40 Haftalık Gebelik

40 Haftalık Gebelik
40 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

40. haftada bebeğiniz gelişimi tamamlamış bir şekilde, doğacağı günü bekliyor. Bebeğinizin doğumu yaklaşırken bütün vücut sistemleri gelişmiş ve artık rahim dışında yaşayabilecek bir duruma gelmiştir. Bebeğinizin ihtiyacı olan yalıtımın sağlanması için yağ hücreleri oluşmaya bu hafta da devam eder. Yağ dokusundan  dolayı bebeğinizin yanakları doğduğunda biraz tombul görünebilir.

Anne Adayı Hakkında

Rahat ve mutlu bir doğum geçirmeniz  halinde, doğumunuzu nasıl gerçekleştirdiğiniz ile ilgili bilgileri yazıp bize yollayabilir misiniz? Gelecekte doğum yapacak kadınlara umut olması için bu mucizeyi paylaşmanız mükemmel bir yol olabilir. Biz de  bunu  sizden gelenler  köşemizde yayınlayabiliriz.

Vücudunuz doğuma hazırlanırken Braxton Hicks denilen yalancı kasılmalarınız daha sık olacaktır. Üstelik düzenli olan, çok daha şiddetli ve sık gelecek doğum sancılarınız da her  an başlayabilir. Serviksiniz(rahim  ağzınız) incelip genişleyerek doğuma hazır bir hale gelir.

Bebeğinizi Eve Getirirken:

Bebeğinizi bu hafta doğurabilirsiniz fakat doğumun 40. haftadan sonraki günlere de kalması ihtimalini de unutmamanız gerekir.

Doğumların sadece yüzde 5’i zamanında gerçekleşir. Bebekler 40. haftada tam zamanında doğmak yerine genellikle  38. ve 42. hafta arasında doğarlar. Biraz daha sabredebilirsiniz, çünkü doğumunuz çok yakında gerçekleşecektir.

Bebeğiniz İçin:

Bebeğinizi hastaneden eve getirmeden önce yapmanız gereken birkaç şey vardır.

Araba Koltuğunu Unutmayın: Arabanıza uygun bir araba koltuğu kurmadan bebeğinizi hastaneden eve arabayla götürmemelisiniz. Araba koltuğu almaya gittiğinizde farklı marka,  model ve fiyatta, birçok araba koltuğu  göreceksiniz. Eğer bebeğiniz arabada çok zaman geçirecekse en rahat koltuğu almaya çalışmalısınız.

Araba koltuğu  ve  taşıt  güvenliği hakkında  daha detaylı bilgi  almak için  çocuk hastalıkları uzmanı Erdem Uzunoğlu’nun makalesini okuyabilirsiniz

Çocuklarda Taşıt Güvenliği

Doktorun Bebeğinizi Ziyaretini Planlayın: Doğumdan sonra bebeğinizin pediatri doktoru tarafından görülmesi gerekmektedir. Birçok  hastanede  zaten  doğumda  ve  daha  sonraki  günlerde  bebeğiniz  kontrol  eden  bir  çocuk  doktoru vardır. Ancak siz  önceden  seçtiğiniz  doktorun  da  bebeğiniz  görmesini  tercih  edebilirsiniz.  Doktorunuz ilk  haftalarda sarılık-emzirme adaptasyonu-kilo  alımı gibi  nedenlerle  birkaç  günde  bir  bile  sizi  görmek  isteyebilir. Eğer İstanbul’da oturuyorsanız buyrun  size bir örnek, Doktorumuzu yakından tanımak ve değerlendirmek için:  Uzm. Dr. Anıl Yeşildal

Doğumdan sonra bebeğiniz için hayatın nasıl olacağını merak ediyorsanız, eğer hafta hafta gebelik ile ilgili makalelerimizi okumayı sevdiyseniz “Ay Ay Bebek Gelişimi” kategorimiz de tam  size  göre. Bunun  dışında yeni doğan için var olan makalelerimizi  okumanızı ve  videolarımızı da seyretmenizi  tavsiye  ederiz.

Bebeğin Temel İhtiyaçlarını Almayı Unutmayın: Bebeğinizin temel gereksinimleri olan bez, tulum, battaniye ve ıslak mendilleri ihtiyaç olacağı kadar evde bulundurun. Hastaneye getirdiğiniz küçük çantada da bunları bulundurmanız gerekmektedir. Hemşireniz, bebeğinizin göbek kordonu etrafındaki temizliği nasıl yapılacağını size gösterir. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden ve  üstünden,  %70 alkollü pamuk ile silinmesi tavsiye edilir.

Yenidoğan uzmanımız Murat Palabıyık’ın  Yenidoğan  hakkındaki  makaleleri  ve videoları tam  size  göre…

Yenidoğan Bebeğin İlk Saatleri
Yenidoğan Bebeğin İlk Günleri
Uzmanından Yenidoğan Tarama Testi
Kan Uyuşmazlığı

Yenidoğan Sarılığı ile ilgili videoları izleyin.

Anne İçin:

Doktorun Talimatlarını Dikkate Alın: Doğum şekline bağlı olarak doktorunuz vücut bakımınız için bazı talimatlar verecektir. Vajinal doğumu takiben vajinal bölgeyi enfeksiyonlardan korumak ve o bölgeyi temiz tutmak için doktorunuz size ilaç ve ped verecektir. Eğer sezaryen doğum olduysanız normal doğuma göre daha uzun süre hastanede kalırsınız. Karnınızdaki kesi yüzünden oldukça ağrı hissedebilirsiniz, ama doktorunuz bu ağrıları hafifletmek için size bazı ilaçlar verebilir.

Ailenizden veya Arkadaşlarınızdan Yardım İsteyin: İyileşmeniz zaman alacağı için, arkadaşlarınızın veya  ailenizden birilerinin yemek, temizlik ve ihtiyaç duyabileceğiniz  diğer ev işlerini yapmanızda yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Hızlı bir iyileşme için mümkün olduğunca dinlenmeye çalışmalısınız. Bebeğiniz her uyuduğunda sizin de uyumanız tavsiye edilir.

Dinlenin: Bebeğinizi eve getirdikten sonra evde çok emek gerektiren yemekleri yapmak yerine kolay yapılabilir veya hazır yemekleri tercih etmeniz daha doğru olur. Sizin tek  göreviniz 40 hafta boyunca devam eden ağrılarınızdan,  sızılarınızdan ve diğer rahatsızlıklardan kurtularak bir  an  önce  iyileşmektir.

40. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Doğumu başlatan doğal uyarıcılar nelerdir?

Cevap: Öncelikle bu tür bir şey denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Göğüs ucu stimulasyonu ve cinsel ilişkinin bu konuda bazen işe yaradığı bilinmektedir.

Soru: Gebelik maskesinden kurtulabilir miyim ?

Cevap: Gebelik sırasında yüz derisi rengindeki koyulaşmaya gebelik maskesi, kloazma veya melasma denilmektedir. Melasma genellikle zamanla kaybolmakta veya  hafiflemektedir. Cilt beyazlatıcılar ve kimyasal peeling melasma tedavisinde yardımcı olabilir. Diğer tüm  tedavi seçeneklerini bir cildiye uzmanıyla görüşebilirsiniz.  Ayrıntılı bilgi  için Cildiye uzmanımız Canan İyigün’ün “Yüzdeki Lekeler – Melasma” makalesini okuyabilirsiniz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here