Down Sendromlu Gençler İş Yerinde, Hayatın İçinde

down sendromu
down sendromu

Down Sendromu Derneği’nin üç yıldır başarıyla uyguladığı, “Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesi, Temmuz ayından bu yana Sabancı Vakfı Hibe Programları desteğiyle devam ediyor. Üç yıldır 34 Down sendromlu gencin iş koçları ile özel sektörde istihdam edilmesi sağlanmaktadır. Seçilen iş yerlerinde çalışanlara farklılıklarla bir arada olmaya yönelik eğitimler verilmektedir. Proje kapsamında daha çok Down sendromlu bireyin iş hayatında yer alması hedefleniyor.

Down Sendromu Derneği’nin Projesi

Down Sendromu Derneği tarafından hayata geçirilen ve üç yıldır başarıyla devam eden İş Koçluğu Programı bu yıl Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında destekleniyor.  Down Sendromu Derneği Down sendromlu bireylerin iş hayatına katılımlarının mümkün olduğunu daha geniş kitlelere duyurmak ve kanun koyuculara ilgili düzenlemeleri önermek amacıyla “Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesiyle yola çıktı. Üç yıldır süren proje kapsamında bu güne kadar istihdamı sağlanan Down sendromlu gençlere her geçen gün yenileri eklendi. Sabancı Vakfı ile işbirliği kapsamında İş Koçlarının çoğalması, dolayısıyla daha çok Down sendromlu bireyin iş hayatında yerini alması hedefleniyor.

Proje 4 Bin Kişiyi Etkileyecek

“Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesinin koordinatörü, Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, “Daha fazla Down sendromlu gencin istihdam edilmesini hedefliyoruz” dedi. Asıl amaçlarının altını çizerek şunu ekledi. “Biz Down sendromlu gençlerin ve ileride tüm zihinsel engelli gençlerin iş koçlarının desteğiyle aktif bir çalışma hayatı sürdürebileceğine inanıyoruz. Bu yüzden de iş koçları yetiştirmeyi ve bunun ülke genelinde yaygınlaşmasını çok önemsiyoruz. İş Koçluğu Programının Türkiye’de bir zihinsel engelli istihdam politikası olarak uygulanmasını istiyoruz.”

Engellilerin hayatın her alanına eşit şekilde katılımı

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, istihdamın engelli bireylerin hayatın her alanına eşit şekilde katılımını sağlamadaki önemini vurguladı.

“Sabancı Vakfı olarak, engellilerin çözüm bekleyen öncelikli sorunlarından istihdam, eğitim ve hak temelli mücadele konularını gündeme getiriyoruz. Bu alanda yapılan projeleri de Hibe Programlarımız aracılığıyla destekliyoruz. Down Sendromu Derneği ile beraber de zihinsel engelli gençlerin iş hayatına katılımı için örnek teşkil eden bir model üzerinde çalışıyoruz. Derneğin bu konudaki uzmanlığının yanına hibe desteğimizi ve proje danışmanlığımızı koyuyoruz. Bu yıl 20 gencin istihdamına ve İş Koçluğu modelini Türkiye’ye duyurmaya katkıda bulunacağız.” dedi.

Proje, 20 Down sendromlu gencin istihdam edilmesi, bu yolla onların aileleri ve onlarla beraber çalışacak yaklaşık 4 bin kişinin projeden doğrudan etkilenmesini hedeflemektedir.
Bu proje şimdiden Türkiye’de bir örnek olma yolunda ilerliyor.

Down Sendromu Derneği, bağımsız yaşamın en önemli basamağının kişinin çalışıp kendi parasını kazanması ve idaresini yapabilmesi olduğuna vurgu yaptı. Bu yüzden projenin ismini “Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” olarak belirledi.

Gerekli fırsatlar verilip uygun düzenlemeler yapılırsa Down sendromlu gençlerin iş hayatında üretken ve sistemin çalışmasına katkıda bulunan bireyler olabileceğinin altı çizildi. Proje, çocuklarının bağımsız olma yolunda ilerlediklerini gören ailelerin de geleceğe daha umutla bakabilmesini sağlayacak. İyi örneklerin yaygınlaştırılması ve tanıtılmasıyla işverenlerin zihinsel engellilerin istihdamındaki endişelerini azaltmak ve işe alımları teşvik etmek de hedefler arasında.

Projeye istihdam yaratarak destek veren kurum ve kuruluşlar şöyle; Bimeks, Big Chef’s, Rava Petrokimya Üretim A.Ş., Hilton İstanbul Bomonti Hotel&Conference Center, Deichmann, Bantaş, ISS Hazır Yemek Üretim ve Hizmet AŞ..

İş Koçluğu Modeli Türkiye’ye Yayılacak

Projenin tek hedefi iş koçu yetiştirerek, Down sendromlu bireyleri istihdam etmek değil. Bunun yanı sıra, projenin sonunda geliştirilecek İş Koçluğu eğitimi ve uygulama modelinin tüm Türkiye tarafından tanınması ve zihinsel engellilerin istihdamlarında kullanılması da derneğin amaçları arasında.
“Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesi kapsamında, 20 Down sendromlu gencin daha işe yerleştirilmesi, iş yerlerinin zihinsel engelli istihdamıyla ilgili beklentilerinin incelenmesi, yasalardaki engelli istihdamına yönelik uygulamaların geliştirilmesi için ilgili bakanlıklara ve eğitim merkezlerine sunulması aşamaları olacak.

Program ve haber hakkında bilgi almak için: 0532 161 72 56 veya 0532 44133 07

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here