Gribe Ne İyi Gelir

gribe ne iyi gelir
gribe ne iyi gelir

İçindekiler

Grip hastalığı, influenza denilen bir virüsle olur

Grip hastalığının 2 ile 5 günlük bir kuluçka süresi vardır. Hastalık damlacık yoluyla, hasta kişilerin ağız, burun sekresyonları ile hapşırma, öksürme ile etrafa saçılan mikropların solunması ile ya da virüsün bulaştığı yerlere ellerle dokunma ve tokalaşma sonucu bulaşır.

Klinik bulgular aniden başlayan yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk , baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, öksürük , bazen ishal ve kusma ile karakterizedir.

Grip, özellikle 2 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler , astım gibi akciğer hastalığı olanlar, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar , diyabetikler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi hastalık tablosuna neden olabilir.

Bu risk grubundaki hastalar grip şüphesinde mutlaka hekime başvurmalıdır. bu gruptaki hastalara hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde profilaksi dediğimiz koruyucu ilaç tedavisi uygulanır.

Grip sonrası temas yüksek riskli gruplar

  • 5 yaşından küçük (özellikle 2 yaş altı) çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler,
  • Altta yatan bir hastalık olması, akciğer, hematolojik, metabolik, böbrek hastalığı,
  • Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar,
  • Uzun dönem aspirin tedavisi almak zorunda olanlar

Temas sonrası profilaksi gripli kişi ile temasta; ateş başlangıcından 1 gün öncesi ve ateşin düşmesinden 1 gün sonrası arasındaki süreçteki temasta verilir. Temastan sonraki ilk 48 saatte verilmesi gerekir.

Grip tanısı yapılacak testlerle kesinleştirilebilir

Grip salgını sırasında, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, sık sık el yıkamalı, mümkünse kalabalık ortamlara girmemeli, gripli hasta ile temas zorunluğu varsa maske takmalı, bol sıvı tüketmelidir.

Çocukları korumak için neler yapılabilir?

Hasta kişilerden uzak tutmalı, kalabalık ortama sokmamalı, sigara içmemeli, yanında sigara içilmesine izin vermemeli,orta ısısına dikkat etmeli, ne çok kalın ne çok ince kıyafet giydirilmemeli, oda sık sık havalandırılmalı, uykusuna dikkat etmeli ve dengeli beslenmelidir.

Grip olan kişiler ne gibi önlemler alabilirler?

  • Hastalar kalabalık ortamlara girmemeli
  • Hapşırma ve öksürmeleri esnasında mutlaka tek kullanımlık kâğıt mendilleri kullanmalı ve kullandıktan sonra etrafa temas ettirmeden çöpe atmalılar.

Gribe ne iyi  gelir?

  • Bol sıvı almalı
  • Yatak istirahatı kesinlikle gerekir.
  • Gripte antibiyotiklerin yeri yoktur.
  • Antribiyotikler florayı bozarak hastalığı şiddetlendirebilir. Doktor kontrolü olmadan ilaç alınmamalıdır.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Özlem Özsoy Yolcu, “Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu” ve “İdrar Yolu Enfeksiyonu” hakkında bilgiler veriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here