Çocuklarda Topallama ( Geçici Sinovit ) 

Çocuklarda Topallama ( Geçici Sinovit ) 
Çocuklarda Topallama ( Geçici Sinovit ) 

1 Nisan 2004 akşamı, işten yorgun argın döndüğümde kızım Duru’nun bir bacağını sürüyerek topalladığını fark ettiğimde başımdan kaynar sular döküldüğünü dün gibi hatırlarım. Muayene ettiğimde sol kalça hareketlerinin ağrılı olduğunu gördüm. Hemen bakıcısını aradık, düşme çarpma olmadığını öğrendik. Ardından da ciddi bir şey çıkmayacağını bildiğimiz halde bazı tetkikler ve kalça ultrasonografisi için hastanenin yolunu tuttuk. Sonuçlar temiz çıktığı gibi 3-4 günde kızım tamamen iyileşti… Kızımız geçici sinovit yaşamıştı (Transient sinovit veya toksik sinovit).

Geçici sinovite ait bu tür belirtiler çoğu kez ani başlangıçlıdır, panik yapmaya gerek yoktur ama yine de doktorunuza danışmalısınız.

Geçici sinovit nedir?

Geçici sinovit, kalça ekleminde ağrının çocukluk çağındaki en sık nedenidir. Çoğu kez nedeni virüslerdir. Ancak birçok vakada ne bu virüs tespit edilebilir ne de kesin bir neden. Bazı vakalarda, kalçada ağrı başlamasından önceki 2-3 hafta içinde canlı virüs aşısı (mesela kızamık veya suçiçeği) hikâyesi olduğu görülmektedir. Geçici sinovitte kalça ekleminde enflamasyona bağlı olarak ağrı ve basamama ortaya çıkar.

Geçici sinovit en çok oyun çağı erkek çocuklarında (1-4 yaş arası) görülür. En çok karıştırıldığı durum mikrobik artrittir. Mikrobik artritte durum çok ciddidir; eklem boşluğu bakteriler tarafından istila edilmiş ve hasara uğramıştır.

Geçici sinovit belirtileri nelerdir?

Ağrı gelip geçici de olabilir; bir eklemden diğerine de geçebilir. Bu ne demek oluyor? Bazen rahat yürüyüp basarken bazen ağrıdan dolayı basamadığı; bazen sol bazen sağ bacağını koruduğu görülebilir.

Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Son günlerde geçirilmiş viral soğuk algınlığı;

Hafif ateş;

Son günlerde yapılmış canlı virüs aşısı;

Yürürken kalçayı koruma; diz; baldır veya kalçada ağrı;

Uzun süre oturduktan sonra barizleşen kalça ağrısı

Geçici sinovit tanısı nasıl konur?

Yukarıdaki belirtilere neden olan başka bazı önemli hastalıkların dışlanması ile tanı konur; virüsün kendinin gösterilmesi gerekmez. Bazı kan testlerinde enflamasyonun ciddi olmadığı; grafilerde de eklemde ciddi bir sorun olmadığı gösterilmelidir. Kalça ultrasonunda kalça eklemi boşluğunda sıvı birikimi gösterilir. Sıvı, dokularda şişlik ve enflamasyonu gösterir.

Geçici sinovitin tedavisi var mıdır?

İbuprofen şurupları ile 3-7 günde (en fazla 2 hafta) kendiliğinden iyileşir. Mümkün olduğu kadar da kalça eklemine yük binmesine engel olunmalıdır (2,5 yaşındaki hareketli bir çocuk nasıl yerinde tutulabilecekse?)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here