Evinizdeki 7 Büyük Tehlike

Evinizdeki 7 Büyük Tehlike
Evinizdeki 7 Büyük Tehlike

Ne de çabuk geçiyor zaman daha dün gibi sevgili bebeğinizi kucağınıza aldığınız gün, değil mi? O artık tamı tamına 12 aylık, yani 1 yaşında. Peki her gün çocuğunuzu tehdit eden, evinizdeki tehlikelerin farkında mısınız? Eviniz, canınızdan bile değerli yavrunuz için ne kadar güvenli?

Büyük ihtimalle 1-2 ay öncesine kadar çocuğunuz bıraktığınız yerde duruyordu, evin içinde herhangi bir yerden başka bir yere gidemiyordu. Oysa şimdi emekleyerek, sürünerek, tutunup kalkarak, sıralayarak belki de yürüyerek evin her yerine gidebilecek yeteneğe sahip. Artık, evinizi onun için daha güvenli hale getirme zamanı. Şimdi sizlere ev kazalarını önlemek, kaza olsa bile olabilecek zararları en aza indirebilecek, çok önemli bazı önlemlerden bahsetmek istiyorum. Moralinizi bozmak istemem, ama zaman zaman meslek hayatımda karşıma çıkan, ne yazık ki sonuçları çok acı ve geri dönüşsüz olan bazı kaza örnekleri de vermek zorundayım. Ev kazalarına karşı alabileceğiniz başlıca önlemlere gelince

  1. Biblolar-vazolar

Evinizde masa, sehpa ve kütüphane üzerinde bulunan ufak süs eşyaları, biblolar veya büyük vazoları, tabakları artık kaldırma zamanı. Örtünün üzerinde, masanın ortasında, ulaşamaz demeyin. Örtüyü çekip kafasına düşüren, başı yarılıp dikiş atılan çok hastam oldu. Masada kalmış tabaklara eliyle vurup, kırılarak gözüne batan cam parçaları nedeniyle, neredeyse gözü çıkan ve görme engelli olma tehlikesiyle baş başa kalan hasta sayısı hiç de az değil.

  1. Mobilyaların sivri köşeleri

Masalar, sehpalar ve bazı mobilyaların sivri köşeleri çok ağır yaralanmalara sebep olabilir. Bunu önlemek için yapı marketlerde veya güvenlik malzemeleri satan bazı mağazalarda bulabileceğiniz silikon veya kauçuktan yapılmış sivri köşeleri yumuşatıcı bazı malzemeler bulabilirsiniz. Bunları köşelere aman çok sağlam yapıştırın, gerektiğinde yenileyin. Çünkü bu minik afacanlar elleriyle ve dişleri ile bunları koparmayı çok seviyorlar.

  1. Çekmeceler dolaplar

Evdeki bir diğer tehlike odağı da çekmeceler ve dolaplar. Çekmece ve dolapların içinde genellikle çok uzun zaman önceden kalan, varlığını bile unuttuğumuz, yutulabilecek veya boğaza kaçabilecek küçük nesneler olabilir. Ya da sivri kesici-delici bazı aletlerin kalma olasılığı çok yüksektir. Üstüne üstlük meraklı küçükler sürekli o çekmeceleri veya dolap kapaklarını açıp kapatırken el parmaklarını kolaylıkla buralara sıkıştırabilirler. Bu tür kazaları ve yaralanmaları önleyebilmek için, yine çeşitli mağazalarda satılan dolap ve çekmece kilitlerinden faydalanabilirsiniz.

  1. Ev içi merdivenler

Eğer 2 katlı veya 3 katlı bir evde oturuyorsanız, bu merdivenlerin de minik yavrunuz için büyük bir tehlike oluşturduğunu asla aklınızdan çıkartmayın. Bu tür kazaları önlemek için, merdivenin alt ve üst ucuna takılabilen, çocuklar tarafından açılması mümkün olmayan özel kapılar mevcuttur. Çocuğunuz ayaklandığı andan itibaren bu tür önlemler, bebeğinizde düşerek ciddi yaralanmalar olmasını önlemek için çok önemlidir. Sakın çocuğum henüz yürümüyor, merdiven çıkamaz diye kendiniz kandırmayın. Bilmem hiç gördünüz mü, emekleyen bebekler, merdivenlere yürüyenlerden çok daha hızlı tırmanabilmektedir.

  1. Pencere kilitleri

Daha tırmanamaz demeyin, bu afacanlar son derece akıllı ve becerikli, şimdi olmasa bile 3-5 ay sonra, sandalye, yastık gibi çeşitli malzemeleri üst üste koyarak her yere çok kolaylıkla tırmanabileceğinden hiç şüpheniz olmasın. Bu nedenle geç olmadan şimdiden pencere kilitlerinizi taktırmayı ihmal etmeyin. Çünkü yüksekten düşme çoğu zaman sakatlık, hatta yaşam kaybıyla sonuçlanabilen çok tehlikeli bir kazadır.

  1. İlaçlar ve temizlik malzemeleri

Meslek hayatım boyunca bunlar yüzünden hayati tehlike atlatan, hatta ne yazık ki ölümle sonuçlanan o kadar çok kazaya şahit oldum ki. Belki zamanında fark edildiğinde bazı ilaçlarla zehirlenmelerin zararları önlenebilir ve çocuk kurtarılabilir. Ancak her zaman bu kadar şanslı olmayabilirsiniz, üstüne üstlük çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücü, yağ çözücü gibi temizlik malzemelerinin ilaçlardan kat kat daha tehlikeli daha ağır sonuçları olabilmektedir. Çünkü bunların herhangi bir antidotu yoktur. Ağız, solunum yolları, nefes borusu ve yemek borusu gibi tüm iç organlarda geriye dönüşsüz, tedavisi mümkün olmayan yaralanmalar bu tür kimyasal maddelerle kaçınılmazdır. Ve bu tür yaralanmalar ne yazık ki ölümle bile sonuçlanabilir.

Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden ilaç dolaplarının ve temizlik malzemelerinin kilit altında ve çok yüksek dolaplarda olmasını temin edin. Bunlar için daha önceki satırlarda bahsettiğim dolap ve çekmece kilitleri de yeterli olamaz, çünkü bu afacanlar bir süre sonra, bu basit kilitleri de açmayı başarabilirler.

  1. Ağır eşyalar ve mobilyalar

Portmanto, kütüphane ve televizyon gibi ağır eşyaların duvara sağlam ve de devrilmelerini önleyecek bir şekilde sabitlenmesi son derece önlemdir. Bu uygulama, zaten deprem güvenliği için de önerilmektedir. Çok üzülerek söylüyorum, 2 yıl önce bir nöbetimde portmantonun altında kalarak ne yazık ki kurtaramadığımız bir hastam olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Kaza geliyorum demez diye bir atasözümüz var, aslında kaza geliyorum der de biz fark etmeyiz. Bunlar meslek hayatımda en sık karşılaştığım kazalar ile ilgili naçizane bazı öneriler, daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz doktoramcam.com sitemizde, ev kazaları ve güvenlik kategorisinde yer alan onlarca uzman makalesi ve uzman videosundan faydalanabilirsiniz.

Kazasız ve güvenli günler sizlerle ve yavrunuzla birlikte olsun.

Aşağıdaki videoda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Evde Çocuk Güvenliği” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here