Bartholin Kisti

bartholin kisti
bartholin kisti

İçindekiler

Bartholin Kisti Nedir?

Bartholin bezleri vajina girişinde her 2 yanda bulunan ve vajinanın kayganlaşmasını sağlayan bir sıvı salgılayan, egzokrin bezlerdir. Zaman zaman bu bezlerin kanal ağzında bir tıkanıklık oluşarak bezin içinde bir sıvı birikmesine sebep olur. Bu durumda ortaya çıkan küçük şişliğe Bartholin Kisti adı verilir. Normal şartlarda ağrısız olan bu şişliklerin içindeki sıvı, enfeksiyon ajanlarıyla temas ederse, o zaman da iltihaplı ve şişmiş bir apse dokusuna dönüşür. Bartholin kisti veya apsisi sık görülür.

Belirtileri

Enfeksiyon kapmamış küçük bir bartholin kisti varsa, çoğu zaman bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak kist boyutları arttıkça, vajinanın dış ağzında bir şişlik, dolgunluk hissi ortaya çıkabilir. Çoğu zaman ağrısız olmakla birlikte, bu bölgede bir hassasiyet fark edilebilir. Basit bir bartholin kisti birkaç gün içinde hızla tamamen şişmiş bir bartholin apsesine dönüşebilir, bu nedenle dikkatle izlenmelidir.

Enfekte olduktan sonra hissedebileceğiniz belirtiler:

  • Vajinanın çıkış ağzında ağrılı bir yumru
  • Yürürken ve otururken zorlanma.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Ateş

Bartholin kisti tipik olarak vajinanın tek tarafında ortaya çıkar.

Nedenleri

Uzmanlar Bartholin Kisti oluşumunda ana nedenin, Bartholin Bezlerinin içinde sıvı birikmesi olduğunu düşünmektedir. Bartholin bezi ağzında bir tıkanıklık ortaya çıkarsa, sıvı birikimi olacaktır. Bu tıkanıklık genellikle basit bir enflamasyon veya ufak travmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Bartholin Kisti mikroplarla temas edip enfeksiyon kaptığında, apseye dönüşür özellikle en çok Escherichia Coli dediğimiz bakteriye bağlı enfeksiyon ortaya çıkar, bazen de cinsel yolla bulaşan Gonore ve Klamidya gibi enfeksiyonlara bağlı olarak da Bartholin apsesi ortaya çıkabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Birkaç gün sıcak oturma banyoları ile rahatlama olmuyorsa, eğer ağrı çok şiddetliyse mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Özellikle 40 yaşın üzerinde olan hastaların da daha dikkatli olması gerekir. Çünkü çok nadir de olsa bu  şişlik kanser bile olabilecek başka bir kitle ile ilişkili olabilir. 

Tedavisi

Tedavi edilip edilmemesi kistin boyutuna ve ortaya çıkan bulgulara bağlıdır. Kist ağrı yapmaya başlarsa bu, büyük ihtimalle kistin enfeksiyon kaptığı anlamına gelir. Basit kist aşamasında en sık önerilen tedavi evde yapılan sıcak oturma banyosudur. Bazen sadece kendi kendinize uygulayabileceğiniz basit tedaviler yeterli olurken, bazen de cerrahi olarak kistin veya apsenin içindeki sıvının boşaltılması gerekebilir. Enfeksiyon varsa bartholin kistindeki enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotiklerden de faydalanılabilir.

Komplikasyonları

Genellikle belirgin bir komplikasyonu olmamakla birlikte, bartholin kisti veya apseleri tekrar tekrar ortaya çıkabilir ve her seferinde tedavi gerekebilir

Bartholin Kisti Önlenebilir mi?

Belirgin bir korunma yöntemi olmamakla birlikte, cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı gibi yöntemler ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi enfeksiyonu veya apse oluşmasını önleyecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here