, bu kadar korunma varken, nasıl oluyor da acaba Coronavirüs bitmiyor onu da hala tam anlamış değilim.

Uzm. Dr. Murat Palabıyık

Koronavirüsü’nün en sevdiğim yanı da çocuklara iyi davranması. Bir ikinci faydası da Koronavirüsü nedeniyle aldığımız önlemler diğer bulaşıcı çocukluk çağı hastalıklarını da gerçekten çok azalttı. Bu yaz el ayak hastalığı da görmedik. El ayak hastalığı ilk çıktığı zaman anneler yaz gribi demişti. Sonra herkes el ayak diye çok iyi öğrendi, bu sene herkes unutuyor.

Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Doktoramcam takipçilerinden belki seni tanımayanlar vardır, biraz zor seni tanımlamaları ama yine de kısaca özetleyeyim. Dr. Murat Bey, Yeni Doğan Uzmanı, kendisiyle İstanbul Tıp Fakültesi çocuk kliniğinde birlikte çalıştık. O, yeni doğan yan dalı yapıyordu, ben de çocuk asistanlığı yapıyordum. Çok iyi bir yeni doğan uzmanıdır, birçok bebeğin yeni doğan yoğun bakımda hayatını kurtarmış, sakat kalmasını önlemiş bir insandır kendisi, çok değerli bir doktordur. Şimdi size bugün yenidoğan bir bebeğin ilk doğduğu dakikalardan başlayacağız, o ilk 1 ayında olabilecek şeyler, nelere dikkat edeceğiz, başlarına neler gelebilir. Ya da başlarına gelince nasıl davranmalılar, hangi durumlarda acildir, hangi durumlar evde atlatılabilir bunları konuşacağız.

Uzm. Dr. Murat Palabıyık

Evet, size şimdi ilk önce ben şunu söyleyeceğim. Eee herkes böyle çocuğu çok sağlıklı büyüsün ister, büyüdüğü zaman kolay kolay hastalanmayan bir çocuk olsun ister. İşte sofraya oturduğu zaman mükemmel yemek yesin, hiç yemek seçmesin, akşam güzel uyusun, akşam uyuduğu zaman sabaha kadar hiç uyanmasın. Böyle herkesin hayali budur.

Sağlıklı bir çocuğun temelleri gebelik öncesinden atılıyor

Ama bunların temeli aslında Yenidoğan döneminden daha önceki dönem. O yüzden bizi izleyen sevgili anne adaylarına da söyleyeceklerim var benim. Hatta belki anne adayı bile olmayan, ileride çocuk sahibi olmayı düşünen gençler de bunlara dahil. Yani mesajım şu, ilk önce bir defa sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için, anne babanın sağlıklı olması lazım yani sizin de bu hamilelik öncesinde sağlığınızın yerinde olması gerekiyor.

Yediğiniz yemeklerin tadına karnınızdaki bebek de bakıyor

Hamilelik boyunca düşünelim, her şeyden her gruptan yemek yiyorsunuz, gebeliğin 8. haftasında daha küçücük, birkaç santimlik bir bebekken bile koku alma sinir, yani olfaktör sinir hücreleri oluşmaya başlıyor. Annenin hamileyken yediği her şeyin tadına, anne karnındaki bebek de bakıyor. Ve doğumdan sonra da, özellikle ek besinlere geçiş döneminde bu yemekleri gördükçe hiç reddetmeden keyifle yemeye başlıyor, bu bir.

İkincisi hamileliğiniz boyunca da ne olur kafanızı hiçbir şey takmayın, olabildiğince az stres olun, mutlu bir gebelik geçirmeye çalışın. Gebelik aslında 12 ay sürmesi gereken bir süreç, çoğu bebek 9 ay gebelikten sonra doğar. Aslında doğan her bebek bu Dünya’ya 3 ay erken gelmiştir. Bebekler doğduktan sonra hayatın ilk 3 ayında aslında anne karnındaki fetus gibi davranıyorlar.

Stressiz ve huzurlu geçen gebelikten doğan bebekte kolik daha az görülüyor

Eğer sizin gebeliğiniz böyle huzurlu ve keyifli geçmiş ise, bebek de bu kolik ağlamaları dediğimiz sorunu ve o ailedeki stresli dönemi daha rahat geçiriyorlar. Gergin geçen, stresli geçen gebeliklerden doğan bebeklerde doğumdan sonraki kolik ağlamaları biraz daha fazla oluyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here