Emziren Anneler COVID-19 Aşısı Yaptırabilir mi?

Emziren Anneler COVID-19 Aşısı Yaptırabilir mi?
Emziren Anneler COVID-19 Aşısı Yaptırabilir mi?

Son zamanlarda genç insanlara da COVID-19 aşılarının yapılmaya başlanması ile birlikte, özellikle emziren anneler bebeklerine herhangi bir zararı olur mu diye endişeye kapılmaktadır. Bu videomla bu konudaki tüm endişelerinizi gidermek istiyorum.

– COVİD aşısı anne sütüne geçer mi?
– Emziren anneler COVİD aşısı olabilir mi?
– Emziren anneler için hangi COVİD aşısı daha uygundur?
– COVİD aşısı olmak bebeğimi komik enfeksiyonuna karşı korur mu?

Tüm bu sorularınızın cevaplarını bu videoda bulabilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Sevgili Doktoramcam takipçileri biraz da yazın rehavetiyle birlikte, uzun zamandır sizlere bir video çekemediğimin farkındayım.  Aslında ne zamandır  aklımda, çok sık soruluyor özellikle emziren anneler COVID  aşısı olabilir mi? Şu anda aşıların yeterliliği dolayısıyla artık yaş grubuna bakılmaksızın 17-18 yaşındaki gençlerimiz dahil herkese aşı yapılabilmekte.

Emziren anneler COVID  aşısı olabilir mi?

O yüzden emziren annelerin kafasında çok fazla soru işareti oluşuyor.  “Acaba emzirirken aşısı olabilir miyiz” diye.  Öncelikle ülkemizde şu anda 2 çeşit aşı yapılmakta. Birisi m-RNA aşısı olan Biontech-Pfizer  aşısı, 2.si de  Sinovac dediğimiz Çin aşısı, yani inaktif aşı. Öncelikle Biontech aşısı ile ilgili bir çalışma var, vaka sayısı çok yüksek olmamakla birlikte, anne sütü emzirirken güvenli olduğunu gösteren bir çalışmamız var elimizde. Zaten mantık olarak  baktığımızda, m-RNA çok stabil olmayan bir molekül. Vücuda girdikten sonra, vücut ısısı ile birlikte hızla parçalanan ve yok olan bir molekül. Az bir miktar süte geçse bile onun da yine bebeğin mide asidi ile birlikte parçalandığını biliyoruz. Dolayısıyla emzirirken anne çok rahatlıkla Biontech aşısı olabilir. 2.si Sinovac inaktif aşı, onunla ilgili bir çalışma olmamakla birlikte, 150 yıllık tecrübemizle, tüm inaktif aşıların emzirirken güvenli olduğunu biliyoruz.

Dolayısıyla ister Sinovac, ister Biontech aşısı olsun, emzirirken aşı olabiliriz. Bunun bir avantajı da anne sütüne geçecek antikorlar bebeğinizi dolaylı olarak COVID enfeksiyonuna karşı koruyacaktır.

COVID çocuklar için ne kadar tehlikeli? Ne kadar ölümcül?

Şu konuda da ufak bir parantez açmak istiyorum. Evet COVID nadiren bazı çocuklarda ağır geçebilmekle birlikte, erişkinlere ve  risk faktörleri olanlara göre mukayese ettiğimizde bugüne kadar sağlıklı risk faktörü olmayan bir çocuk ölümü neredeyse hiç yok. Yani bir elin beş parmağından daha fazla değil. Yapılan çalışmalara göre 137 milyon çocuk takip edilmiş ve ölüm sebepleri araştırılmış, daha önce de söylemiştim bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kaza nedeniyle ölüm 0-18 yaşta 25 kat fazla olarak tespit edilmiş COVID’ten. İnfluenza bile, basit gibi gördüğümüz, sık sık karşılaştığımız influenzaya bağlı ölümler bile 2,5 kat fazla görülmüş.

Dolayısıyla COVID neredeyse, çocuklar için bir risk değildir. Nadiren 6-8 hafta içinde MİS-C dediğimiz, Kawasaki benzeri bir komplikasyon olabilir. Ancak burada da yine iyi merkezlerde ölüm oranları, yok denecek kadar azdır. Hepinize sağlıklı günler diliyorum. Bu arada ben de hastalığı geçirdiğim için aşımı ertelemiştim. Bugün Sinovac aşımı ben de oldum. 4 hafta sonra da 2. dozumu olacağım. Herkese iyi günler ve sağlıklı günler diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here