Hamilelikte 2. Trimester Beslenme Listesi

Hamilelikte 2. Trimester Beslenme Listesi
Hamilelikte 2. Trimester Beslenme Listesi

İçindekiler

GEBELİĞİN 2. ÜÇ AYINDA (2. TRİMESTER) BESLENME

Gebeliğinizin 2. Üç ayı başladığında; gebelikte yoğun bulantı ve uyku halinin olduğu süreç geçti diyebiliriz. Bulantıları çok yaşamadıysanız şanslısınız (benim gibi) ama herkes için aynı olmadığı kesin.

4. ayınızla birlikte ikinci üç aylık dönem olan 2. Trimester döneminiz başlamış demektir. Bu dönem fetüsün (bebeğinizin) varlığının sizin için beslenmenizde ek teşkil etmesi gereken dönemdir anlamına gelir ama bu ihtiyacınızın 2 katı beslenmeye başlamalısınız anlamına gelmez. Tekil gebelikte ayda1 kilo, ikiz gebelik gibi çoğul gebeliklerde 1,5 kilo alacak şekilde ilerlemek sağlıklıdır. Günlük beslenmenize ortalama 350- 500 kalori eklemek yeterlidir. Bunun içerik şekli önemlidir, ilk 3 ayda beslenmeyi bir önceki yazımda detay anlatmıştım, bunun üzerine bu eki yaparken sağlıklı beslenmemizi sağlayacak mevsiminde olan sebze ve meyveleri seçmek vitamin ve mineral olarak en fazla fayda da olduğu zamanda olan gıdayı tercih etmemizi sağlar. Vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyacı olduğunu unutmayın!

Gebelik Döneminde Vitamin – Mineral gibi Gıda Takviyelerine İhtiyaç Var Mıdır?

Bu süreçte Kadın Doğum Uzmanınız sizi takip edecek ve gerekli takviyeleri onun önerileri doğrultusunda yapmanız sağlıklı olacaktır.  Kadın Doğum Uzmanınız size takviyeleri kan tahlillerinizin sonucu, yaşınız, daha önceki gebeliğiniz, tekil veya çoğul gebelik vb durumları gözeterek belirler. Diyetisyeniniz beslenmenizde folik asit, demir içeriğinden en fazla faydayı sağlayacak şekilde verse de her güne yaptığınız seçimlerle aldığınız miktar değişken olacaktır. Burada ekip çalışması önemlidir. 

Gebelik döneminde omega-3 bakımından zengin beslenebilmek önemlidir. Gebelik dönemi omega-3 alımının iyi olması lohusalık depresyonunu önlediği yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur. Beslenmenizde balık tüketimi yoksa güvenilir, temiz içerikli bir takviye kullanımı için doktorunuza başvurunuz. Omega-3 yönünden zengin olan gıda balıktır, bitkisel omega-3 kaynakları ise ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasülyesi, nohut, semizotu ve keten tohumudur.

Gebelik periyodunda kalsiyum alımı son derece önemlidir. Peynir tam bir kalsiyum kaynağıdır ama peynirin tuz oranı da çok yüksek olabildiği için daha tuzsuz olan dil peyniri, lor gibi peynirler ve bunlar gibi tuzu azaltılmış olanları seçmek daha iyi olur. Günlük beslenmenizde kahvaltıdan başka bir öğüne tekrar peynir eklemek kalsiyum açısından diyeti zenginleştirmek için gereklidir.

Günlük mutlaka 3 litre sıvı alınız ve bunun 8-10 bardağının su olmasına özen gösteriniz. Diğer miktar ise ayran, çorba vb şekilde tamamlanır.

Genel olarak 3 ana öğün ve 3 ara öğün yerseniz kan şekeriniz de düşmeyecektir ama kişisel alışkanlık ve ihtiyaca göre değişim gösterebilir. 12 haftalık sürecin bitiminden sonra kesinlikle kilo verdirecek diyetler yapmamalısınız. Hızlı kilo alımından kaçınmak için şeker ve şekerli gıdalar, beyaz undan yapılmış hamurlu gıdalara günlük beslenmenizde çok fazla yer vermemeniz iyi olur. Aşırı kilo alımı normal doğum şansınızı ortadan kaldırabilir.

Doktorunuz aksini söylemediği sürece yemeklerinizde iyotlu tuz tüketmeniz gerekir ama tüketilen tuz miktarının aşırıya kaçmaması önemlidir. Aşırı tuz tüketimi ödem ve preeklemsi (gebelik zehirlenmesi) vb. riskleri artırır.

Gebelikte kanımızın su oranı arttığı için kansızlık gelişmesi çok olasıdır. Bu nedenle haftada 1-2 kez kırmızı et tüketimine özen göstermek faydalı olur. Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagilleri ise haftada en az 3 kez mutlaka tüketiniz.

6. ayın başlaması ile gebeliğin 2. döneminin sonuna geliyoruz demektir.

Bebeğin gelişim sürecinde saçının çıkması vs nedenlerle anne adaylarında mide yanması vb yaşanabilmektedir, daha yoğun şikayetlerin gelişmemesi için yağda kızartılmış yemekleri tercih etmeyiniz.

Gebeliğin 24-28. haftaları arasında şeker yüklemesi testinin yapılması gereken süreçtir. Gebelik döneminde artan kilo nedeniyle anne adayında şeker gelişebiliyor. Gebeliğin bitimi ile ortadan kalksa da bu testi pozitif çıkan anne adayı bilmeli ki 10 yıllık süreçte şeker hastası olma ihtimali yüksek, kilolu olduğu taktirde bu risk daha da öne geliyor.

OGTT (Oral glikoz tolerasyon testi; Şeker yükleme testi)’nin yapılması olumsuz bir durum geliştirmez. Bu testin yapılmaması sizinle aynı dolaşım sitemini kullanan bebeğinizi etkiler. Bu test Sağlık Bakanlığının gebelik sürecinde yapılması gereken testler arasındadır. Bu testi yaptırma konusunda kaygı duyan anne adayları için diyebilirim ki 2 dilim baklava yediğinizde 50 gram şeker alırsınız ve test 50, 75 ve 100 gr şeker(glukoz) vererek yapılır. Bu testin yükleme miktarını kadın doğum uzmanınız belirler.

Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri) ve Beslenme

OGTT testiniz pozitif çıkarsa; gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) tanısı almış olursunuz ve mutlaka gebelik haftanızla uyumlu, kişiye özel bir beslenme planı için bir Diyetisyene gitmeniz gerekir. Mümkünse bir süre bu dönem beslenmeniz açısından takibe girmek en sağlıklısıdır.

Kan şeker sonucunuza göre öğün sayınızın düzene sokulması büyük önem taşır. Sofra şekeri ve şekerli gıdaların hayatınızdan çıkarılması şarttır. Karbonhidratı daha kompleks karbonhidrat kaynaklarından sağlamak kan şekerinizde hızlı iniş çıkışlar yaşanmasını engeller. Tam tahıllı ürünler bunun için bize destek olur.  Meyve miktarı aşırıya kaçmadan, kabuklu yenebilecekler kabuklu tercih edilerek ve yanında protein kaynağı bir besin ile tüketme yoluna gitmek kan şekerinizin daha dengede seyretmesi için gereklidir. Tokluk hissiyatınızın uzun süre devamlılığı ve kan şeker dengenize destek için bol posalı ve lifli gıdaları tercih etmek de fayda sağlayacaktır.

Fiziksel aktiviteniz için mutlaka kadın doğum uzmanınıza danışmanız daha sağlıklı olur.

Bütün bunlara ek olarak her gün 20 dakika gün ışığından faydalanabilmek D vitamini düzeyiniz için katkı sağlar.

İnternetin artık hepimizin evine girmesi ile bilgiye daha hızlı ve kolay ulaşım hepimiz için bir gerçek ama bu doğru ve güvenilir bir kaynaktan olmayınca zarar verici olabilir. Güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek için sağlık medya okur yazarlığını öğrenmek kendinizi korumaya destek olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here