Gülüş Tasarımı ve Uygulama Şekli

Gülüş Tasarımı ve Uygulama Şekli
Gülüş Tasarımı ve Uygulama Şekli

Gülüş tasarımı yapılarak kişilerin gülüşleri arzu edilen konuma getirilir. Bunun yapılabilmesi için diş beyazlatma, bonding, zirkon kaplamalar, diş eti sorunların giderilmesi, dişlerin konumunun yaralanması gibi tekniklerden faydalanılır. Bu sayede dişlerin renkleri, çatlakları ve kırıkları düzeltilir. Diş etinde bulunan rahatsızlıklar tedavi edilir, görünümü düzeltilir. Gülüş tasarımı yapılırken kişinin ten rengi, dişleri ve dudak yapısı beraber değerlendirilerek, bunlar bir bütün halinde sağlıklı ve en uygun konuma getirilir. Fakat en önemli detay diş ve diş etinin uyum içinde olmasının sağlanmasıdır. Gülüş sırasında ağızda bulunan yapıların belli oranda görünmesi, gülüş tasarımının başarısını etkileyen bir unsurdur. Bu çalışma erkeklerde ve kadınlarda yapılarına uygun şekilde yapılır. Yapılacak çalışmalar bilgisayardaki özel programlar sayesinde öncesinde değerlendirilir ve bunların kişinin gülüşünü nasıl etkilediği belirlenir. Bu sayede kişiler tahmini olarak gülüşlerinin yüzleriyle uyumunu görebilir. Bu kararlar hasta ve doktorun alacağı ortak kararlar sonucunda belirlenir.

Gülüş tasarımı hangi tedaviler yapılarak gerçekleştirilir?

  • Diş beyazlatma işlemi
  • Pembe estetik
  • Zirkonyum ya da porselen kaplama
  • Bonding uygulamaları
  • Ortodontik tedavi

Gülüş tasarımı hangi sorunları ortadan kaldırabilir?

  • Diş renginde olan renk değişimleri
  • Diş etlerinde var olan deformasyonlar
  • Dişlerin dizilişinde olan bozukluklar
  • Dişlerin arasında bulunan düzensiz boşluklar
  • Kaybedilen dişlerin tamamlanması
  • Yüzde olan şekil deformasyonları
  • Diş boylarındaki uyumsuzluklar
  • Diş yapılarında olan kırık ve çatlakların düzeltilmesi

Gülüş tasarımı nasıl yapılır?

Gülüş tasarımı yapılırken öncelikle kişinin istekleri dikkate alınarak, yapılacak işlemler belirlenir. Bu işlemlerin tamamlanması sorunların varlığına göre belirli bir süreç alacaktır. Başlangıçta kişinin ağız yapısı değerlendirilerek, dişlerinde ve diş etinde yapılması gereken işlemler hakkında aydınlatıcı bilgiler aktarılır. Ağız yapısındaki sorunların nasıl giderileceği hakkında çalışmalara başlanır. Dişlerin ve diş etinin iyileştirilmesi için uygun bir tedavi planı hazırlanır. Gülüş tasarımında sadece diş ve diş etinde düzeltmelere ihtiyaç duyuluyorsa, işlemler daha kısa sürede tamamlanır. Fakat ağız yapısındaki düzeltmeler ortodontik tedaviyi, herhangi bir operasyonu kapsıyorsa, bu durumda yapılacak işlemler daha uzun bir zamana yayılır.

Gülüş tasarımı sırasında diş ve diş etlerinin mevcut hali, konumu, dişlerin formu, dişlerin birbiriyle oranı ve renkleri değerlendirilirken, kişilerin yüz oranları, yaşı, cinsiyeti, ten rengi ve en önemlisi bu işlem hakkında beklentileri mutlaka değerlendirmenin içinde olmalıdır. Dışarıdan bakıldığında güzel ve genç bir gülüş yaratmak için dudaklar ve dişlerin birbiriyle uyumu, diş eti ve yüz oranının uyumu sağlanarak gerçekleştirilebilir. Dişlerin yapısında gülüşü olumsuz olarak etkileyebilecek çapraşıklık, dişler arasında olan aralıklar ile dişlerdeki renklenmeler laminate veneer restorasyonları, diş beyazlatma, tam seramik restorasyonlar ve yapılacak ortodontik tedavilerle çözümlenmektedir.

Kişinin gülmesi sırasında diş etlerinin fazla oranda görünmesi, diş etinde olan asimetriler ya da diş eti çekilmesi durumunda gülüşün olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu durumdaki hastalara uygun olan diş eti ameliyatları yapılabilir. Yapılacak ameliyatların arasında gingivoplasti ve gingivektomi gibi uygulamalar yer alır. Ağız yapısında dişlere ve diş etlerine yapılan çeşitli uygulamalar sayesinde kişinin yüzüne ve karakterine uyumlu olan, kendisine yakışan bir gülüş dizaynı meydana getirilir. Kişinin baştan yaratılan gülüşü hem görüntüsüne olumlu olarak etki etmekte, hem de psikolojik açıdan kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur.

Gülüş tasarımında cinsiyet neden önemlidir?

Gülüş tasarımı en ince ayrıntıya kadar birbiriyle uyumlu yapıların bir araya getirilmesiyle yapılır. Bunların bir araya getirilmesi sırasında kişinin cinsiyetinin dikkate alınması çok önemlidir. Çünkü kadın ve erkeklerde yapısal farklılıklar nedeniyle aynı tasarım yapılamaz. Erkeklerde kare veya dikdörtgen bir gülüş formu uygunken, kadınlarda yuvarlak veya oval bir form oluşturulmalıdır.

Kaynak : http://www.dentaluna.com/gulus-tasarimi-ve-tedavi-sureci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here