9 Haftalık Gebelik

9 Haftalık Gebelik
9 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Gebeliğinizin 9. haftası boyunca bebeğiniz büyümekle meşgul. Her geçen gün gözleri ortaya çıkıyor,  ancak  henüz kapalı, yine burnu, dudakları ve kulakları daha belirgin hale geliyor. Artık yüzü bir bebeğe daha çok benziyor.  El ve ayak parmakları artık bir taslaktan çok gerçek parmaklara benzemeye başlıyor. Gittikçe gelişen kaslarını hareket  ettirmeye başlıyor ve  siz bu ufak hareketleri ultrasonda görebilirsiniz, ancak henüz çok küçük olduğu için bu hareketlerini hissetmeniz imkansız. Bu arada cinsel organları gelişmeye başlamış olmakla birlikte, henüz bir kız mı erkek mi bunu sizin de doktorunuzun da anlaması mümkün değil.

Anne Adayı Hakkında

Vücudunuzda sabah hastalığından, gençliğinizdekilere  benzer yüz sivilceleri ve yorgunluğa kadar birçok değişiklik oluyor. Nedeni hormonlar!! Dikkatler tamamen sabah hastalığının üzerine odaklansa da, aslında yorgunluk gebeliğin gerçek ilk belirtisidir. Vücudunuz büyüyen ve gelişen bebeğinize uyum sağlayabilmek için hızla değişikliğe uğrar ve bu değişiklikler sizin enerjinizi düşürür. Hem beden hem zihin olarak  bazen tükendiğinizi hissedebilirsiniz.

Yorgunluğun İlk Belirtileri

Aslında bayanların çoğu daha adet dönemlerinin geciktiğini fark etmeden önce, açıklayamadıkları hafif bir yorgunluk yaşarlar. Ancak bu yorgunluk normaldir.

İhtiyaç Duydukça Dinlenin

Dinlenmek için fırsat yaratmaya çalışan. Yorucu işlerinizi, egzersizleri azaltın, daha çok rahatlatıcı sakinleştirici aktiviteler edinin. Mesela doğum öncesi yoga veya yüzme hem gücünüzü arttıracak,  hem de bunların stresi azaltıcı etkilerinden faydalanacaksınız.

Gün içinde fazladan uyku saatleri yaratmaya çalışın, fazladan uyku vücudunuzu yeniler, güçlendirir,  annelik ve gebelik ile ilgili kafanızdaki düşüncelerin, planların daha netleşmesine yardımcı olur. Dilerseniz kendinize bir gebe uyku yastığı bile alabilirsiniz.

Yorgunluk ve Stres

Yeni bebeğinizi düşünmek sizi mutlu ettiği kadar, stresinizi de artırabilir. Hem işi bırakmak zorunda kalıp, hem de bebeğin getireceği ek masraflar ile nasıl başa çıkacağımızı düşünebilirsiniz. Bebeğinizin bakımı ile ilgili düşünceler bazı  geceler uykularınızı kaçırıp, yatakta oradan oraya dönmenize sebep olabilir.

Dinlenme zamanınızdan en iyi şekilde faydalanabilmek için endişelerinizle başa çıkacak bazı yöntemler geliştirmelisiniz. Bazı bayanlar nefes egzersizlerinden fayda görürken, bazıları da arkadaşları veya eşlerinden daha fazla destek beklerler. Ilık bir duş almak yine birçok bayanı oldukça rahatlatır, yalnız küveti sıcak su ile doldurmaktan kaçının, çünkü yüksek dereceler bebeğinize ciddi zarar verebilir. Sık sık banyo yapmaktan hoşlanmıyorsanız vücudunuzun sırt ve karın gibi hassas bölgelerine ılık ancak sıcak olmayan kompresler uygulayabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda “İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.

9. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Göğüslerimde acaip değişiklikler var, giderek büyüyorlar ve çok hassaslar neler oluyor?

Sebebi hormonlar, tüm vücudunuzda birçok değişiklik oluyor ve bu normal. Göğüslerinizde tarif ettiğiniz değişiklikler de tam olarak gebeliğin size bir armağanı. Birçok bayan gebeliğin ilk belirtisi olarak, göğüslerde genişleme ve hassasiyet olduğunu ifade eder. Hassasiyet artan hormon seviyeleri ile alakalıdır, aşırı hassasiyet genellikle 1. trimestrin sonuna doğru geçer, buna uygun bir sütyen size yardımcı olabilir.

Göğüslerin büyümesinin sebebi süt bezleri ve yağ dokusunun artışı ile alakalıdır.

Meme başı veya areola dediğimiz  kahverengi  doku daha geniş ve  eskiye  göre daha koyu renkte görünmektedir. Daha geniş ve daha koyu renkli areola, sanki bebeğin  yemek masasını,  yani memeyi daha kolay görmesine yardımcı olacaktır. Areolada küçük kabarcıklar oluşur, bunlara montmery tüberkülleri denir. Buradan salgılanan yağlı bir madde meme başınızın yumuşak ve kaygan olmasını sağlar. Artan kan akımını karşılamak amacıyla göğsünüzdeki toplardamarlar  daha belirgin olarak mor çizgilenmeler şeklinde görülebilir.

Kolostrum akıntısı: Bağışıklık maddelerinden zengin, oldukça besleyici bir süt olan kolostrum, gebeliğin çok erken evrelerinde salgılamaya başlar. Bazı bayanlar bunu bir akıntı şeklinde fark edebilirler, hatta enfeksiyonlarının olduğunu zannedebilirler. Ancak bütün bayanlarda kolostrum akıntısı olmaz, kolostrum akıntısı sizin süt üretim kapasitenizi yansıtmaz.

Göğüs cildinizde gerginlik ve kaşıntılar yine göğüs boyutlarının artışıyla derinin gerilmesine bağlı kaşıntılar olabilir,  nemlendirici  bir  krem  veya losyon  rahatlamanıza yardımcı  olabilir.

Soru: 9 haftalık gebeyim hala karnım belli olmuyor, endişelenmeli miyim?

Cevap: Hayır hiç endişelenmenize gerek yok, vücut tipinize ve genetik yapınıza göre bazı bayanların  karınları 14-18i haftaya kadar belli olmayabilir. Eğer rahim çok fazla büyümüyorsa 12. haftaya kadar pelvisin dışına taşmayabilir,  o zaman da  karnınız  belli  olmaz.

Soru: Geçen gün büyük oğluma röntgen çekilirken onu tutmam gerekti, daha sonra 8-9 haftalık gebe olduğumu öğrendim, X ışınlarına maruz kalmak bebeğime zarar vermiş midir?

Cevap: Eğer kurşun yelek giydiyseniz hiç endişelenmenize gerek yoktur. Eğer giymemişseniz bile büyük ihtimalle zarar verecek düzeyde X ışını  almamışsınızdır, çünkü öncelikle  röntgen  çekimlerinde endişe sınırı olan 5-10 rad pek geçilmez. İkincisi  X ışınları direk rahim bölgenize odaklanmadığı için, X  ışınlarının zararlı etkileri belirgin olarak azalacaktır. Bu kazara bilmeden çekilen filmle maruz kalınan bir X  ışınıdır. Ancak gebe olduğunuzu bildiğiniz sürece, özellikle de ilk trimesterde röntgen filmi, tomografi gibi X ışını yayan görüntüleme yöntemlerinden kaçınmak en doğrusudur.

Soru: Bebeğin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

Cevap: Bu sorunun çok da net bir cevabı yok aslında. Bebeğin genital bölgesi, emin olacak şekilde ne zaman görünürse, o zaman bunu anlayabiliriz ve bununla ilgili birçok yanılma payı da mevcuttur; kız veya erkek olacağı söylenip doğumda tam tersi ile karşılaşılan vaka sayısı hiç de az değildir. Genellikle kadın  doğum  hekiminizin rutin  gebelik  takibinde uyguladığı 1. ve bazen de 2. düzey ultrasonda, 15-25 haftalar arasında birçok büyük anomali ve bebeğin cinsiyeti görülebilir. Bir perinatolog tarafından yapılacak  ayrıntılı ultrasonla(üç  boyutlu ultrason)  12-14. haftada bile bebeğin cinsiyeti anlaşılabilir, ancak üç  boyutlu ultrason herhangi bir sorun şüphesi olduğunda yapılacak ileri seviye bir testtir,  erken  cinsiyet  belirlemek  için  yapılmaz. Arzu  eden  aileler  bir  sorun  olmadan  da,  bebeğin  tüm  organlarını  daha  detaylı görüp, emin  olmak için de yaptırabilirler, yalnız keyfi  olan incelemelerin sirtalar  tarafından  ödenmeyebileceği de akılda tutulmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here