Çocuklar ve Televizyon Gibi Ekranlar

Kinder sitzen vor einem Fernsehgerät und sehen sich eine Kindersendung an.

Çocuklar yaparak, yaşayarak öğrenirler. Bununla birlikte çocukların hatta bebeklerin bile gün geçtikçe televizyon, tablet ve cep telefonu  gibi ekranlara daha fazla maruz kaldıkları bir gerçek.

Bu durumda yaşadıkları ekran deneyimlerini anlamlı hale getirebilmek için şu noktalara dikkat etmeliyiz:

Çocuklar ve Televizyon:

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürece dahil olmaya çalışmalıyız.  çocuklarımızın seyrettiği içerikleri bilmeli, yaşa uygunluğunu denetlemeli  ve süreyi kontrol etmeliyiz.  Gerektiğinde beraber seyretmeli ve çocuklarının ekranda gördüğü şeylerle gerçek hayat arasında bağ kurmasına yardımcı olmalıdır.

Aşağıdaki videolarda Uzm.Ped. Emine Eraslan, “Çocuk ve Televizyon İzleme” konusuyla ilgili bilgiler veriyor.

Bebek ve küçük çocukların uyanık oldukları zaman sınırlı olduğu için gerçek öğrenmeye yeterli zaman kalabilmesi için özellikle 2 yaş altında ekran karşısında geçirilecek süreyi sınırlandırmak çok önemlidir.

Kendi teknoloji kullanımımızı gözden geçirmeli ve gerekiyorsa sınırlamalıyız (Sürekli cep telefonu ile ilgilenmek, konuşmak, sosyal medya takip etmek, mesaj atmak, gazete okumak vb). Çocuklarımızın
varlığında sık teknoloji kullanımı onların dikkat çekmek için uygunsuz davranışlarda bulunmalarına sebep olabileceği gibi bizleri model almalarına da sebep olacaktır.

Yetişkinlere uygun (haberler, yarışma programları, tartışmalar, diziler vb) programları çocuklarımız yattıktan sonra izlemeliyiz. Küçük çocuklar gözlemleyerek ve model alarak öğrenirler. Ekranda
gördükleri/duydukları pek çok davranışı öğrendiklerini unutmamalıyız. Yaş büyüdükçe izlenmesine daha fazla izin verilen yetişkinler için hazırlanmış içeriklere sahip diziler ve filmler çocukların erken dönemde cinsellik, şiddet ve öfke içeren davranışlara yönelmelerine sebep olmaktadır.

Akşam saatlerini ekran karşısında geçiren çocukları uyutmak daha zor hale gelmektedir. Rahat uykuya dalabilmeleri, huzurlu ve sağlıklı bir uyku için yatmadan en az bir  saat önce tv, tablet   vb araçları sınırlamak çok faydalıdır.

Yemek yerken Tv, tablet vb kullanmak çocuğunuzun yemek alışkanlığının gelişmesine engel olacaktır. Ekran karşısında atıştıran, yemek yiyen ve odasında tv seyreden çocukların daha kilolu olma ve obeziteye yakalanma oranları daha yüksektir.

Çocukların odalarında ekran kullanmalarına izin verilmemelidir. Aksi takdirde hem süre sınırlandırması yapmak imkansızlaşacak hem de içerik kontrolü mümkün olmayacaktır. Örneğin odalarında tv olmamalı, mümkünse bilgisayar ve tabletler ortak alanlarda kullanılmalıdır.

Ekranların hayatımıza pek çok kolaylık, yenilik ve keyif kattığı bir gerçektir. Bununla birlikte her şeyde olduğu gibi teknolojinin amaçlı ve duyarlı kullanımı özellikle çocuklarımızın gelişimi açısından çok önemlidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here