41 Haftalık Gebelik

41 Haftalık Gebelik
41 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Anne Adayı Hakkında

Normal bir gebelik süresi son adet tarihinin ilk gününden itibaren 280 gün veya 40 haftanın dolması olarak ifade edilir. Fakat gebelik tarihini tam olarak tahmin edebilmek oldukça zordur. Bebekler  genelde normal doğacakları tarihten sonra doğarlar. Bebeklerin yaklaşık %50′si rahimde daha uzun süre kalmaya devam ediyor ve 10. ayın ortasına kadar sürebilen bir gebelikle karşı karşıya da kalabilirsiniz.
Peki doğum tarihi geldiği halde doğum halen olmadıysa ne yapmalısınız? Bu hafta büyük bir ihtimalle doğumunuz gerçekleşecektir, ancak eğer doğumunuz gerçekleşmezse doktorunuz sizin ve bebeğinizin hayatının tehlikeye girmemesi için bir sonraki hafta doğumunuzu başlatmayı önerir.

Doktorunuzun doğumu başlatabilmek için serviks (rahim ağzı) duvarınızın durumuna bakar. Eğer serviks duvarınız henüz yumuşamadıysa doğuma hazır değilsiniz demektir. Böyle bir durumda doktorunuz hormon kullanarak ya da başka tekniklerle serviks duvarınızın yumuşamasını sağlar. Bazen bu işlem gerçekleşir gerçekleşmez doğumunuz kendiliğinden başlar. Sizin durumunuza bağlı olarak amniyon keseniz patlatılabilir ya da oksitosin (Simpitan) gibi ilaçlarla doğumunuz başlatılır. Eğer bunlara rağmen doğumunuz başlamıyorsa son seçenek olarak sezeryan yöntemiyle doğumunuz gerçekleştirilir.

Sezeryan Adımları:

Sezeryan doğuma hazırlık için gereken tüm aşamaların gerçekleştirilmesinin ardından, ortalama 45 dakika sürecek bir doğuma hazırlanılır. Sezaryen doğumun, 5 dakikalık kısmı bebeğin alınması ile geçerken bunun yanında, gerekli bölgenin açılması, bölgenin temizlenmesi ve sonrasında da kapatılması işlemi ile sezaryen doğum toplam 45 dakikalık bir sürede gerçekleşir.

Sezaryen doğum için öncelikle, karnın alt kısmına 10 – 15 santim genişliğinde bir kesi atılmaktadır. Ardından, cilt altı yağ tabakası kesilir, sonrasında ise karındaki kaslar kesilmektedir. En son da karın zarı kesilir. Bunun ardından ulaşılan kısım karın boşluğudur. Karın boşluğunda rahime ulaşılır sonrasında rahmin zarı, ve sonrasında da kası, bebeğin geçebileceği genişlikte kesilmektedir. Artık amniyon sıvısına ulaşılmıştır. Yırtılan amniyon kesesinin içerisinden, öncelikle bebeğin başı, sonra da vücudunun tamamı alınır. Bebeğin göbek bağı kesilir ve sonrasında bağ bağlanır. Daha sonra ise, plasenta çıkartılıp, zarlar alınır.

Artık sezaryen doğumda, rahim içinin temizlenmesine sıra gelmiştir. Temizleme işleminin gerçekleştirilmesinden sonra, kesilen tüm kısımlar kontrol edilerek dikilir ve sezaryen doğum tamamlanır.

Doğum Sonrası Depresyon

Bebeğinizi kucağınıza almak için 9 ay beklediniz. Uzun, zor ve zahmetli hamilelik sürecinde, hep bu anı hayal ettiniz. Minik bebeğiniz doğacak, kucağınıza alacaksınız, çok mutlu olacaksınız. Ama sanki hayal edilmeyen bir şeyler var gibi. Mutlu olmanız gereken bu günlerde içinizde kötü bir his: sıkılıyorsunuz, ağlamak istiyorsunuz, gözleriniz sık sık doluyor, biri bir şey söylese hüngür hüngür ağlıyorsunuz. Kendinizi şaşkın ve çaresiz hissediyorsunuz ama neden böyle olduğunu da tahmin edemiyorsunuz. Bende mi bir gariplik var diye düşünüyorsunuz? Şimdilik endişelenmeyin. Çünkü normal bir süreç yaşıyorsunuz. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için “Lohusa Depresyonu”  makalemizi okuyabilirsiniz…

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Ayşe Duman, “Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım” ile ilgili bilgiler veriyor.

41. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Serviks açıklığım 3 cm olmuş neden doğum yapamıyorum? ilk gebeliklerinde rahim ağzı açıklığı 1 cm olan bir çok arkadaşımın doğumu başlamış.

Cevap: Doğumun başlaması için vücudunuz, doğum için her şeyin mükemmel olduğu bir zamanı beklemektedir. Doğumun ne zaman olacağını serviksin uygunluğu, doğum yolunuz ve hormonlarınız gibi birçok faktör etkilemektedir. Rahat olun, çünkü bu haftada bebeğiniz gelişmiş ve yeterli büyüklüğe ulaşmıştır. Bütün şartların uygun olduğu durumda doğumunuz da başlayacaktır. Gerektiğinde  doktorunuz  bu  konuya  müdahale  edecektir.

Soru: Gebelikte aldığım kiloları nasıl vereceğim?

Cevap: Endişelenmeyin  aslında emzirirken  çok da  kolay  kilo  verilebiliyor. Bu  konuda  diyetisyenlerimiz Aysen Arıcan ve  Sernaz  Çakır  Ercil’in ilginiz  çekecek  çok  güzel  makale  ve  videoları  var. Bunları takip  ederek  kolayca  kilo  verebilirsiniz.

Doğum Sonrası Kilo Kontrolü

Anne Sütünü Arttırırken Kilo Vermek

Hamilelik Sonrası Kilo Verirken Yapılan Hatalar

Hamilelik Sonrası Ayda Kaç Kilo Vermek Sağlıklı?

Doğum Sonrası Ne Zaman Kilo Verilebilir?

<< 40 Hafta 

Bebeğiniz Hakkında

Doğumdan sonra bebeğiniz için hayatın nasıl olacağını merak ediyorsanız, eğer hafta hafta gebelik ile ilgili makalelerimizi okumayı sevdiyseniz
“Ay Ay Bebek Gelişimi” uygulamamız da tam  size  göre. Bunun  dışında yeni doğan için var olan makalelerimizi  okumanızı ve  videolarımızı da seyretmenizi  tavsiye  ederiz.

Yenidoğanla ilgili makaleler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here