34 – 36 Aylık Bebek

İçindekiler

2,5 – 3 yaş çocuk pratik özet

Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim

3 tekerlekli bisiklete bisiklete biner, bisikleti artık pedal çevirerek kullanabilir. Merdiven çıkarken iki ayağını kullanır tek ayak üzerinde bir süre durabilir, kısmen kendisi giyinebilir söylenince gidip ellerini yıkayabilir, kalemi güzel tutar, yatay, dikey (düz çizgi, yan çizgi) net olarak çizebilir, daire çizebilir.

Renkleri eşleştirmeye başlar. Çocuğunuz boncukları bir ipe dizebilir. Eğer  bilmiyorsa mutlaka adını ve soyadını öğretin. Çoğul kullanmaya başlaması gerekiyor. 300 sözcüğü vardır. Olayları anlatır yaşını ve cinsiyetini bilir,  3 sayı ve 6 kelimelik  cümleyi tekrarlayabilir, 10’a kadar sayabilir. Suçluluk duygusu geliştirir. Sevdiği oyun arkadaşlarına yakınlık gösterir. Oyun oynarken işbirliği yapabilir, oyuncaklarını paylaşır çocuklarla oyun oynar,  kıskançlık belirtileri fazladır, ağlama ve yabancılar yadırgaması azalır, dik kafalılığı yumuşar. Düzeni sever, karanlık ve hayvanlardan korkar.

Tıbbi takip/Öneriler

Muayene: Genel fizik muayene, gelişim
Öneriler: Gündüz  tuvalet  eğitimi en  son 3 yaşta tamamlanmalı   Florlu çocuk  macunuyla diş  fırçalama.  Oyun  grubu  gibi  kreş  alıştırmaları başlanabilir.

Konsültasyon: Şaşılık-göz  tembelliği-kırma  kusuru açısından göz hekimi muayenesi(2-2,5 yaşta  yapılmadıysa…3  yaştan geçe kalmamalı)

Aşıları

Eğer tamamlandıysa yok. Bazı  doktorlar Meninkok aşısını 2 yaş sonrası tek doz önerebilir.

34 AYLIK BEBEK

Bu  aylardaki  gelişim  aşamaları  birbirine  çok  yakın  ve  benzer  olduğu  için  bu  yazımızda  da biraz uykudan  bahsedelim  istiyorum.

Bu Yaştaki Tipik Uyku

İkinci ve üçüncü doğum günleri arasında çocuklar gecede 11 saatlik uykuya ve gündüz öğleden sonra bir buçuk iki saatlik öğle uykusuna ihtiyaç duyarlar. Çocukların çoğu bu yaşta akşam saat 7 ile 9 arasında yatar ve sabah 6:30 ile 8 arasında kalkar. Fakat çocuğunuzun uyku düzeni neticede sizinkine benzemekle birlikte, 4 yaşına gelene kadar o sizden fazla hafif REM uykusuna dalmaya devam edecektir. Netice? Bir uyku fazından diğerine daha sık geçeceği için, çocuk sizden daha sık uyanacaktır. İşte bu nedenle sizi kaldırmadan bütün gece aralıksız uyumasını istiyorsanız, ona kendi kendine tekrar uyuma alışkanlığını kazandırın.

Çocuğunuzun yatıp uyumasına nasıl yardım edebilirsiniz?

Çocuğunuz büyümekte olduğu için ona iyi bir gece uykusu alabileceği, yeni bir yatağa taşımak ve bu  yatakta  kalmayı başardığı müddetçe onu övmek dahil yeni teknikler deneyebilirsiniz.

Bu yaş çocuğunuzun yatak değişikliği yapma çağıdır çünkü bebek karyolasına sığması gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Aileye yeni bir fert gelmesi de kararı çabuklaştırabilir, eğer hamileyseniz çocuğunuzu doğumdan en az altı-sekiz hafta önce yeni yatağa taşımanızı tavsiye ediyoruz.

Çünkü büyük çocuğunuzun küçük bebek gelip onun karyolasını kapmadan önce yeni yatağına iyice alışması onun  psikolojisi  açısından en doğrusudur. Bu değişikliğe alışmakta  çok  zorlanırsa, yeni bebek üç dört aylık oluncaya kadar ertelemeyi düşünebilirsiniz. Yeni bebek bu ayları nerede olursa orada uyuyarak geçirirken büyük çocuğunuz  da ailedeki bu yeni ferde alışacak ve geçişi kolaylaşacaktır. Yatak değiştirmenin bir başka nedeni de tuvalet alışkanlığıdır, çocuğunuz gece sizi rahatsız etmeden tuvaletini yapmaya alışmalıdır.

Çocuk yeni yatağına alıştığında yatma zamanı ve gece yatakta kaldığı sürece onu övün. Yeni karyolasına alıştıktan sonra sadece yapabildiğinin göstermek için büyük yatağından kalkıp inebilir. Ayağa kalkarsa sakin fakat kararlıolun. Basitçe onu tekrar yatağa götürüp yatma zamanı olduğunu bildirerek yalnız bırakın. Eğer yine de yatakta durmamakta direnirse uyku uzmanlarının uyku problemlerine yaklaşım bölümünde tavsiye ettikleri aşağıdaki teknikleri deneyebilirsiniz.

1. Onun bazı  taleplerinin kabulü ve onların yatak alışkanlığı haline dönüşmesi.

Çocuğunuz “bir daha” masal, şarkı veya su içme  gibi bahanelerle yatma zamanını ertelemek isteyebilir. Çocuğunuzun normal (ve mantıklı) taleplerini kabul edin ve yatma zamanının belirli alışkanlığı olarak uyun. Daha sonra çocuğunuzun bir isteğine daha müsaade edin fakat bir sınırı olduğunu ona bildirin. BöyleceO istediğini elde ettiğini sansa da aslında sizin istediğiniz olmaktadır.

2. Ona fazladan bir iyi geceler öpücüğü verme veya üstünü örtme.

Onun yatırıp üstünü ilk defa örttüğünüzde ona fazladan  bir iyi geceler öpücüğü kondurmaya söz vermek yerinde bir hareket olur. Bir iki dakika içinde onu kontrole geleceğinizi ve  öpeceğinizi bildirin. Siz gelene kadar uykuya dalmış bile  olabilir.

Bu günlerde belki de çocuğunuzun yatma zamanı endişeleri olduğunu fark edeceksiniz. Karanlıktan korkma, yatağın altında canavar veya sizden ayrılmak çocuklarda sık rastlanan endişelerdir, dolayısı ile çok endişelenmeyin. Korkular çocuğunuzun gelişiminin normal parçalarıdır. Eğer kabus görürse, hemen yanına gidin ve onu sakinleştirirken gördüğü kötü rüya hakkında konuşun, eğer kötü rüyalar devam ediyorsa günlük hayatında bunun kaynağını bulmaya çalışın. Bazı uzmanlar  eğer çocuğunuz gerçekten korkmuş ise onu arada bir kısa süreli yatağınıza almanızın da doğru olabileceğini belirtirler.  Ancak  alışkanlık  haline  gelmemek  koşuluyla.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, “Yaramaz Çocuk – Hiperaktif Çocuk”, “Çocuklarda İştahsızlık” ve Çocuk Eğitimi ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.

Uyku Problemlerine Yaklaşımlar

Çocuklarda her yaşta en sık rastlanan iki önemli uyku problemi; uykuya dalmakta zorluk ve sık sık uyanmadır. Sizi çağırmadan bütün gece uyumasını istiyorsanız, en önemli şey, geçici olarak  bir  oyuncağa bir eşyaya sokularak veya başka şekilde, onun kendisini tekrar yatıştırmayı öğrenmesidir. Çocuğunuzun uykuya dalmak için müzik, ışık veya birşeyler yemek gibi alışkanlıklar edinmesi doğru değldir. Çünkü  bu  yanlış  davranış gece uyandığında tekrar uykuya dalmak için aynı şeyi istemesine sebep  olacaktır.

Çocuğunuz gece boyunca aralıksız uyumuyorsa deneyebileceğiniz bazı farklı yaklaşımlar vardır:

1. yaklaşım

Basit bir kontrol alışkanlığı edinin. Çocuğunuz ağlıyorsa onun odasına gidin. Onun sırtını sıvazlayıp her şeyin yolunda olduğunu fakat uyuma zamanı olduğunu bildirin. Onu kaldırmayın veya yanına sokulmayın, nazik-sevecen fakat kararlı olun. Onu kendi haline bırakın. Yaklaşık beş dakika bekleyip tekrar kontrol edin. Uykuya dalıncaya kadar her defasında aralığı uzatarak bunu tekrar edin. Çocuğunuzun yatağa yatma zamanı tutarlı oldukça gece uyanma birkaç haftada geçecektir.

2. yaklaşım

Normal bir gece ve gündüz uyku düzenine bağlı kalın, çocuğunuzun kendi düzenini szie  dayatmasına müsaade etmeyin. Çocuğunuzun uygun yatak zamanını tutarlı yatak alışkanlığı ile pekiştirin. Onu tutmayın, sallamayın ve uyuması için bir şeye veya biberona bağımlı olmasına izin vermeyin. Kısa vadede işe yarar gibi  görünseler de bu gibi şeyler olmadan uyuyamamalarına yol açar.

Eğer çocuğunuz sizi çağırır veya ağlarsa yanında olduğunuzu ona belirtmek için yanına daha da uzayan aralıklarla gidin (5 dakika, 10 dakika, 15 dakika). Yatağa gitmezse kapıyı kapatacağınızı söyleyin. Sadece söylemek yetmezse kapıyı kapatın (asla kilitlemeyin) ve bir dakika bekleyin. Yatağa yine girmezse gidin onu yatırın, dışarı çıkın ve kapıyı iki dakika, üç dakika, beş dakika gibi kapayın. İlk gece için beş dakika en fazla süredir. Çocuğunuz yatağa girerse, kapıyı açın, ona cesaret verici sözler söyleyin ve içeri girmeden onu kendi haline bırakın. Sonraki gecelerde ayağa kalkmaya devam ederse, kapının kapalı olma zamanı yedinci günün sonunda dördüncü kapatmada 30 dakikayı bulacak şekilde uzatılabilir.

3. yaklaşım

Yatma alışkanlığına bağlı kalın, bu yaştaki çocuklar tutarlılığa ihtiyaç duyarlar. Gece uyanırsa, onun uyku için ağlamasına müsaade etmeyin onun yerine çocuğun uyanmasına neden olan şeyi bulun (dolu bir çocuk bezi, açlık, gün içinde üzülünen alışkanlıklar, dolu bir burun ve hatta rahatsız edici pijamalar gibi). Onunla gündüz daha çok  ilgilenerek, gece babasının ilgilenmesini dolayısı ile ikinizin de ilgili olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz iyi  ve  düzenli  uyumaya alışmışken,  hızlı  gelişim  dönemlerinde zaman  zaman  tekrar geceleri sık uyanmaya  da  başlayabilir. Böyle bir durum olduğunda onu yatağından veya karyolasından dışarı çıkarmadan tekrar uykuya dalmasını sağlamaya çalışın. Bunun yerine sırtını sıvazlayın, okşayın, onunla güzel bir  şekilde konuşun, şarkı söyleyin.

Çocuğunuzu sakinleştirecek ve bütün gece uyumasını sağlayacak “kesin doğru” bir tavır yoktur. Siz ve aileniz için en uygun  yolu zaman  içinde  kendinizin seçmesi gerekir. Kendinize zaman ayırın. Yeni annelere sık verilen bir tavsiye “bebeğiniz uyuduğu zaman siz de uyuyun” şeklindedir. Birçok yeni aile çocuk gündüz uykusunda iken uyumaktan pek hoşlanmaz  fakat uyumasanız bile,  yine de kendinize biraz zaman  ayırın,  hoşunuza  gidecek  birşeylerle  vakit  geçirin.

35 AYLIK BEBEK

Her çocuk farklıdır ve bazı gelişim aşamalarına yaşıtlarına göre daha erken veya daha geç ulaşabilirler. Onun kendine ait bir gelişim süreci olduğunu unutmayın. Dolayısı ile bu ayları çocuğunuzun gelişimini ölçüp biçerek geçirmeyin çünkü bu tarih ve aylar değişkendir, bir tereddütünüz olursa doktorunuza danışınız.

Motor Beceriler

Motor becerilerini geliştirdikçe artık çocuğunuz yürüyüp zıplayabilir hatta koşabilir. Bundan sonra her ay bu becerilerini daha da geliştirecektir. Sıçramakta, top atmakta, yardım edilmeden dişlerini fırçalamakta ve ellerini yıkamakta daha becerikli olacaktır. Dolayısı ile yardımınız olmadan kendi kendine bakabilmeyi öğrenecektir. Çocuğunuz aynı zamanda blokları üst  üste  dizerek kuleler yapabilir, kuleleri yıkabilir, ayakkabılarını çıkarabilir, kitap sayfalarını çevirebilir ve bir kupayı tek elle tutabilir.

Dil Becerileri

Çocuğunuz artık iki kelimeden oluşan basit cümleler kurmaya başlamış olabilir ve “Ayakkabılarını al ve annene getir de birlikte giyelim.” Gibi iki aşamalı talimatları yerine getirebilir. Şimdilerde belki de söylediklerinin yarısını anlıyorsunuzdur fakat 4 yaşına gelene kadar da tamamını anlamayı ümit etmeyin. Çocuklar sıklıkla zamirleri karıştırabilir – dolayısı ile “top getir” veya “bebek at” gibi zamirleri hiç kullanmadığı cümleciklere sıkça rastlarsınız.
Bu yaşlarda ne tür oyunlar ve oyuncak uygundur merak ediyorsanız devamını okuyunuz

Şekil Değiştirme

Çocuğunuz ikinci yaş gününden sonra sürekli incelmeye devam edecektir. Kafa, kol ve bacaklar gibi vücuda bağlı parçalardan daha yavaş büyüyecek, gövde uzayacaktır; zamanla da vücut oranları daha ziyade bir yetişkine benzeyecektir. Dolayısı ile üzülmeyin, bunun beslenme ile bir alakası yoktur. Bu oluşacak temel bir değişikliktir.

Hiddetler

Çocuğunuzdan her zaman mükemmel davranışlar bekleyemezsiniz. Çocuğunuza  belli  durumlarda  farklı tavırlar  almak  yerine, konuşmayı deneyin, daha iyi sonuç  alacağınızı göreceksiniz. – ve bir şeyi doğru bir şekilde yaptığında onu övmeyi ihmal etmeyin-. Bu yaşlardaki  çocuğunuz çok meraklı olacak ve bir çok soru soracaktır. Sabırlı olun. Çocuğunuzun kuralların sebebini anlamasına yardım etmeniz onun onlara uymasını kolaylaştıracaktır. Koyduğunuz kurallarda açık ve tutarlı tutun, zaman zaman göz ardı edilmesine fırsat vermeyin.

Daha Az Uykuya İhtiyacı Olacak

2 ile 3 yaş arasında çocukların gecede 9 ile 13 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Çoğu çocuk aynı zamanda öğleden sonra erken saatlerde gündüz uykusuna dalar, bazıları ise gündüz uykusunu tamamen bırakır. Bu yaşta tam anlamı ile doğru bir uyku saati yoktur. Çocuğunuzun dinlenebilmiş  ve  zinde olabilmesi için ne kadar ihtiyacı varsa o kadar uyumasına müsaade edin.

Çocuğunuzun diğer aylara ait gelişimini öğrenmek için “Ay Ay Bebek Gelişimi” uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kız ve Erkek Bekek Gelişim Tablosu İçin
Erkek bebek gelişimiKız bebek gelişimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here