Gençlerde Estetik Cerrahi

Gençlerde Estetik Cerrahi
Gençlerde Estetik Cerrahi

İçindekiler

Gençlerde eskiye oranla, estetik operasyonlara daha çok talep var mı?

Toplumsal iletişimde yer alan her sosyo-entelektüel kişi için aslında görünüm ve beden algılanması çok önemlidir. Aslında adolesan çağı gençlerde estetik cerrahi girişimleri daha da eskilere dayanmaktadır. Ancak, medyanın ilgisini son zamanlarda üzerine daha çok çekmiştir. Yine de, son zamanlarda katlanır tarzda talep artışını biz de yaşamakta ve gözlemlemekteyiz. Özellikle 2000’li yıllardan sonra bu artış daha da belirginleşmiştir. Sadece bizim ülkemizde değil, bu yurtdışında da söz konusudur ve hatta belki daha da büyük boyuttadır diyebilirim. Nitekim ben de profesyonel amaçlı ziyaretlerimde yoğun bir talebe muhatap olmuşumdur.

Gençler arasında en çok tercih edilen, moda olan estetik ameliyat hangisi?

Yüzün en çıkıntılı ve belirgin ögesi olan burun gençlerin de hedef estetik organı olma özelliğini korumaktadır. Tarihçiler boşuna, “Kleopatra’nın burnu biraz daha kısa olsa idi dünyanın tarihi değişirdi” dememişler. Yarının tarihini yazacak gençler de doğal olarak ilk değişimi burunlarında yaşamak istiyorlar.

Aşağıdaki videoda Prof. Dr. Necmettin Kutlu, “Vücut Şekillendirme” hakkında bilgiler veriyor.

Kızlar ve erkeklerde en çok tercih edilen estetik ameliyat türleri neler?

Kızlara öncelik verecek olursak, burundan başlamak üzere, meme küçültme, büyütme ve/veya asimetri düzeltilmesi, kepçe kulak, dudak kalınlaştırma, liposuction,  yağ veya değişik dolgu maddelerinin enjeksiyonu, nedbelerin yok edilmesi, karın gerdirme ve çarpık bacakların düzeltilmesi olarak sıralıyabiliriz.

Erkeklerde ise yine burun ön sırada olmak üzere, kepçe kulak düzeltilmesi, özellikle liposuction ve jinekomasti dediğimiz memelerde aşırı büyüme ve kitle oluşumu, nedbelerin düzeltilmesi ve akne izlerinin silinmesi ve karın germe sayılabilir.

Estetik girişimler için beklenmesi gereken bir yaş sınırı var mı?

Burun ameliyatları için şimdiye kadar genelde kabul edilen yaş sınırı kızlarda 17, erkeklerde 18 yaş iken, son zamanlarda bunun 2 yaş geriye çekildiğini görmekteyiz. Yani kızlar 15, erkekler ise 16 yaşlarında ameliyat edilebiliyorlar.

Kızlarda büyük memeler, özellikle batı ülkelerinde cinsel yaşamın erken başlaması ve doğum kontrol haplarının kullanılması nedeniyle, oldukça sık ve büyük oranlarda görülebilmektedir. Büyük memeler, sırt ve omuzlarda ağırlık, boyunda kamburlaşma ve psiko-sosyal rahatsızlıklara yol açmaktadırlar. Bu nedenle 15-16 yaş gibi erken dönemlerde bile yapılır duruma gelinmiştir.

Kulak, daha henüz beş yaşında iken erişkindekinin boyutlarına hemen hemen gelmiş olmaktadır. Ayrıca erken yaşta kulak kıkırdağı daha yumuşak ve direnci az olduğundan, erişkindeki gibi inceltme işlemine gerek duyulmaksızın katlanabilmektedir. Dolayısıyla çok erken yaşta girişime en kolay ve rahat karar verebildiğimiz organ budur.

Liposuction, bilindiği gibi,  aslında  bir zayıflatma değil, şekillendirme girişimidir. Bunun için gençler henüz aktif ve enerjik iken kilolarını aktivite,spor ve diyet yaparak atabilirler ve ancak sonra, gerekirse, “liposculpturing” dediğimiz teknik ile vücuda şekil verme işlemi yapılabilir. Yine de gelişmekte ve her an değişmekte olan bir yapıda bu tarz girişimleri yapmadan önce, gelecekte ne olacağını bilmediğimiz bir sürece müdahale de bulunduğumuzu unutmadan, kararı hasta ve ebeveyni ile diyalog kurarak iyi bir süzgeçten geçirmeliyiz. Yararı ve olası olumsuzlukları objektif bir şekilde gözden geçirmeliyiz. Aslında bu tarz yaklaşım meme küçültme için de geçerlidir.

Karın germe daha çok fazla kilo verme sonrası ortaya çıkan aşırı deri sarkmaları ve çatlakların yok edilmesine yönelik yapılır. Bunu yapmadan önce hastanın psikolojisi iyi değerlendirilmeli ve yakın zamanda tekrar kilo alma veya verme olgusunu yaşayıp yaşamayacağına dair iyi bir kanaat getirilmelidir.

Güzel ve neredeyse birbirine benzeyen genç kızların oynadığı televizyon dizileri estetik ameliyatların gençler arasında yaygınlaşmasında etkili olabilir mi?

Estetik girişimlere katlanan tarzdaki talep artışının en önemli etkeni tabii ki yazılı ve görsel basındır. Bu renk, hareket ve sunu dolu, her kanalda sayıları giderek artan diziler, pop star, türkü star veya benzeri yarışmalar, ki bunlardan birisi de daha çok küçük yaş gurubunu da içeriyordu, buralarda uygulanan makyaj, giysiler, takılar, mizansenler ve en önemlisi uyandırılan hayaller hep önemlidir. Bu arada çıkan renk dolu gençlik dergileri, fotoğraf teknikleri yine etkili olmuşlardır. Ancak, bu arada etken olarak  biz plastik cerrahlar, kendimize de pay çıkartacak olursak, geliştirilen yeni tekniklerimiz cerrahiyi daha uygun, kısa zamanlı emin ve güvenilir kılmıştır. Sonuçlarının da daha erken dönemde sorunsuz görülmesi ve bunların  yine basına yansıması talep artışlarına önemli katkı getirmiştir.

Gençler estetik ameliyatları yaz tatilinde mi yaptırıyor? Ameliyatlar ne kadar sürede iyileşiyor?

Deneyim ve beceri ile birleşen doğru karar ve teknik ameliyat sonrası iyileşme sürecinde çok önemlidir ve bu süreyi  kısaltmakta baş etkenlerdir. Örneğin burun ameliyatları sonrası görülen morarma, göze kan oturması, aşırı ödem ya hiç veya çok küçük miktarlarda görülebilir. Normalde burun alçısı bir haftada alındığında bunların artık ya geçmiş olması veya az izlerinin kalması beklenir. Her ne kadar burnun tam oturması altı sekiz ay kadar sürerse de bir hafta sonra ancak kişinin kendinin anlayabileceği bir ödem görülebilir. Artık abartılı “fındık ve oyuk” tarzı burunlar demode olduklarından kendilerini tanımayan biri onların burun estetiği geçirmiş olduğunu bile bilemezler. Arkadaşları ise, ” Ya! senin yüzünde bir değişiklik var ama nedir anlayamadık” derler. Bu kepçe kulak için de böyledir. Karın germe biraz sıkıntı verebilir ve onbeş gün kadar nisbeten bir kısıtlama yaşanabilir. Bu nedenlerden dolayı artık onbeş günlük ara tatillerde bile bu ameliyatlar yapılmaktadırlar. Böylece yaz tatili tatil olarak yaşanabilmekte ve bedendeki eserin sergilenmesi de mümkün olabilmektedir.

Gençler estetik ameliyat yaptırmaya aileleri ile beraber mi karar veriyor? Yoksa operasyon geçireceklerini aile ve çevrelerinden saklıyorlar mı?

Ülkemizdeki henüz yaşayan geleneksel yapı sonucu çoğunlukla gençler aileleri ile birlikte bize geliyorlar. Bazen de aile içinde kendilerine yaşça ve duyguca en yakın buldukları ile beraber geliyorlar ve bize danışıyorlar, fikir sahibi oluyorlar. Ancak öğrenci kesiminin aileleri il dışında olduklarında görüşmeye kendileri yalnız da gelebiliyorlar.

Her ne kadar genç adolesan kişiden hukuken sorumlu ebeveyn ise de, öz olarak beden yapısı ile ilgili rahatsızlık gence ait olduğundan onun bu ameliyatı olma dürtüsü bizce daha önemlidir. Bu konuda ne cerrah olarak biz, ne de ebeveyn yönlendirme hakkına sahip değilizdir.

Yine de şu ilkeleri gözetmeli ve bunların doğrultusunda hareket etmeliyiz:

  • Cerrahi girişimin amacı: Düşünülen girişim gerçekçi midir? Genç kişi, ameliyatı olma kararında yetkin ve arkasında duracak farkındalığa sahip midir?
  • Şekilsel bozukluk belirgin midir? Bunu düzeltmekle ilgili beklentilerinde gerçekçi bir yapıda mıdır?
  • Fiziksel olgunluk düzeyi bu girişimi kaldırabilecek midir?
  • Şekilsel bozukluk nedeniyle toplumsal yaşamda duyduğu acı ve rahatsızlığın boyutu büyük müdür?
  • Hasta ameliyat sonrası süreçte uyumlu olabilecek ve oluşan değişimi kabullenecek midir?
  • Ebeveynler ameliyatı ne kadar desteklemektedirler? Ne kadar gerçekçidirler?

Mezuniyet hediyesi olarak estetik ameliyat yaptırmak için gelen aileler var mı?

Elbette bu şekilde gelen aileler var. Ancak, bizim pratiğimizde daha çok evlilik öncesi hazırlık amaçlı başvurulara daha çok rastlıyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here